Therese och Josefin Niva på Hermanas. Foto: Sofie Tejre

"Är det nåt systrarna Niva kan så är det att ställa till med kalas"

Drömmen om en färgstark, personlig och familjär restaurang har blivit verklighet – i helgen öppnar Hermanas i Västerås. Systrarna Therese och Josefin Niva har byggt, renoverat och planerat i snart tre år. – Det känns inte som att det är på riktigt, att det faktiskt är klart, säger Josefin Niva.

Publicerad

När man går in i lokalen, som tidigare var en tatueringsstudio, är det nästan lite som att åka utomlands. Ananasen står på bardisken, väggarna är färgglada och ölen ligger på kylning. Stolar och bord är omgjorda loppisfynd och det finns inte en kaffekopp som är den andra lik.

– Det är en sydamerikansk bodega, med en mexican-caribbean-fushion. Med inslag av allt från Kuba, till Karibien till Mexiko och kanske lite LA, säger systrarna Niva.

Både inredning, maten på menyn och den alkohol de serverar är kopplat till konceptet.

– Det blir sju rätter på menyn, vi vill ju helst sälja in Hermanas-platas som betyder att man får in allt som står på menyn plus lite till. Så tanken är att man inte ska komma hit och titta i någon meny, säger Therese Niva.

– Vi vill helst bestämma vad du ska äta och dricka, säger Josefin Niva.

Att jobba på det sättet – vara med och styra vad gästerna ska äta och dricka – är något som speglar deras personlighet.

– Det systrarna Niva kan är att ställa till med kalas! Göra så att folk blir nöjda och glada liksom, säger Therese Niva.

Systrarna bestämde sig för ungefär tre år sedan att de skulle satsa på att starta något eget. De har båda en bakgrund inom restaurangbranschen och har arbetat på flera ställen i Västerås, men drömmen om att ha ett eget ställe har alltid funnits där:

– Nu har vi har gjort allting själva. Från att söka alla tillstånd till att vara här och bygga och måla, så än så länge känns det bara som ett stort projekt som äntligen har blivit klart, säger Josefin Niva.

De har haft lite smygpremiär, då de bjudit in släkt och vänner på prov. Men till helgen drar det igång på riktigt.

– Det känns väldigt spännande. Framför allt att se om vår tanke går att genomföra, om det går att jobba som vi har tänkt, säger Josefin Niva.

– Och hur västeråsarna känner, de som inte känner oss. Vi har fått mycket positiv feedback på sociala medier hittills. Det gör oss också nervösa, säger Therese Niva, samtidigt som nyfikna västeråsare går förbi utanför och tittar in genom fönstret.

Systrarna kommer själva att jobba på restaurangen, tillsammans med goda vännen Sofia Tiger – som nyligen vann Kockackademin på TV3 – och en tjej till som de tidigare arbetat tillsammans med. Ett riktigt kompisgäng som kommer att jobba tillsammans med andra ord.

– De som vi har valt in i det här, det är ju folk som vi har jobbat med förut och vi är väldigt säkra i vår vänskap och hur vi ska jobba ihop, säger Therese Niva.

– Jag har alltid velat göra det här, och om man ska göra det med någon så känns det bäst att göra det med någon som man känner och som man kan bli arg på – och sams med, säger Josefin Niva.

Men att det bara ska vara kompisar, eller bara tjejer för den delen, som jobbar på Hermanas är inte något som är hugget i sten för all framtid.

– Vi har nog aldrig haft en tanke att vi inte ska ta in någon vi inte känner, och det har heller inte funnits någon tanke att det bara är brudar som jobbar här, utan det har bara blivit så, säger Therese Niva.

Foto: Sofie Tejre
Detaljerna som gör det. På väggarna trängs egenmålad konst med loppisfynd och bilder på familjen. Foto: Sofie Tejre
Taco på olika vis hos Hermanas i Västerås. Foto: Privat

Hermanas

Vad: Sydamerikansk bodega

Vart: Smedjegatan

Öppnar: 7 april (endast drop in under öppingshelgen)

Öppetider: Tis–söndag, från kl 14.00

Platser: 40

Powered by Labrador CMS