”Gemenskap, respekt och glädje”

Rugby brukar nämnas som en gentlemansport och enligt ungdomsansvarige Paul Berg i Västerås rugbyklubb beror det delvis på gemenskapen både på och av plan.

– I rugby klagar vi aldrig på domaren, utan vi visar respekt för både motståndarlaget och domaren. På planen är det fullt krig, men efter matchen umgås lagen med varandra. Det ger utövaren en känsla av gemenskap, respekt och glädje.

Västerås rugbyklubb har anor från 1948 men klubbens storhetstid hittills var under 1970-talet. Trots det lades den senare ned. Det har hänt ett par gånger i klubbens historia, senaste gången Västeråstigrarna fick en nytändning var 2010.

– Rugbyn är en växande sport. Bara under de senaste 5 åren har det tillkommit 15 nya klubbar. Om man vill träna en lagsport ska man välja rugby, för den är även väldigt varierande. I rugbyn lär du dig såväl brottning, löpning som bollteknik. Sporten vilar på ett stort regelverk så man blir aldrig fullärd, förklarar Paul Berg.

Hur går ett träningspass till?

– Vi anpassar träningen utefter barnens storlek och delar upp dem i grupper så att de lite större tränar med de i samma storlek. Det är jätteviktigt så att inte någon skadar sig. Att ha roligt på träningen är annars nummer ett. Rugby är en riktigt rolig sport men tuff och träningarna är ofta lärorika.

Ung idrott begav sig till Klövernhallen för att hänga med det yngre gardet Tigrar när de tränade och fick prata med Emma Harju Jansson och Isac Soner.

Namn: Emma Harju Jansson

Ålder: 9 år

Hur länge har du tränat rugby?

– I ett år.

Hur kom det sig att du började träna?

– Min storasyster Wilma började träna rugby och då tänkte jag att jag skulle prova. Och sen dess har jag varit här och tränat.

Hur är det att träna rugby?

– Det är jätteroligt!

Vad är roligast?

– Det är skoj för man får springa och tacklas.

Håller du på med någon annan sport?

– Nej, jag började träna rugby och fastnade för den här sporten.

Namn: Isac Soner

Ålder: 11 år

Hur länge har du tränat rugby?

– I två år ungefär.

Hur kom det sig att du började träna?

– Jag var på Try it Ida på Rocklunda och min brorsa tog med mig till rugbyklubben som fanns där. Vi tyckte det var roligt så min bror och syster började träna. Jag hade fotbollsträning då så jag kunde inte börja men så ändrade fotbollens träningstider så jag kunde börja jag också.

Vad är roligast?

– Att tacklas. För det är roligt att smälla in i varandra.

Vad är svårast?

– Det kan vara jobbigt att tackla de som är större.

Västerås Rugbyklubb

Startade: 1948 nystartade 1971 0ch 2010

Ungdomsverksamheten startade: 2012.

Antal ungdomar: 14 barn och ungdomar.

Medlemmar totalt: 60.

Åldersspann: Från 9 år upp till 14 år.

Vänder sig till: 8 år och äldre.

Aktuellt: Medverkar i ungdomsfestivaler runt om i Mellansverige.

Sajt: www.tigrarna.se

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.