”Att få vara med hästarna och att göra allt som hör till är roligast”

Stora Ekeby ridklubb ligger vackert beläget i naturskön miljö. Ridskolan startade i början av 1970-talet av Christina "Tinan" Esseen som bjöd in vänner och grannars barn för att rida på gårdens hästar.

  • Publicerad 14:06, 13 apr 2017

I dag rider 800 ungdomar på Stora Ekeby som drivs av grundarens dotter Cecilia Esseen. Cicki Sibbern är ridlärare sedan många år tillbaka och av eldsjälarna där. Hon startade bland annat Hästvärdarna och så här säger hon om ridskolan:

– Vi vill ge en bra grundutbildning i hästhållning och verka för att ridskolan är till för alla. Det tycker vi är jätteviktigt. Vi har till exempel Klara-sektionen som är en grupp med funktionshindrade ryttare. För ridning är en av den få sporter som kan inkludera alla. Att prestera bra ridning kan en ryttare göra även om den saknar ben eller är överviktig.

Cicki Sibberns kollega, tillika ordförande för ridskolans styrelse, Maria Dellham fyller entusiastiskt i:

– Vi har även grupp med äldre kvinnor som alltid rider ut, oavsett väder och ett gäng gubbar. Här möts barn, handikappade och äldre naturligt. Ett möte som vi ser som ovärderligt.

Ekeby tillhandahåller det mesta för en ryttare från stallbacksridning till mer avancerade dressyrlektioner. Ryttarna som till stor del är tjejer tränar ett par gånger i veckan och kommer från städer i de kringliggande länen. För att öka sammanhållning och motverka mobbing i stallet har ridskolan sedan ett decennium haft hästvärdar. De verkar som en länk mellan nya besökare, vana ryttare och hästarna.

– Vi tror fortfarande att vi är en klubb med 25 medlemmar och vi har försökt att behålla den andan; att alla ska bli sedda. Där gör hästvärdarna ett bra arbeta med att motverka mobbing, berättar Cicki Sibbern.

Ung idrott körde ut till ridskolan då Truppen, en av alla ridgrupperna, hade dressyrträning i ridhuset och träffade Linnéa Nehdman och Lovisa Tallmen Keller.

Namn: Linnéa Nehdman

Ålder: 12

Hur länge har du ridit?

– Sedan jag började i ettan så sex år.

Vilken är din favorithäst?

– Det är Mini. För hon är så busig och mysig och verkligen speciell. Hon kan vara lite bråkig också men för det mesta är hon jättesnäll. Hon är en Shetlands ponny och är brun i färgen.

Hur kom det sig att du började rida?

– En kompis började rida här på Ekeby ridskola och jag tyckte det lät jättekul när hon pratade om ridningen så då ville jag också börja.

Vad är roligast?

– Att få vara med hästarna och att göra allting som hör till.

Vad är svårast?

– Vissa dressyrövningar kan vara svåra och det kan vara lätt att hoppa en banan men att göra det bra kan också vara jättesvårt.

Här har ni hästvärdar vad är det?

– Det är jättebra. Hästvärdarna har jag varit med i ett tag och det är jätteroligt. Man får vara med hästarna och göra allt möjligt. Vi hjälper de yngre ryttarna och andra i stallet.

Hur är gemenskapen i stallet?

– Den är jättebra. Alla känner varandra och man är i ungefär samma ålder. Om de små behöver hjälp så hjälps alla åt och är snälla.

Tränar du någon annan sport?

– Ja jag dansar discodans.

Finns det några likheter med sporterna?

– Ja man jobbar mycket med styrka och man blir ganska trött av båda.

Namn: Lovisa Tallmen Keller

Ålder: 15

Vilken är din favorithäst?

– Rico som är en Welsh cob som jag red på i dag och den stora hästen Pärlan.

Hur länge har du ridit?

– I 11 år.

Vart började du rida?

– I Surahammar och jag började här på Ekeby ridskola för två år sedan.

Hur kom det sig att du började rida här?

– Jag kände för att byta helt enkelt. Mamma hade ridit här innan jag var född så hon kände till den här klubben.

Vad är roligast?

– Att samspela med hästen. När det funkar är det väldigt skoj.

Vad är svårast?

– Att samspela med hästen. ”Skratt” Det kan vara svårt att få hästen att lita på en eftersom de är flyktdjur. Att jobba så att man får med sig hästen kan också vara en utmaning.

Vad har ni övat på i dag?

– Skolor. Vi har gjort sluta. Då jobbar man med sänkeln så att hästens bakdel går innanför spåret och ställer hästen med innertygel och benen så att framdelen går kvar på spåret. Det var första gången jag gjorde det så gick hyfsat bra.

Tränar du någon annan sport?

– Basket.

Finns det några likheter med sporterna?

– Samspelet. Det är ju också en lagsport.

Stora Ekeby ridskola

Startade: 1972

Antal medlemmar: 800

Åldersspann: från 3 år upp till 25 år

Väder sig till: Alla

Aktuellt: 16–17 april Påsk-hoppet och Påsk-dressyren. 18 maj kommer 120 barn att göra studiebesök på Stora Ekeby ridklubb. 6 juni Nationaldagsfirande då mellan 500 och 1 000 besökare brukar komma.

Sajt: www.storaekeby.nu

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

VÄSTERÅSAREN

Vem vill du ska bli Västeråsaren 2017? Lägg din röst här!

SMAKFULLT

Drinkarna som förgyller festen

Liva upp vintermörkret med lite festliga drinkar! Agnes Viklund är bartender på populära nattklubben Nya Hattfabriken i Västerås. Hon delar här med sig av sina bästa tips för att gör dig till kung...tisdag 19/12 9:45

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

KURSER & UTBILDNINGAr

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Känner du igen dig i gamla Västerås?

QUIZ: Vecka 19. Testa dig själv! Här är ett antal bilder från gamla Västerås. Se om du känner igen dig.fredag 12/5 9:39

E-TIDNING