Siktet inställt. Västrås Baskets damlag är laddade inför lördagens premiärmatch. I bakgrunden ses tränarparet Hans Hägg och Åsa Kihlström Hägg Foto: Jonas Bergkvist×1 / 3Visa bildtextBild 1 av 3

Västerås Basket är etablerade i ettan – nu drömmer klubben om Basketligan

I morgon lördag är det säsongspremiär för Västerås Basket i Basketettan. Klubben är numera etablerade i damernas näst högsta serie. Nu tar en ny ung generation över för att föra klubben till nästa nivå. – Vi har en fantastisk ungdomsverksamhet, säger veterancoachen Hasse Hägg.

Publicerad

Västerås Basket är inne på sin sjätte säsong i Basketettan. Förra säsongen klarade man sig kvar i landets näst högsta serie utan större bekymmer. Men till den här säsongen har man tappat två av sina bästa spelare till Basketliga-klubbar.

Det gör att coachen Hasse Hägg, med nästan 30 år i klubben, tar ner förväntningarna på det unga laget där de flesta ännu inte gått ut gymnasiet.

– Att vara topp fyra och gå till Superettan tror jag inte är realistiskt i år. Men man ska aldrig säga aldrig. Vi är lite underdogs. Högsbo och Wetterbygden är i en klass för sig. Sen är det väldigt jämnt, säger han.

Så vad är en realistisk målsättning den här säsongen?

– Att fortsätta vara ett lag i ettan och fortsätta utveckla egna talanger. Vi kommer säkert åka på en och annan käftsmäll under säsongen. Men vi arbetar för att hänga kvar och försöka vara med i alla matcher.

Nyförvärven består av en comebackande Emelie Spate, 23, och unga Elsa Karlsson, 19, från Örebro som har provat på spel i Basketligan med Mark Basket.

– Sen är vi glada för att systrarna Abdelkader (Naouel och Jasmine) är kvar i klubben. Dom kommer bli nyckelfigurer den här säsongen, säger Hägg.

Truppens stomme består dock främst av unga västeråstjejer som plockats upp från de egna leden. Just nu är truppen endast 12 spelare stor.

– Vi är tunna, absolut. Vi har inte råd med stora skador på några spelare som vi behöver i alla lägen, säger Hasse Hägg och tillägger att man har några tjejer från division 2-klubbar som provspelar just nu.

– Vill vi mer med klubben än att vara ett etablerat basketetta-lag så krävs det nog att vi tittar lite på att ta in spelare utifrån.

Att plocka in några amerikanskor för att ta sig till Basketligan, vilket många andra klubbar gör, tror han dock inte är realistiskt.

– Nej, det är inte aktuellt just nu vad jag vet. Men vi har en fantastisk ungdomsverksamhet och stora kullar som kommer underifrån. Får vi bara behålla våra största talanger så kan vi nog vara med och slåss om några år.

– Sen krävs det en otrolig organisation för att spela i Basketligan och det har vi inte idag. Men styrelsen jobbar hårt på det och framtiden ser ljus ut för Västerås Basket.

Jasmine Abdelkader är bara 19 år, men är rena veteranen i laget med sina fem säsonger. Hon kommer få ta ett större ansvar i år och spela mycket guard (speluppläggare).

– Det kommer bli en spännande säsong. Vi är ett ungt lag och det är svårt att säga vart vi kommer att hamna. Men förhoppningsvis ett mittenlag, säger hon.

Västerås Basket inleder säsongen på lördag, 23 september, borta mot Lobas. Sen väntar hemmapremiär den 1 oktober mot nykomlingen Oskarshamn i Viksängsskolan.

Vägen till Basketligan

- Basketettan för damer består av två serier, en norra och en södra serie, med 12 lag i varje. Fram till jul möter alla lag varandra en gång, vilket innebär elva matcher.

- De fyra första lagen i varje serie går till Superettan. Ettan och tvåan i Superettan gör sedan upp med nian och tian i Basketligan om två platser i den högsta serien.

- De åtta lagen i Basketettan norra, respektive södra, som inte kvalificerar sig för Superettan möter varandra igen i något som kallas fortsättningsserien. De två sista klubbarna i fortsättningsserien måste spela ett negativt kval för att hänga kvar.

Powered by Labrador CMS