Surahammars lagkapten Joel Hivonen gjorde två mål i segermatchen mot Lillån. Foto: Stefan Lindgren×1 / 5Visa bildtextBild 1 av 5

Sura hakar på i toppstriden efter stark vändning

Surahammars IBF hakar på Lockerud Mariestad i tätstriden i herrarnas division 1 västra. Sura var dock riktigt illa ute i lördagens hemmamatch mot Lillån innan man mobiliserade en urstark vändning som ledde till en 8-6-seger över Örebrolaget i Mälarenergi Arena.

"Det var bara att ta mot den på ett tillslag och veva in den på volley"

Första perioden bjöd på ett trevande spel från bägge lagen. Sura startade piggast och hade några halvchanser. Men det var gästande Lillån som tog ledningen då man hittade rätt bakom den 17-årige målvaktsdebutanten Erik Wallin. Sura tog sig snabbt tillbaka i målprotokollet då backen Niklas Palovaara pricksköt 1-1 i powerplay.

Sura drog på sig ett lagstraff direkt i inledningen av andra perioden då man inte var tillbaka på planen efter paus i godkänd tid. Det innebar att Lillån fick inleda mellanperioden i powerplay, det var man inte heller sena på att utnyttja då Lucas Sjöberg smällde dit sitt andra mål i matchen. Sedan vaknade Sura till på allvar och visade att man är ett topplag den här säsongen. 2-2 satte den kraftfulle forwarden Andreas Wahlgren med ett distinkt skott. Dryga minuten senare snärtade Jonas Engström in 3-2. Sedan gick Sura ner i varv och släppte in Lillån i matchen vilket blev kostsamt. Två raska mål av gästerna gjorde att Sura åter fick jaga. Efter 14.03 höll sig Wahlgren framme och smällde in sitt andra mål i matchen fram till 4-4.

I den tredje perioden tog Lillån ledningen med 4-5 och Sura hade inget större flyt i sitt spel. Men vändningen skulle komma. På drygt en minut hade lagkaptenen Joel Hirvonen klivit fram och både kvitterat och gett Sura ledningen med 6-5. Sura gör sedan två mål i tom kasse innan Lillåns Max Gruvaeus tröstmålar. Sura vinner med 8-6 utan att behöva plocka fram drömspelet. Så här förklara lagkaptenen Joel Hirvonen vändningen i slutet av matchen.

– Vi sa att vi var tvungna att ta ner bollen djupare och ta mer avslut, och att vi skulle vara lite mer desperata och det lyckades vi bra med.

Hur tycker du att det såg ut för er fram till vändningen?

– Jag tycker att Lillån hade kontroll på oss på mittplan och vi gick in i deras fälla varje gång. Så fort vi spelade förbi ner i hörnen flöt anfallsspelet på.

Ni låg under i tredje perioden innan du fick stänka dit två viktiga mål, kan du beskriva hur det gick till?

– Första målet har jag ingen aning hur det gick till, jag tror jag får en boll i djupled av Niklas Palovaara. Det var bara att ta mot den på ett tillslag och veva in den på volley. Det andra målet var en backhand där jag också fick en boll i djupled. Jag försökte att nå Alexander Schlugi på bortre men den studsade in i stället.

Läs även: "Det kändes att det var en högra nivå"