Världens bäste Galante: "Jag vill ge något tillbaka"

Världens bäste innebandyspelare Alexander Galante Carlström och radarpartnern Rasmus Enström vann i söndags guld i World Games. Nu är de hemma i Västerås och hjälper unga killar och tjejer att bli bättre på innebandy.

  • Publicerad 10:29, 3 aug 2017

Efter många år i Falun börjar Alexander Galante Carlström nästan bli dalmas. Men det vill han inte erkänna. Västerås är och förblir hemma för världens bästa Carlström.

– Det kommer det alltid att vara. Barndomskompisarna och familjen är ju kvar här, så Västerås – det är hemma.

Vad gör ni hemma i Västerås nu?

– Jag och Rasmus Enström har startat en innebandyskola för barn mellan 10 och 15 år. Vi vill ge lite tillbaka till Västerås, staden som gjorde oss till det vi är idag. Lägret heter 9camp7. Det är första gången som vi arrangerar det. Totalt är det ett 50-tal killar och tjejer som är här och tränar.

Ni gör det i samarbete med den lokala klubben Skälby IBK. Hur kommer det sig att ni valde att samarbeta med dem?

– Skälby är min moderklubb så jag vill ge lite tillbaka till klubben som fostrade mig. Jag spelade där från att jag var 8 år tills att jag var 15. Dessutom har även Rasmus spelat för Skälby.

Talanger flyttar

Alexander Galante Carlström kommer från sin bästa säsong i karriären. Han slog målrekordet i SSL, vann serien och tog SM-guld med Falun, blev årets spelare och årets forward i svensk innebandy och nu sist var han i Polen med landslaget och vann World Games.

Hur summerar man en sån här säsong?

– Det är otroligt hedrande. Att lilla jag får så många titlar är så klart kul.

Din radarkompis, Rasmus Enström, har tidigare haft titeln ”Världens bäste innebandyspelare”. Nu har du tagit över. Vad säger han om det?

– Han var bara glad för min skull. Rasmus har ju själv haft titeln två gånger och nu tyckte han att jag var värd den.

Du har ju varit en toppspelare under flera år, men i år känns det som att du tagit ett steg till. Vad har hänt?

– Jag har blivit mer allround. Förr var det bara målskyttet som jag var bra på. Nu har jag utvecklat passningsspelet och blivit lite klokare.

Hänger du med något i Västeråsinnebandyn?

– Jag har faktiskt dålig koll. Jag följer Skälby lite, men mest för att min gamla pojklagstränare Niklas Österberg är tränare där. Vi spelade tillsammans i Skälbys A-lag samtidigt som han var tränare för mitt ungdomslag.

Västerås saknar ett lag i SSL. Tror du vi får ett lag i högsta serien igen?

– Jag hoppas det, men just nu har jag lite svårt att tro det. Unga talangerna flyttar tidigt till klubbarna som finns i närheten. Många sticker till Uppsala, Emil Helmrich (fd IBF Västerås) gick ju till Storvreta nu i våras och vi i Falun har flera killar från Västerås.

– För innebandyns skull hoppas jag att Västerås ska få ett lag i SSL, men kommunen har visat att de satsar mycket på fotboll, utebandy och hockey och då blir det svårt för innebandyn att tränga sig fram.

Har du något tips till de här unga spelarna. Hur blir de Galante-bra?

– Allt handlar om att göra rätt saker på träningarna och lyssna på sina tränare. Det handlar om att göra sina timmar och då är det 100 procent som gäller. Jag har själv alltid älskat att träna.

Nu drar snart en ny säsong igång igen. Hur förbereder man sig mentalt efter en sån säsong som du hade förra året?

– Det finns alltid mål att slå och saker att förbättra. Även om man är världens bäste är man inte fullärd. Jag kan alltid försöka att göra mer mål än vad jag gjorde förra säsongen. Så länge jag vill utvecklas och så länge jag vill slå nya rekord kommer jag att fortsätta.

Alexander Galante Carlström

Ålder: 28

Klubb: IBF Falun

SSL-poäng 2016/17: 93 (68+25)

Meriter i urval: 1 VM-guld 2014, 4 SM-guld 2013/2014/2015/2017, 3 Champions Cup-guld 2013/2014/2015, 1 World Games-guld 2017, Världens bästa innebandyspelare 2016

Motiveringen när han utsågs till världens bästa innebandyspelare: Alexander Galante Carlström har tillhört världstoppen under flera år och samtidigt blivit bättre och bättre för varje säsong. En spelare som haft stor betydelse för framgångarna både i Falun och svenska landslaget. Under 2016 var han helt dominant i superligans skytte- och poängliga, och har visat upp en lägstanivå som varit makalöst hög. Det är dags att världens bästa målskytt också får tituleras världens bästa innebandyspelare. 
 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

Årets Tomte 2017

Vem ska bli Årets Tomte 2017?

Vem ska få den ärofyllda titeln i år: Thomas, Fredde, Hussein eller Olivia?

Klicka här för att rösta på din favorit – senast 10 december!

SMAKFULLT

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

Olika menyer varje vecka – i sex år

SMAKFULLT Med magnifik utsikt över Västerås centrum och Mälaren äter man god mat på Djäknebergets restaurang. Att maten håller hög klass ansvarar köksmästaren Rifet Secic för. – Jag vill servera mat med extra...måndag 16/10 13:19

RÄTT RÄTT

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

Mästerkocken tipsar inför lördagsmyset: De bästa nya chipssmakerna

En av höstens mest spännande nyheter är Estrellas chips med smak av Äppelpaj. Annorlunda, konstig och väldigt spännande. Det är klart mästerkocken Amir Kheirmand ska testa dem. Han passade också på...lördag 30/9 19:36

QUIZ

Känner du igen dig i gamla Västerås?

QUIZ: Vecka 19. Testa dig själv! Här är ett antal bilder från gamla Västerås. Se om du känner igen dig.fredag 12/5 9:39

E-TIDNING