JSM-medaljörer. Hanna Koba, Carl Ljunggren och Erik Lindberg tog storslam i e-jolleklasserna på JSM-seglingarna i Uppsala. Foto: Lennart Ljunggren×1 / 3Visa bildtextBild 1 av 3

VM nästa för talangfulla Västeråsseglare

Junior-SM i segling har avgjorts i Uppsala. Jollekappseglarna Västerås hade minst sagt vind i seglen. Dubbla guld och ett silver i e-jolle. Nu väntar stora VM i Barcelona i början av juli för JKV-trion. – Så skönt, det här har jag kämpat för hela vintern, säger en av guldmedaljörerna, 17-åriga storlöftet Hanna Koba.

Publicerad

Seglartraditionen är stor i Jollekappseglarna Västerås. Flera är de SM-vinnare och OS-seglare som representerat klubben genom åren.

Nu verkar en ny, gyllene generation vara under uppsegling.

När JKV arrangerade junior-SM-seglingarna vid samma tidpunkt i fjol blev det ett guld och ett brons.

Det överträffades i år.

Guldmannen från 2016 – snart 18-årige Erik Lindberg – försvarade sitt SM-tecken i e-jolleklassen med bravur när junior-SM avgjordes i Uppsala denna vecka. Tvåa bakom honom blev klubbkompisen Carl Ljunggren, fyra på hemma-SM senast.

Bronstjejen från fjol, Hanna Koba, tog äntligen klivet högst upp på JSM-pallen.

Efter en fullständig kross.

– Ja, jag lyckades vinna åtta av de nio racen. Trodde väl inte riktigt att det skulle gå så bra. Det här är första SM-guldet och det jag har siktat mot hela våren. Det känns otroligt skönt att jag lyckades, säger hon.

Eftersom man får stryka sitt sämsta resultat (i Hannas fall en tredjeplats) så blev det bara ettor i resultatlistan för JKV-seglaren.

Vad gjorde att du lyckades ta hem guldet det tror du?

– Jag kämpade verkligen genom hela regattan. Det blåste ganska mycket, men jag tog i allt vad jag kunde och det gick vägen.

Det blåste stundtals hårt ute på Mälarens nordligaste fjärd Ekoln utanför Uppsala. Något som Hanna Koba lärt sig bemästra.

– Jag har haft det lite tufft i hårda vindar tidigare, men jag har kört mycket styrka i vinter och blivit starkare och det är nog den främsta förklaringen till att gått så bra i år, siar hon.

Ja, för det är inte bara på de just avslutade JSM-tävlingarna som framgångarna har kommit.

Hanna Koba tog även hem segern i Elitserien – en tävling öppen för alla oavsett ålder – tidigare i år.

– Min främsta merit så långt, helt klart. Men nu rankar jag SM-guldet högre, säger hon.

Elitseriesegern gav dock mersmak i form av en biljett till vidare äventyr i sommar – en plats på senior-VM i spanska Barcelona i början av juli.

Där får hon sällskap av klubbkompisarna Erik Lindberg och Carl Ljunggren.

– Det ska bli kul. Jag var med i fjol också och hade då som mål att inte bli sist (skratt). Nu hoppas jag på en bra placering, jag ska göra allt vad jag kan.

Tio race på fem dagar är det tuffa VM-program som gäller.

Senare i höst blir det även junior-EM i södra Frankrike. Dit tillkommer även JKV:aren Hugo Björklund, som inte kunde delta på SM.

Nästa vecka är det det tävlingsfritt och ”vardag” igen innan avfärd till Barcelona – med den värdefulla uppgiften att ge instruktioner och råd till nybörjare på JKV:s populära seglarskola ute på Framnäs.

– Hoppas några fastnar och stannar kvar inom seglingen, säger Hanna Koba.

Som själv har stora drömmar längre fram.

– Förhoppningsvis får jag segla ett OS någon gång.

Powered by Labrador CMS