Familjen som lever för Roosters

Jonas Berglund har tillsammans med sin sambo Cilla Olsson fyra barn som alla spelar innebandy. Det är 01:an Oscar, 03:an Isac, 05:an Jonathan och 07:an Anton, och att säga att familjen är innebandyintresserad är ingen överdrift.

  • Publicerad 20:22, 15 sep 2017

I stort sett är det något varje dag som har med innebandy att göra

Märkt. Jonas har en Roosters-tatuering på armen.

Västerås Tidning träffade Jonas för att prata lite om livet i en innebandyfamilj.

– I stort sett är det något varje dag som har med innebandy att göra, och någon av oss är alltid med på våra ungars aktiviteter, säger Jonas. 

Det är viktigt för både Jonas och Cilla att varje barn ska få synas.

– Det gäller kanske speciellt mycket för oss eftersom vi har fyra barn och vi vill ha tid för alla. Annat i hemmet blir kanske lite åsidosatt, men vi är bägge väldigt engagerade, säger han.

Jonas brinner verkligen för innebandy, han vill inte bara att det ska gå bra för sin hemmaklubb, Tillberga IK Roosters, utan för innebandyn i Västerås överhuvudtaget.

– Jag vill att Västerås ska ha ett lag i SSL, (Svenska superligan, den högsta divisionen i innebandy). Sen om det är vi, VIB (Västerås innebandy) eller något annat lag, det är oväsentligt för mig. Nu måste föreningar och ledare göra något och se det här som en utsträckt hand till samarbete.

Innebandy var roligare

Jonas som har en bakgrund som aktiv, fortfarande spelar och nu är tränare för herr-juniorerna i Tillberga säger att han själv spelat i en herrans massa år.

– Jag har spelat i Tillberga näst intill alla år. Det var riktigt häftigt förr när vi spelade i näst högsta serien, dåvarande division 1. Då kunde det vara 1 000–1 500 personer och titta när det var derby mot VIB. Men jag kommer från hockeyn, där jag bland annat spelade TV-pucken, jag började inte spela innebandy för än jag var 14–15 år, då jag kände att innebandy var roligare.

Och det är verkligen alla i familjen som spelar innebandy.

– Cilla spelar också, i Team hens (betyder: "Lag hönorna", namnet eftersom Tillbergas innebandyklubb heter IK Roosters = tupparna) ett damlag som spelar i korpen. Laget startades av ett gäng mammor till innebandyspelare eftersom de själva ville börja spela, berättar Jonas.

Om Tillberga Roosters och Tillbergaandan säger Jonas att de är som en liten familj.

– Alla känner alla och säkert 90 procent av alla spelare bor i Tillberga. Det är på gott och ont, men det är inte många spelare som slutar för att gå till en annan klubb.

De som mött Tillberga har då och då fått se och höra en kvinna med en höna som slår på trumma och gal när Tillberga gör mål.

– Ja, det är min brorsas fru, skrattar Jonas. Hönan har väl funnits med en 5–6 år då det blev en grej hos vår hejarklack. Förr försökte vi alltid åka tillsammans med alla våra ungdomslag på cuper och med hönan blev det extra roligt för hejarklacken och laget.

Det här med läktakultur och föräldrar som driver på sina barn för hårt säger Jonas att han tycker att vi är ganska förskonade från här i Västmanland.

– Visst finns det rötägg, det finns det överallt, men när man är på en cup, till exempel i Stockholm, är det mycket värre. Jag tror att det finns många föräldrar som själva aldrig idrottat som inte riktigt vet. Jag kan inte sätta fingret på hur man ska kunna lösa det men vissa föräldrar kanske skulle behöva vara med på en ledarutbildning, säger Jonas.

Att just innebandy fått hela familjen på kroken säger Jonas beror på att innebandy är en snabb, teknisk lagsport, den är enkel, rolig och man spelar inomhus.

– Jag har hört så många fördomar, till exempel från hockeyn, att innebandy bara är något man gör som uppvärmning. Det har istället sporrat mig och gjort att jag blivit en stark bidragande orsak till att Tillberga bara växer och växer.

Barnen då? Är de sams eller konkurrerar de med varandra?

– Det är bråk varje dag, skrattar Jonas. Det finns säkert en viss konkurrens, men när väl Isac och Jonathan, som spelar i samma lag, står på planen så är jag övertygad om att de känner trygghet i att ha varandra.
 

Vad är det som är så kul med innebandy?

Oscar:

– Det är att spela bra och ha roligt tillsammans. Och att vinna matcher. Sen skadar det ju inte heller om man gör en ”påse” eller två.
 
Isac:

– Att träna och spela med kompisar och så är det självklart kul att göra mål och lägga justa ”mackor”.
 
Jonathan:

– Det är bara svinkul!
 
Anton:

– Allt är kul: att skjuta, spela matcher, ja allt!

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

VÄSTERÅSAREN

Vem vill du ska bli Västeråsaren 2017? Lägg din röst här!

SMAKFULLT

Drinkarna som förgyller festen

Liva upp vintermörkret med lite festliga drinkar! Agnes Viklund är bartender på populära nattklubben Nya Hattfabriken i Västerås. Hon delar här med sig av sina bästa tips för att gör dig till kung...tisdag 19/12 9:45

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

KURSER & UTBILDNINGAr

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Känner du igen dig i gamla Västerås?

QUIZ: Vecka 19. Testa dig själv! Här är ett antal bilder från gamla Västerås. Se om du känner igen dig.fredag 12/5 9:39

E-TIDNING