Tranellskas nya placering vid Lögastrand kommer bland annat att leda till ett närmare samarbete mellan skolans gymnasie- och vuxenutbildningar. Foto: Västerås stad

Nya Tranellska gymnasiet växer fram

Det byggs och byggs om i hela Västerås just nu. Nya bostadsområden, nya etableringar och inte minst nya skolor. En av de skolor som byggs upp inför framtiden är Tranellska, som efter sommaren kommer att flytta in i helt nyrenoverade, fräscha lokaler vid Löga Strand på Sjöhagsvägen.

Publicerad
På Tranellska finns bland annat utbildningar inom hotell och turism. Foto: Västerås stad

På Tranellska finns utbildningar inom hotell och turism och restaurang och bageri, områden som är viktiga för stadens och regionens framtid.

I Sverige behövs bland annat cirka 6 000 nya kockar fram till 2023 och omkring 50 000 nya medarbetare behövs framöver inom hela hotell- och restaurangbranschen. I Västerås arbetar idag omkring 2 000 personer inom hotell- och restaurangbranschen, en siffra som kommer att öka markant.

– 20 procent av alla jobb som skapats sedan 2007 har skapats av besöksnäringen. Branschens exportvärde är nu (2015) 6% av Sveriges totala export. Alla nyckeltal pekar mot att Svensk besöksnäring kommer fortsätta utvecklas starkt. Västerås är inget undantag utan vi snarare bekräftar den utvecklingen, berättar Tobias Hultberg, som är ordförande för styrgruppen på Tranellska gymnasiet och vd för Hotel Plaza, Aros Congress Center och Hotel Esplanade.

Behovet av nya medarbetare har lett till en stark vilja hos hotell- och restaurangbranschen att engagera sig i styrgruppen för Tranellska, något som gagnar såväl branschen, eleverna och Tranellska gymnasiet.

– Vi ser ett stort behov av att vi i Västerås kan utbilda framtidens medarbetare och ledare inom alla branschens yrken. Vi ser också ett behov av ett starkare samarbete mellan bransch och skola för att utbildningen ska motsvara de kompetenskrav som råder samt att gemensamt se till att eleverna är anställningsbara eller redo för att fördjupa sina kunskaper på en YH-utbildning eller högskola, säger Tobias Hultberg.

Margareta Skoglund är rektor på Tranellska:

– Vi är väldigt glada och stolta över vårt goda samarbete med branschen. Det ger våra lärare stora möjligheter att hela tiden hålla sig à jour med trender och tendenser i branschen men det ger också våra elever ovärderliga erfarenheter under studietiden. Att få fördjupade kunskaper genom nära kontakt med restauranger, bagerier, hotell och turistanläggningar gör både att våra elever får en verklighetsanknytning under studietiden och att de har stora möjligheter till jobb när de är färdigutbildade.

Tranellskas nya placering vid Lögastrand kommer bland annat att leda till ett närmare samarbete mellan skolans gymnasie- och vuxenutbildningar men också till helt nya möjligheter att erbjuda luncher och konferenser till besökare. Skolan kommer att ha lokaler på bägge sidor om Sjöhagsvägen och ser oändliga möjligheter till att utveckla sin verksamhet efter flytten.

– Vi kommer att erbjuda lunch fem dagar i veckan och får helt nya fräscha konferenslokaler som vi redan nu ser kommer att bli fantastiska, både för våra gäster och för våra elever som ska utbildas där. Det nya läget alldeles bredvid Mälaren kommer att ge våra gäster en fin utsikt under måltiden eller konferensen. Jag är också jätteglad att vi kommer att kunna ha utökade öppettider i vårt eget bageri och vår bageributik, där du kan handla både bakverk och färskt bröd. I och med flytten kommer vi ju också närmare våra branscher vilket gör att vi kan utveckla samarbetet ännu mer, säger Margareta Skoglund.

Tranellska har eget bageri. Foto: Västerås stad

Oftast jobb på studentdagen

När du besöker Tranellskas restaurang och konferensanläggning eller handlar bröd och bakverk, deltar du samtidigt i skolans lektioner. Just det faktum att skolan har egen restaurang och bageri gör att eleverna blir ännu bättre förberedda inför en ljus framtid. Efter avslutad
utbildning har de flesta elever jobb redan på studentdagen och många får jobb på helger och lov redan under utbildningen, tack vare det goda samarbetet med näringslivet och det omfattande arbetsplatsförlagda lärandet (APL). För att kunna erbjuda högkvalitativ APL till alla elever på yrkesprogram pågår sedan 2016 en stor satsning inom Västerås stad.

Satsningen – berättar Leif Larsson, verksamhetschef för gymnasieskola/vuxenutbildning inom Västerås stad – innebär egentligen en vidareutvecklling av samarbetet på tre nivåer – strategisk, taktisk och operativ nivå. ”Men också att vi ser till att alla de ungdomar som går yrkesprogram i de kommunala gymnasieskolorna får samma förutsättningar för sin arbetsplatsförlagda utbildning, oavsett vilket program de går”, fortsätter han. Att gå på ett yrkesprogram är en säker väg till att få jobb inom branschen. Tranellska, tillsammans med alla de andra kommunala gymnasieskolorna, samarbetar nära respektive bransch för att säkerställa att eleverna får rätt utbildning för framtiden.

Powered by Labrador CMS