Håkan Sjöstrand och Victor Nilsson Lindelöf – två västeråsare som på olika sätt har del i Sveriges avancemang till VM-slutspelet i Ryssland nästa sommar.

”Vigge” hyllas efter VM-succén: ”En fantastisk fotbollsspelare”

Det var gott om svenska hjältar på San Siro i går kväll när Sverige på ett bragdartat sätt säkrade en plats till nästa års fotbolls-VM i Ryssland. En av dom var Västerås egen Victor ”Vigge” Nilsson Lindelöf. – Vilken fantastisk fotbollsspelare han är, hyllar Västeråskollegan Håkan Sjöstrand, Svenska fotbollförbundets generalsekreterare.

Publicerad

Västerås Tidning får tag på svensk s boss, västeråsaren Håkan Sjöstrand, på spelarhotellet dagen efter ”Miraklet i Milano”. Sverige klarade att hålla sina 1–0 från Friends i fredags i den kokande italienska hemmagrytan.

0–0 efter en heroisk insats – och klart för nästa sommars VM för första gången sedan Tyskland 2006.

Det var den förre Skiljebo SK-spelaren Sjöstrand som startade resan på den numera välkända parkeringsplatsen i Katrineholm när han gjorde klart med Janne Andersson som ny svensk förbundskapten. Den resan nådde sin höjdpunkt igår kväll på San Siro i Milano då Janne Andersson förde det svenska fotbollslandslaget till Ryssland och VM nästa år.

– Resan vi gjort är fantastisk. Många har undrat hur det skulle gå med ny förbundskapten och ett till stora delar nytt landslag, det har funnits en del frågetecken. Men laget har växt med uppgiften på ett fantastiskt sätt, säger Håkan Sjöstrand.

Alla eventuella frågetecknen rätades ut till ett enda stort utropstecken sent i går kväll.

Hur är känslan så här dagen efter?

– Ja, det har ju inte blivit så mycket sömn, säger Sjöstrand med ett skratt. Nej, men det börjar väl sjunka in vad vi har ställt till med. Det är inga små nationer som har fått vika ner sig längs vägen. Vi har skrivit svensk fotbollshistoria, och samtidigt italiensk fotbollshistoria. Det är fantastiskt naturligtvis.

Ja, Italien är idag en skakad fotbollsnation efter att ha missat sitt första VM-slutspel sedan 1958.

Hur mycket trodde du på avancemang inför returmötet i går?

– Alla som håller på med idrott måste ju ha en tro på att man ska lyckas och jobba för det hela tiden. Sedan finns det ju en realism också, att det kanske inte ska kunna gå. Men livet skulle bli ganska tråkigt tråkigt om vi bara var realister, säger Håkan Sjöstrand.

Vad säger du om försvarsinsatsen, med Victor Nilsson Lindelöf och Andreas Granqvist i spetsen?

– Vilket mittbackspar vi har, helt enormt vilka ledargestalter de är.

Extra stolt över ”Vigge” som västeråsare såklart?

– En fantastiskt fotbollspelare, det är en ära att få var med och se honom på nära håll. En världsspelare. Dessutom en otrolig kille i gruppen, som verkligen ser till att lyfta och göra alla andra så bra.

Vigge själv var förstås jublande glad efter den säkrade VM-platsen.

– Jag är så jäkla glad och stolt över vad det här laget åstadkommit. Vi jobbade och slet oerhört hårt för varandra där ute, vi ville verkligen till VM. Vi försvarade på ett bra sätt och skulle aldrig släppa den här chansen att komma till VM. Det här är det största jag varit med om. Att vara med och kvalificera sig till ett VM är riktigt stort, sa Lindelöf till SVT Sport.

Vad betyder det för svensk fotboll att ta sig till ett VM-slutspel igen?

– Betyder otroligt mycket naturligtvis. Vi har inte fått de exakta siffrorna rent ekonomiskt, men det rör sig i trakterna kring de pengarna det spekuleras i (80 miljoner kronor, reds. anm.), säger Håkan Sjöstrand.

Nu väntar VM-lottningen i Moskva 1 december där Sjöstrand givetvis är på plats.

– Dessutom avgörs det 7 december om vi får EM 2020 om inte Bryssel kan. Det blir en spännande vecka för svensk fotboll!

Håkan Sjöstrand och Janne Andersson efter att Sverige säkrat VM-platsen igår. Foto: Håkan Sjöstrands Instagram
Powered by Labrador CMS