Mästerkock. Amir Kheirmand bjuder här på tre goda recept till julbordet.

Amir fixar julrecepten

För mästerkocken Amir Kheirmand är julen en hektisk tid fylld av gemenskap och mat från hela världen.

Publicerad

Hur kommer du att fira jul i år?

– Julen är ju rena maratonloppen av besök hos oss eller hos familj och vänner. Det är nästan så man behöver semester efter ledigheterna för att ta igen sig. Här kommer programtablån för min och familjens jul.

– Dagen innan julafton har vi rimstuga, klappbyte och risgrynsgröt hos goda vänner. Sedan firar vi en traditionell julafton hos min sambos föräldrar. Den 25:e blir det persisk julafton hos mina föräldrar. Annandagen blir det kalkonmiddag hos brorsans svärföräldrar och den 27:e har vi grekisk julafton med våra grekiska vänner. Sen är det bara att ladda för nyår.

Har du någon speciell jultradition som är extra viktig för dig?

– Sen vi fick barn har julgranen blivit väldigt viktig. Tidigare har vi inte riktigt brytt oss eftersom vi knappt varit hemma på jul. Men nuförtiden brukar svärfar komma förbi med en stor, snygg och noga utvald Kungsgran som vi pyntar rätt sparsamt. Pyntet får inte ta över.

– Men jag drömmer om att ha en julinstallation a la "Ett päron till farsa" och pynta hela huset med ljus, renar som blinkar och hela baletten. Vi får väl se om det blir 40-årskrisen om ett par år.

Vad kommer man hitta på julbordet hemma hos dig i jul?

– Vi är ju hos svärföräldrarna på julafton och där försöker jag åtminstone sälja in julskinka på ben, Jansson med mycket ansjovis och en bra inlagd Sill. Då är jag nöjd och glad. Ett par öl och en nubbe går ner också.

Har du något tips på någon annorlunda rätt om man tröttnat på sill, köttbullar och Jansson?

– En stor trend som kommer nu är att byta ut hela julbordet mot exempelvis skaldjursbord. Bakgrunden är att många tröttnat på julmaten efter alla julbord med jobb och dylikt innan julafton. Sen finns också trenden med att många vill äta mer hälsosam mat. För min del undviker jag alla julbord innan julafton så att man får längta lite efter julmaten.

Till sist. Vad önskar du dig i julklapp i år?

– Jag önskar mig en ny bil. Jag har ju varit väldigt snäll i år så vi får se vad Tomten hittar på, säger Amir och skrattar.

Janssons frestelse

8 portioner

2 st stora gula lökar, tunt skivade

1 kilo potatis, skalad

100 gram Smör

200 gram ansjovisfileer, grovhackade

3 dl grädde

1 dl mjölk

Ströbröd

Svartpeppar

1. Stek löken i hälften av smöret tills det är mjukt och karamelligt.

2. Strimla potatisen, gärna med mandolin till tunna stavar.

3. Sätt ugnen på 200 grader.

4. Smörj en ugnsfast form. Täck botten med hälften av potatisen, lägg på hälften av löken och sprid ut hälften av anjovisbitarna. Peppra med lite svartpeppar. Varva med resterande potatis, lök och anjovis.

5. Häll på hälften av anjovisspadet, slå på grädden och mjölken. Strö på ströbröd och klicka över resterande smör.

6. Baka i mitten av ugnen 30-35 minuter tills gratängen är gyllenbrun. Låt svalna något innan servering.

Saffransknäck med havssalt

En ordentlig sats

2 dl socker

2 dl sirap

2 dl grädde

1 påse Saffran (½ gram)

1 dl grovhackad mandel utan skal eller mandelflarn

50 gram Smör

Flingsalt

1. Lägg socker, sirap, grädde och saffran i en kastrull. Koka till 126-128 grader. Använd en termometer.

2. Ta av kastrullen från plattan, lägg i smöret och mandeln, rör runt tills Smöret är ordentligt blandat med resterande ingredienser.

3. Häll upp Knäcken på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bakplåtspappret med olja innan annars kan knäcken fastna.

4. Vänt 2-3 minuter tills knäcken svalnat något och strö sen över Flingsalt.

5. Skär upp i rutor och skäm bort dig själv.

Hovmästarsås

En ordentlig sats

1 dl sötstark senap

½ dl dijonsenap

1 dl strösocker

½ dl vitvinsvinäger

1 msk konjak

3-4 dl solrosolja

1 dl Finhackad Dill

Salt

Vitpeppar

1. Viska ihop båda senapsorterna med socker, vinäger och konjak tills sockret löst sig.

2. Droppa i oljan under konstant vispning. Det är viktigt att vispa på hela tiden annars kan såsen skära sig.

3. Smaka av med Salt och Peppar.

4. Lägg i Dillen, rör runt och låt stå i kylen och dra över natten.

Janssons frestelse

8 portioner

2 st stora gula lökar, tunt skivade

1 kilo potatis, skalad

100 gram Smör

200 gram ansjovisfileer, grovhackade

3 dl grädde

1 dl mjölk

Ströbröd

Svartpeppar

1. Stek löken i hälften av smöret tills det är mjukt och karamelligt.

2. Strimla potatisen, gärna med mandolin till tunna stavar.

3. Sätt ugnen på 200 grader.

4. Smörj en ugnsfast form. Täck botten med hälften av potatisen, lägg på hälften av löken och sprid ut hälften av anjovisbitarna. Peppra med lite svartpeppar. Varva med resterande potatis, lök och anjovis.

5. Häll på hälften av anjovisspadet, slå på grädden och mjölken. Strö på ströbröd och klicka över resterande smör.

6. Baka i mitten av ugnen 30-35 minuter tills gratängen är gyllenbrun. Låt svalna något innan servering.

Saffransknäck med havssalt

En ordentlig sats

2 dl socker

2 dl sirap

2 dl grädde

1 påse Saffran (½ gram)

1 dl grovhackad mandel utan skal eller mandelflarn

50 gram Smör

Flingsalt

1. Lägg socker, sirap, grädde och saffran i en kastrull. Koka till 126-128 grader. Använd en termometer.

2. Ta av kastrullen från plattan, lägg i smöret och mandeln, rör runt tills Smöret är ordentligt blandat med resterande ingredienser.

3. Häll upp Knäcken på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bakplåtspappret med olja innan annars kan knäcken fastna.

4. Vänt 2-3 minuter tills knäcken svalnat något och strö sen över Flingsalt.

5. Skär upp i rutor och skäm bort dig själv.

Hovmästarsås

En ordentlig sats

1 dl sötstark senap

½ dl dijonsenap

1 dl strösocker

½ dl vitvinsvinäger

1 msk konjak

3-4 dl solrosolja

1 dl Finhackad Dill

Salt

Vitpeppar

1. Viska ihop båda senapsorterna med socker, vinäger och konjak tills sockret löst sig.

2. Droppa i oljan under konstant vispning. Det är viktigt att vispa på hela tiden annars kan såsen skära sig.

3. Smaka av med Salt och Peppar.

4. Lägg i Dillen, rör runt och låt stå i kylen och dra över natten.

Powered by Labrador CMS