”Bordtennis kräver fysik, teknik och taktik”

Västerås Bordtennisklubb startade 1973. I dag har föreningen en väldigt bred ungdomsverksamhet. – Vi har absolut inte några problem att rekrytera nya spelare, säger Johan Rinderud, vice ordförande samt tränings- och tävlingsansvarig i Västerås BTK.

  • Publicerad 14:00, 13 apr 2017

Han är nöjd med föreningens breda ungdomsverksamhet som omfattar omkring 200 aktiva i åldrarna 6–20 år och fått ett rejält uppsving de senaste åren. För ett par år sedan tillhörde Västerås Bordtennisklubb de klubbar i Sverige som ökade mest av alla i antal nya licenser. – Jättekul, verkligen. Det finns ett stort sug för att spela pingis. Det stora jobbet är att få de att fortsätta. Det gäller för oss att hitta verktyg för att få de att spela säsong två och tre också, säger Johan Rinderud.

Klubben har tre pingisskolor igång i Klövernhallen. De slussas sedan vidare till en utvecklingsgrupp från 12 år upp till 16, och därefter är det tävlingsgrupp som gäller.

Hur ser könsfördelningen ut?

– Just nu är det långt ifrån tillräckligt med tjejer i föreningen. Det har varit jättesvårt att rekrytera tjejer, tyvärr. Och svårt att behålla de som har börjat. Vi gjorde ett försök förra året och satsade extra, men det var tufft.

Ung idrott träffade på träningskompisarna Kalle Wulff-Sahlén och Robin Teng i utvecklingsgruppen under ett träningspass och ställde några frågor.

Kalle Wulff-Sahlén,15 år. Västerås Bordtennisklubb

Hur länge har du spelat bordtennis?

– Fyra år ungefär. Jag har ett pingisbord i garaget hemma som jag har spelat på längre.

Vad är roligast?

– Det är nog kombinationen av fysik, teknik och taktik. Man behöver alla tre för att lyckas. Det gör det till en väldigt dynamisk sport. Jag har provat många andra sporter tidigare och jag tycker inte att det finns på det här sättet.

Vad är svårast?

– Det är många saker som är svåra … Men under matcher när man är ute på tävlingar så är det svåra att kunna anpassa sig utifrån andras spelstilar, alla spelar olika. Det gäller att snabbt läsa av dom och anpassa sin taktik för att lyckas vinna. Det är ganska svårt.

Varför ska man börja spela bordtennis? 

– Såklart man ska börja spela bordtennis! Alla kan spela det. Även om det är en individuell sport främst så är det en väldigt bra stämning i klubben, man träffar nya kompisar och det är även bra träning.

Robin Teng, 14 år. Västerås Bordtennisklubb:

Hur länge har du spelat bordtennis?

– Ungefär fem år. 

Vad är roligast?

– Det är att vinna! 

Vad är svårast?

– Det är nog att hålla fokus hela tiden på rätt sak.

Varför ska man börja spela bordtennis? 

– Man får tänka, det är roligt. Och att man får röra på sig.

Håller du med några andra sporter?

– Ja, jag spelar handboll också. Och golf på sommaren.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

VÄSTERÅSAREN

Vem vill du ska bli Västeråsaren 2017? Lägg din röst här!

SMAKFULLT

Drinkarna som förgyller festen

Liva upp vintermörkret med lite festliga drinkar! Agnes Viklund är bartender på populära nattklubben Nya Hattfabriken i Västerås. Hon delar här med sig av sina bästa tips för att gör dig till kung...tisdag 19/12 9:45

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

KURSER & UTBILDNINGAr

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Känner du igen dig i gamla Västerås?

QUIZ: Vecka 19. Testa dig själv! Här är ett antal bilder från gamla Västerås. Se om du känner igen dig.fredag 12/5 9:39

E-TIDNING