”Man är väldigt mycket tillsammans i basket”

Aros Basket är en ung förening med bara knappt nio år på nacken. Det som från början var tänkt som bara ett motionslag för herrar har vuxit till en frodande ungdomsverksamhet med omkring 150 ungdomar och lag i seriespel från 8 år och uppåt.

  • Publicerad 14:10, 13 apr 2017

Vi pratade lite kort med två av alla dessa ungdomar under en träning i Fryxellska skolans idrottshall.

Adi Mujacic, 11 år. Aros Basket.

Hur länge har du spelat basket?

– Ungefär 2–3 år.

Vad är roligast?

– Att spela match!

Vad är svårast?

– För mig är det att springa, jag har jättedålig kondition!

Håller du på med någon annan idrott?

– Nej, inte just nu.

Avaan Amin, 14 år. Aros Basket:

Hur länge har du spelat basket?

– I sju år. Halva mitt liv, haha.

Vad är roligast?

– Känslan av att veta att man har folk runtomkring sig, man jobbar som ett lag och träffar nya vänner. Spelar med killarna ibland.

Vad är svårast?

– Jag tror att det är att täcka, att vara försvar. 

Håller du på med någon annan idrott?

– Jag dansar ibland, annars inget.

Om man funderar på att börja med någon sport, varför ska man välja basket? 

– Basket är en sport där man är väldigt mycket tillsammans. Om man känner sig ensam kan man börja i basket för man har alltid folk runt omkring sig.

Det här är Aros Basket

Aros Basket bildades 2008 av Conny Åslund (idag den drivande kraften och även ordförande), Johan Hägg och Erik Englund. Tanken var först att ha ett motionslag i seriespel men samtidigt tillkom det juniorungdomar till verksamheten under den första säsongen 2008–2009. 

Sedan starten har föreningen haft en stadig tillväxt av medlemmar och personer som vill engagera sig i föreningen. Föreningen bedriver barn- och ungdomsverksamhet i flera olika åldrar för omkring 150 utövare samt öppna drop in-träningar (Try it) på fredagar i Fryxellska som är gratis för alla barn 10–15 år.  
– Målsättningen har hela tiden varit att starta upp yngre ungdomslag och därmed kunna bygga upp en stabil senior- och ungdomsverksamhet på sikt, säger Conny Åslund.

Men ungdomarna får inte bara spela.
– Vi utbildar kontinuerligt unga till ledare genom att skicka dem på ledarutbildningar, berättar Åslund.  

Aros Basket har under klubbens nionde säsong haft nio ungdomslag i gång, varav de flesta i seriespel: pojkar 99/01 (två lag), pojkar 02/03, pojkar 04/05,
pojkar 06/07, pojkar 08/09 samt flickor 03/04, flickor 06/07, flickor 08/09.  

Aros Basket är en aktiv och framåt förening som tar chansen att visa upp sig och sin verksamhet på bland annat Barnfestivalen och Västerås Cityfestival.
– Vi kommer att ha Sommarlovsbasket på tre platser i Västerås under sommaren, berättar Åslund.  

Även integration är viktigt för föreningen.
– Vi har kört integrationsprojektet såsom ”Basket för nyanlända” i Fryxellska som har varit gratis för alla nyanlända barn och ungdomar i Västerås.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.