Nu fattas bara läkarundersökningen innan Victor Nilsson Lindelöf, 22, är klar för Manchester United. En affär som enligt flera medier kommer ge VSK Fotboll runt 50 miljoner kronor. Nu börjar arbetet med att använda pengarna på ett bra sätt. "Gäller att vara klok" säger klubbchef Michael Campese. Foto: VSK Fotboll

VSK: "Kan vi stärka truppen ska vi göra det"

Victor Nilsson Lindelöf lämnar Benfica för Manchester United. Affären gör VSK Fotboll till en av Sveriges rikaste klubbar. Nu kan nyförvärv vara på väg in.

Publicerad
Christina Liffner. Foto: VSK Fotboll

Turerna kring mittbacken Victor Nilsson Lindelöf har varit många. Redan i januari började ryktena om att 22-åringen skulle vara nära Manchester United florera. Då blev det ingen affär. Men nu är det alltså klart. Allt som återstår är läkarundersökningen.

Många jublar nu åt att övergången äntligen är klar. Inte minst VSK Fotboll. Klubben har rätt till en viss del av övergångssumman, som spekuleras hamna runt 350 miljoner kronor, samt så kallad solidaritetsersättning.

Totalt sätt väntas VSK Fotboll inbringa omkring 50 miljoner kronor på affären. Något som skulle göra klubben till en av Sveriges rikaste klubbar.

– Det är nästan ofattbart. Det är svårt att ta in, säger ordförande Christina Liffner, utan att vilja kommentera några exakta siffror.

– Det är jobbigt att inte ha några pengar. Men det är inte heller så enkelt att ha mycket pengar. Nu dyker det upp hur mycket idéer och åsikter som helst om vad vi borde göra med pengarna, många av dom helt orealistiska.

Vad kommer ni göra med pengarna?

– Först och främst kan man inte bara köpa ihop en massa spelare. Här handlar det om att se över hela organisationen. Från kansli, till matcharrangemang och ungdomsverksamhet. Men också stödet runt laget. Rehab-delen bland annat, säger Christina Liffner, som betonar att pengarna inte förändrar något kring det dagliga arbetet.

– Vi måste fortfarande klara den vanliga driften. Genom publikintäkter och med hjälp av samarbetspartners. Annars gör vi ju bara av med pengar.

Den 15 juli öppnar övergångsfönstret igen. Då får svenska klubbar återigen värva spelare. Och även om VSK vill tona ner förhoppningarna när det gäller nya spelare så pågår ändå ett arbete där man ser över truppen.

– Med tanke på alla skadade spelare och att Mikael Gustafsson var tvungen att sluta så är det absolut möjligt att det blir nyförvärv. Det tittar vi på. Men det måste vara rätt spelare som känner för klubben och inte bara är ute efter att tjäna pengar, säger Christina Liffner.

Även klubbchef Michael Campese utesluter inte nyförvärv redan nu i sommar.

– Kan vi stärka truppen så ska vi göra det. Men det blir inget helt nytt lag, säger han.

Hur mycket lättare blir det att värva in nya spelare nu?

– Det är klart att förutsättningarna förändras. Men vi ska göra samma jobb ändå. Vi är på den nivån vi är, vilket är division 1, då kan vi inte börja erbjuda höga löner. Då går det snabbt utför, menar Campese.

– Sen måste vi också tänka på gruppdynamik och annat när vi tar in nya spelare. Det går inte bara att plocka in ett gäng lirare.

Är det många agenter som har hör av sig?

– Det har det varit sen Johan Mjällby kom. Intresset för VSK har ökat och vi har blivit erbjudna spelare från alla världens hörn. Det kommer säker att bli ännu mer nu. Men det gäller att vara klok och inte göra något förhastat, säger han.

Hur länge har ni vetat om affären?

– Vi visste förutsättningarna och vad som skulle kunna komma från det att vi skrev ett nytt avtal med Benfica (mars 2017). Det känns jätteroligt för Victor som är en så ödmjuk kille. Och skönt för klubben att det äntligen är officiellt.

När exakt som VSK får in pengarna kan inte Michael Campese svara på. Men det ska inte behöva bli någon långdragen historia.

– När övergången är klar och de skickar in den till Uefa så sätts allting igång. Det ska inte behöva bli någon långdragen process, säger han.

På måndag håller VSK Fotboll ett extra medlemsmöte. Men de som hoppades på att då få mer klarhet i Vigge-affären kommer att bli besvikna.

– Nej, vi kommer att presentera budgeten som den såg ut innan övergången eftersom vi inte kunde göra det på årsmötet i mars, säger Christina Liffner.

Då kunde VSK visa upp ett eget kapital på 1,6 miljoner kronor. Småpengar mot vad som snart väntas ligga i skattkistan hos division 1-klubben.

Powered by Labrador CMS