HUMANISTER. Åsa Kihlström Hägg, biträdande rektor, Boel Nohre Carlsten, lärare och eleverna, Emilie Johansson, Engla Millberg och Vendela Stare. Foto: Helena Andersson

Så ska Rudbeckianska rädda sin utbildning

Det humanistiska programmet på Rudbeckianska gymnasiet i Västerås är hotat. Nu ska nya elever lockas för att försöka rädda utbildningen.

Publicerad

Det humanistiska programmet på Rudbeckianska gymnasiet i Västerås är hotat.Nu ska nya elever lockas för att försöka rädda utbildningen.

På gymnasiemässan i – nu 14

Det humanistiska programmet har lagts ned på flera ställen i Sverige.

Boel Nohre Carlsten, lärare på Rudbeckianska gymnasiet, säger att det är stor efterfrågan på språkkunniga människor i Sverige.

– Så har man ett stort intresse för språk och hur språk används, har uppkommit och utvecklats kan Humanistiska programmet här på Rudbeckianska gymnasiet vara något att satsa på.

Kunskaper i fler språk än engelska blir allt viktigare i dagens samhälle och att läsa flera språk ger dig bra möjlighet att studera vidare eller jobba både i Sverige och utomlands. Programmet är dessutom högskoleförberedande och kan ge samma behörighet som Samhällsvetenskapsprogrammet.

Västerås Tidning tog en pratstund med Rudbeckianskas lärare Boel Nohre Carlsten, Åsa Kihlström Hägg, biträdande rektor, och tre av eleverna i årskurs två, Vendela Stare, Engla Millberg och Emelie Johansson.

– Det är inte så många som pratar om att det här programmet finns. Ungdomar verkar inte riktigt inse vikten av att kunna många språk senare i livet, säger Emelie.

– Det är en fantastisk utbildning som kan öppna många dörrar för framtiden men man behöver vara medveten om att det kräver en del arbete, framför allt med språkstudierna, säger Åsa Kilström Hägg.

– Men det är riktigt roligt när man får lön för mödan. Gör man ett aktivt val kan man nästan bli vad som helst och det är ju verkligen en fördel att kunna flera språk om man vill jobba internationellt, säger Engla.

Som tvåspråkig kan man även byta ut ett av de moderna språken mot sitt modersmål för att kunna utnyttja de kunskaper man redan har.

Eftersom det bara går cirka 20 elever i varje årskull är sammanhållningen väldigt stor.

– Och det är mycket bra arbetsro och väldigt studieinriktat eftersom alla vet vad som krävs och språk är ett gemensamt intresse, säger Vendela.

– Dessutom älskar lärarna oss och vi har respekt för dem! säger de tre eleverna.

Något som gett tjejerna väldigt mycket är utbytet med en skola i Toulouse i Frankrike.

– Det här är något som är speciellt för den här skolan, säger Boel.

En annan kultur

Eleverna är i Toulouse en vecka och sen kommer eleverna från Frankrike hit. Man bor i värdfamilj och får på så sätt ta del av både traditioner och kultur.

– Det är frivilligt att ta emot en elev i sin familj, men det är riktigt roligt och inte alls så jobbigt som man kan tro, säger Vendela.

– Man får uppleva en annan kultur, men jag upptäckte snart att de inte är så olika oss, förutom att de gör en del på ett annat sätt än vi, till exempel åt de kvällsmat klockan tio på kvällen, säger Emelie.

Stöttande lärare

Alla tre tjejerna är väldigt klara med vad de vill göra efter utbildningen. Retorikkonsult, grundskolelärare och en karriär inom film utomlands är målen.

– Visst är det svårt ibland, men lärarna är väldigt stöttande och har mycket tid över för var och en, säger Vendela.

– Så är man intresserad av språk och har viljan att lära sig är det här en utbildning som gör att man växer. Det är jättebra allmänbildning och roligt och speciellt att kunna det vi kan, avslutar tjejerna.

Åsa Kihlström Hägg, biträdande rektor, boel Nohre Carlsten, lärare och eleverna Engla Millberg, Emilie Johansson, och Vendela Stare. Foto: Helena Andersson

Humanistiska programmet

Det här programmet passar dig som vill lära dig mer om människors idévärld och om hur vårt samhälle fungerar. Under utbildningen läser du till exempel filosofi, moderna språk och människans språk. De centrala delarna i programmet är språk, litteratur, historia, kulturhistoria och filosofi. 

Powered by Labrador CMS