”Ofta ses man som en robot och inte som en människa”

Att vara domare i en sport kan innebära att bli utskälld, buad och skriken på. För att klara pressen krävs att man är stark som person. Men hur upplevs problemet av en domare?

  • Publicerad 13:37, 13 apr 2017

Foto: Helena Andersson

Sedan 13 års ålder har Edvin Lindelöf, nu 18 år gammal, dömt innebandy. Intresset startade då hans innebandyklubb, Västerås Innebandy, erbjöd domarutbildning till klubbens ungdomar. Sedan dess har han fortsatt.

Edvin Lindelöf tyckte att det var ganska nervöst och lite läskigt i början och att han ibland dömde ihop med äldre domare som gav trygghet och gav värdefulla tips för att utvecklas.
– Sedan har jag alltid varit lite mer vuxen än andra barn ända sedan jag var liten och jag är lugn som person, så vartefter blev det bara roligare och roligare att döma, berättar han när Ung idrott träffar honom i samband med en match han dömer.

En domare är en ganska utsatt person som granskas av såväl spelare, publik som ledare och tränare. Ibland kan det förstås hetta till.

– Jag blir inte så påverkad, men jag har sett, hört och läst en del. Senast härom dagen var det en yngre domare som hörde av sig till mig efter att en förälder gått ut på planen och skällt ut honom. Det kan vara ganska svårt att ta, speciellt för yngre, mindre erfarna domare. Det blir lätt att fokus hamnar någon annanstans än på matchen, säger Edvin.

Han tycker att de yngre spelarna oftast förstår – men att tränare, lagledare och publik i stundens hetta opponerar sig och protesterar mot domslut.

– Det är mycket känslor inblandade och ibland kan jag tycka att förståelsen för hur det är att vara domare saknas. Alla inblandade skulle få komma ned och stå på planen och få uppleva hur det är. Ofta ses man som en robot och inte som en människa.

– På något sätt har det blivit accepterat att protestera mot domslut. Man skulle ju aldrig gå till mejerihyllan på ICA och stå och skrika, men här ska det vara ok.

Som domare har man inga direkta medel för att få stökiga personer att lugna ned sig.

– Det enda jag egentligen kan göra är att säga att jag inte återupptar matchen förrän personen eller personerna slutat. Men då är det klart att det blir en ändring, säger han.

Edvin säger att han har funderat på vad man skulle kunna göra åt det här problemet, men säger att det är svårt.

– Man behöver upplysa folk och få dem att förstå att vi inte är robotar. Man måste tänka på att alla på planen gör sitt bästa, vi som domare är inte där för att förstöra.

Vad är det då som är kul med att döma innebandy trots den ibland orättvisa behandlingen?
– Det är många bitar som du får användning för i det vanliga livet som att prata och kommunicera. Du får också utveckla ditt ledarskap och lära dig att vara i blickpunkten.

För Edvins del har det aldrig varit några funderingar på att sluta döma innebandy.
– Nej, jag siktar på att döma högre och högre serier. Jag är lugn, kan hantera press och har lärt mig att inte ta åt mig.
 
 

Går på Grillska gymnasiet

Namn: Edvin Lindelöf.

Ålder: 18.

Familj: Mamma, pappa, bror och en utbytesstudent från USA.

Bor: Rönnby.

Gör: Går andra året på Grillska gymnasiet samt jobbar på Västmanlands innebandyförbund med domarfrågor.

Intressen: Sport och att fiska. 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

Årets Tomte 2017

Vem ska bli Årets Tomte 2017?

Vem ska få den ärofyllda titeln i år: Thomas, Fredde, Hussein eller Olivia?

Klicka här för att rösta på din favorit – senast 10 december!

SMAKFULLT

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

Olika menyer varje vecka – i sex år

SMAKFULLT Med magnifik utsikt över Västerås centrum och Mälaren äter man god mat på Djäknebergets restaurang. Att maten håller hög klass ansvarar köksmästaren Rifet Secic för. – Jag vill servera mat med extra...måndag 16/10 13:19

RÄTT RÄTT

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

Mästerkocken tipsar inför lördagsmyset: De bästa nya chipssmakerna

En av höstens mest spännande nyheter är Estrellas chips med smak av Äppelpaj. Annorlunda, konstig och väldigt spännande. Det är klart mästerkocken Amir Kheirmand ska testa dem. Han passade också på...lördag 30/9 19:36

QUIZ

Känner du igen dig i gamla Västerås?

QUIZ: Vecka 19. Testa dig själv! Här är ett antal bilder från gamla Västerås. Se om du känner igen dig.fredag 12/5 9:39

E-TIDNING