”Man slåss med svärd – men inte mot varandra”

En otraditionell, traditionell kampsportsklubb. Så beskriver Michael Brännback, ordförande sedan fyra år tillbaka, KSA Västerås. Klubben håller till i Klövernhallen. Den bildades för 15 år sedan och är stadigt växande. – I dag är vi nånstans runt 220–230 barn och ungdomar mellan 6 och 20 år, av totalt 350 medlemmar.

  • Publicerad 13:41, 13 apr 2017

Han var själv med och startade ungdomsverksamheten för taekwondo för ett tiotal år sedan – mer eller mindre tvingad av den då sexåriga dottern som ”ville ha en sådan där fin dräkt”.

– Ja, haha. Då blev det så. I dag är taekwondon den absolut största stilen i föreningen med ungefär 170 utövare, berättar Brännback.

Men inom föreningen ryms även ytterligare två koreanska kampstilar. Hapkido – som centreras kring självförsvar – och Haidong Gumdo, svärdkonst.  

– Som klubb har vi alltid fokuserat på bredden framför eliten, vilket har resulterat i att vi inte bara har en enorm spridning på åldrar (5–65 år), utan även mellan pojkar och flickor och unga som gamla. Om något skulle utmärka vår förening så skulle jag vilja säga att det är bredden – eller som en av våra medlemmar sa "ni är som Friskis fast för kampsport".

Varför ska ungdomar välja kampsport?

– Den har ju historiskt sett på något vis varit motsatsen till lagsporten. Många som kanske inte hittar sig själva i lagsporten söker sig till oss. Här får man den individuella träningen men samtidigt lagkänslan då man tränar i grupp. Att det sedan inte bara är fysik utan även mental träning i form av disciplin, fokusering och koncentration är också viktiga bitar som lockar många ungdomar till oss.

Tre av alla unga utövare i KSA Västerås fick ställa upp på intervjuer och svara på några frågor från Ung idrotts utsända.

Alexander Klofelt, 8 (snart nio). Haidong Gumdo, KSA Västerås

Hur länge har du hållit på?

– Jag tror att det är två år, men jag är inte säker.

Vad är roligast med din sport?

– Sparring. Att man slåss med svärd, men inte mot varandra.

Vad är svårast?

– Mönster. Vad det är? Man gör komplicerade grejer.

Håller du på med någon annan sport?

– Jag höll på med simning, men jag blev så bra på det så jag slutade.

Varför tycker du att man ska börja med kampsport?

– Det som är bra med det här är väl att man blir stark och tränar på att koncentrera sig.

Eila Brandstetter Hiltunen, 10 år. Taekwondo, KSA Västerås

Hur länge har du hållit på?

– Kanske två år ungefär.

Vad är roligaste med din sport?

– Jag tycker nog att det är mönster. 

Vad är svårast?

– Att kunna veta lite namn på saker på koreanska.

Varför tycker du att man ska börja med kampsport?

– Det är kul och så blir man blir stark och så.

Rebecca Haddad, 18 år. Hapkido, KSA Västerås

Hur länge har du hållit på med kampsport?

– Jag började här i klubben 2014.

Vad är roligast med din sport?

– De olika teknikerna, de är väldigt givande och varierande. Man lär sig olika sätt att försvara sig på som man inte trodde man kunde göra mot någon som är mycket större än dig.

Vad är svårast?

– Allt är ju svårt på sitt sätt men jag skulle nog säga sparkarna. Du måste vara så precis och träffa rätt och hitta din balans och teknik. Jättekul, men svårt att få till 100 procent.

Varför ska man börja med kampsport?

– Därför att det är något jättebra och jättegivande att ha med sig. Du får så mycket ut av det och känner dig tryggare i din vardag. Och så är det en härlig grupp man tränar med! 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.