Tufft lopp. Patrik Ståhl under Battle of Vikings. Alla backar hade speciella namn och här är han på väg att bestiga backen "Dödens härskarinna". Det blev till slut en fin elfteplats i den extrema tävlingen för Ståhl som tävlar för Team Dirtbikebutiken med bas i Västerås. Foto: Thomas Nordström/Fototummen

Suras ”Ståhlman” klarade extrema kraftprovet

Ett kraftprov utöver det vanliga. Norra Europas tuffaste endurotävling Battle of Vikings har avgjorts. Endast 34 av 135 startande förare tog sig i mål. En av dessa var Patrik Ståhl. – Bland det jobbigare jag har gjort, säger Surahammars egen ”Ståhlman” efter den fina elfteplatsen.

  • Publicerad 16:49, 10 aug 2017

Patrik Ståhl. Foto: Michael Åkerblom

Battle of Vikings 2017 är en internationell endurotävling som ingår i European Extreme Enduro Cup – och kallas ”The hardest, toughest and meanest enduro in northern Europe”.

Tävlingen, som gick i närheten av Kumla i det så kallade Hällabrottet, är en utmaning för förarna i att kunna ta sig fram under extrema förhållanden. Dels i oländig terräng, dels genom hinderpark med uppbyggda hinder av olika svårighetsgrad.

– Det var väldigt poröst, vilket gjorde det svårt. Ja, halvjävligt mest hela tiden om jag ska vara ärlig (skratt), säger Patrik Ståhl.

Tävlingens upplägg bestod av en prolog, två korta heat på fredagen, där förarna gjorde upp om startposition inför lördagens huvudtävling. Den innefattade sedan fyra timmars intensiv körtid.

Patrik Ståhl, på en Sherco 300-2t, gjorde sin första start i tävlingen och gjorde en bra prolog vilket gav 16:e startplats inför huvudtävlingen.

– SM är prio ett för mig, men det här var en kul grej jag ville prova på.

Du har kört flera Novemberkåsor tidigare, om du ska jämföra?

– Kåsan är ju jobbig på sitt sätt och framfött allt mycket längre. Den här tävlingen var mer intensiv, helt klart bland de jobbigaste jag gjort.

Planer på att göra om det?

– Ja, gärna! Det var en grymt kul tävling att köra.

Tävlingen hade 135 förare på startlistan – endast 34 tog sig i mål. Det säger en del om vilken utmaning det rörde sig om.

– Jag hade gärna tagit mig runt tre varv men jag fastnade i en skråbacke på slutet av varvet och blev stående där lite för länge.

Hur känns kroppen så här ett par dagar efter?

– Jo, det är fortfarande lite stelt. Det blev ju en hel del lyft med cykeln för att ta sig loss och det tog en del på ryggen.

Vad krävs för att lyckas ta sig igenom ett sådant här kraftprov?

– Det gäller att försöka hitta rätt spår hela tiden, det handlar om rätt mycket teknik snarare än ren styrka.

Vann tävlingen gjorde Marion Roman från Spanien.

Senaste tävlingen Patrik Ståhl körde var SuperEnduro-SM i Borås 1 juli under SM-veckan där det blev en sjunde plats.

Han fick förra säsongen delvis spolierad på grund av skada.

– Jag stod på huvudet redan första SM-deltävlingen och blev medvetslös.

I år har han kört sedan start – med blandade resultat.

– Ja, det gick väl lite halvknackigt i de första SM-deltävlingarna. Men nu på slutet har det gått bättre.

Sedan i år tävlar han, tillsammans med Johan Eklundh, för Västeråsteamet Dirtbikebutiken i SM.

Nästa deltävling är redan denna helg i Skövde.

– Det är bara att ladda om, hälsar Ståhlmannen.

Har gjort tre ”kåsor”

Namn: Patrik Ståhl

Ålder: Fyller 34 senare i år.

Bor: Ramnäs

Klubb: Sala MSK

Team: Dirtbikebutiken i Västerås

Kört enduro: Sedan 5 års ålder.

Meriter: Målgång i fem SixDays med brons som bäst 2010 i Mexiko. Startat och målgång i tre Novemberkåsor

JSM-silver, JSM-lagguld. Totalfyra i SM3-klassen som bäst, flera topp 10-placeringar under SM-veckan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

Årets Tomte 2017

Vem ska bli Årets Tomte 2017?

Vem ska få den ärofyllda titeln i år: Thomas, Fredde, Hussein eller Olivia?

Klicka här för att rösta på din favorit – senast 10 december!

SMAKFULLT

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

Olika menyer varje vecka – i sex år

SMAKFULLT Med magnifik utsikt över Västerås centrum och Mälaren äter man god mat på Djäknebergets restaurang. Att maten håller hög klass ansvarar köksmästaren Rifet Secic för. – Jag vill servera mat med extra...måndag 16/10 13:19

RÄTT RÄTT

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

Mästerkocken tipsar inför lördagsmyset: De bästa nya chipssmakerna

En av höstens mest spännande nyheter är Estrellas chips med smak av Äppelpaj. Annorlunda, konstig och väldigt spännande. Det är klart mästerkocken Amir Kheirmand ska testa dem. Han passade också på...lördag 30/9 19:36

QUIZ

Känner du igen dig i gamla Västerås?

QUIZ: Vecka 19. Testa dig själv! Här är ett antal bilder från gamla Västerås. Se om du känner igen dig.fredag 12/5 9:39

E-TIDNING