Hannah Brunzell klarade av sin internationella seniordebut med bravur. Hon blev bästa svenska på 200 m bröst, 12:e plats och endast en halv sekund från en EM-final. Foto: Svenska simförbundet

Västeråssimmarna nådde ända in i kaklet med simlandslaget på EM

Svenska simlandslaget gjorde en stark insats på kortbane-EM i Köpenhamn som avslutades igår. Bland alla blågula framgångar fanns även de två VSS-simmarna Hannah Brunzell och Gustaf Dahlmans starka insatser.

Publicerad
Gustaf Dahlman. Foto: Swedish Swim Team
Hannah Brunzell klarade av sin internationella seniordebut med bravur. Foto: Swedish Swim Team

Världsstjärnan Sarah Sjöstrand dominerade i vanlig ordning med två guld, två silver och guld i lagkapp.

Men de två Västeråssimmarna Hannah Brunzell (16 år) och Gustaf Dahlman (20 år) – som var uttagna till EM trots att de fortfarande är juniorer – gjorde också ett mycket bra mästerskap lite i skymundan av alla medaljer.

De deltog i tre individuella grenar vardera, och lyckades överträffa sig själva i de flesta av dessa lopp.

Hannah Brunzell gjorde i och med EM-tävlingarna debut på ett internationellt seniormästerskap. Tidigare i år har bland mycket annat tagittvå brons på bröstsimsträckorna 100 och 200 m på JEM och simmat final på samma sträckor på JVM i USA.

Hannah inledde EM-simmandet med 400 medley. Det är ingen favoritdistans och hon simmade cirka tre sekunder över sitt personbästa.

Sedan var det dags för 100 bröst. Där övertygande VSS-tjejen mer och simmade på personligt rekord – 1.07.46 – vilket gav en 26 plats.

Ännu mer övertygande var Brunzells simning på avslutningsdagen i går på 200 bröst. Tre svenskor deltog och 16-åringen blev sensationellt bäst av dem, slog bland annat etablerade Sophie Hansson. Detta efter att ha sänkt sitt personliga rekord med omkring 1,5 sekund till2.24.16. Det gav Hannah Brunzell en fin 12:e plats på EM – endast en halvsekund från final. Starkt.

Med den utveckling VSS-simmaren visat detta år finns det fog att säga att hon är på god väg att simma in sig på europeisk elitnivå.

Gustaf Dahlman inledde med att simma 200 rygg och för första gången simma under två minuter – 1.59.55 var dessutom nytt klubbrekord.

Han simmade sedan sin favoritdistans 200 fritt och lyckades även där pressa sitt personliga rekord ner till 1.45.41, även det klubbrekord.

I sin tredje simning över 100 fritt gjorde Gustaf även där en bra simning, dock strax över sitt personliga rekord och landade på fina 49.05.

Inga förväntningar fanns att han skulle nå någon semifinal eller final, hans bästa placering blev 17:e på 200 fritt.

Med sin simning på EM stärkte han sina möjligheter att bli aktuell för att ingå i ett svenskt 4x200 fritt-lagkappslag i internationella mästerskap framöver.

Powered by Labrador CMS