Uddlöst VIK förlorade – Kristianstad vann rättvist

Ett uddlöst VIK föll i den andra playoff–matchen mot Kristianstad. Hemmalaget vann med 2–1 trots att VIK fick spela powerplay vid ett flertal tillfällen. Nu väntar en helt avgörande match under lördagen.

Kristianstad satte full fart från start i kvällens match och hade ett stort övertag under de första åtta minuterna. Sedan fick VIK äntligen till lite spel i anfallszon, förstafemma med Fredrik Johansson hade ett bra byte där man snurrade i anfallszon och fick iväg lagets första skott mot Kristianstads målvakt Joel Gistedt.

I den trettonde minuten fixade Pontus Holmberg fram en utvisning då Kristianstad var tvungna att dra ner honom då han var på väg att rinna igenom. I efterföljande powerplay hade VIK en het chans då Lucas Ventuto testa Gistedt från nära håll. VIK inledde starkt i det numerära överläget men avslutade det desto svagare.

Under de sista fem minuterna var det VIK:s målvakt Marcus Dahlbom som hindrade hemmalaget från att ta ledningen. Kristianstad satte ett enormt tryck i anfallszon men Dahlbom höll tätt.

Tidigt underläge i andra perioden
Kristianstad fick en bra start på andra perioden då VIK drog på sig en tidig utvisning. VIK lyckades att reda ut den, men nästan direkt när man blev fulltaliga gjorde Kristianstad 1–0 genom Mikael Johansson.

Efter 7.28 åkte nämnde Johansson ut efter att han gruffat med Hampus Wallin. VIK fick ingen ordning på powerplayet och skapade i princip ingenting, istället var det Kristianstad som hade det bästa läget då man brände ett friläge. Med åtta minuter kvar av andra skapade VIK ett par heta chanser efter ett par starka byten på rad där man skapade ett rejält tryck mot Joel Gistedt.
15.06 in i perioden fick VIK återigen ett bra läge att målmässigt ta sig in i matchen då man fick chansen i powerplay. Som tidigare i matchen hade VIK förtvivlat svårt att få till något tryck i spelet samtidigt som hemmalaget var skickliga i boxplay.
Med två minuter kvar av andra fick VIK sitt fjärde powerplay efter att den tidigare VIK-spelaren William Vikman visats ut för Kristianstad. Där var det fortsatt trögt spel för VIK där skotten tog i täck.

Grinig tredje period
VIK fick en bra start på tredje perioden då man hade mer puck än tidigare i matchen. Johan Skiöld fick ett halvt friläge efter 5.05, i samma veva drog Kristianstad på sig en ny utvisning. VIK:s pp-spel fortsatte att hacka och vara uddlöst.

Drygt tio minuter in i tredje fick Västerås en dubbelchans då Anton Brandhammar och Morgan Hassel bombade två tunga skott mot Gistedt som lyckades hålla tätt.

Efter dessa chanser öppnade matchen upp sig där spelet böljade fram och tillbaka och lagen bytte chanser.

Efter 13.04 drar Fredrik Johansson på sig en utvisning, precis när VIK var på väg in i matchen på allvar. Kristianstad skapar en superchans i sitt powerplay men Dahlbom var med på noterna och svarade för en grym räddning.

Men precis när VIK blivit fullt manskap ringer det bakom Dahlbom då Johan Skinnars sätter 2-0 efter 15.17.

11 sekunder senare blev det ett nytt powerplay för VIK. Men det blev inte långvarigt då Conny Strömberg drog på sig en utvisning.Det blev allmänt stökigt i slutskedet av matchen då bägge lagen drog på sig utvisningar efter att det varit heta känslor.

I och med utvisningarna fick VIK chansen till spel 4 mot 3. Men hemmalaget höll återigen tätt. Men i spel 4 mot 4 lyckades Jesper Cederberg reducera till 2-1. VIK satsade sedan allt för att få till en kvittering men hemmalaget höll ut och kunde besegra VIK med 2–1 och utjämna matchserien till 1–1 i matcher.
Nu väntar en helt avgörande match under lördagen nere i Kristianstad.

MATCHFAKTA

Kristianstad – VIK 2–1 (0–0, 1–0, 1–1)

Första perioden: -
Andra perioden: 1–0 (2.42) Mikael Johansson
Tredje perioden: 2–0 (15.17) Johan Skinnars, 2–1 (17.37) Jesper Cederberg (Alexander Lindelöf, Johan Skiöld)

Skotten: 13–2, 12–11, 12–12 Totalt: 37–26