Sofi Flink har hittat spjutglädjen igen

Ny tränare. Nytt träningsupplägg. Det ska ta Sofi Flink tillbaka till nygamla spjutlängder. – Det känns bättre än på länge, säger 21-åringen inför sin årsdebut nästa vecka.

  • Publicerad 13:48, 19 maj 2017

Sofi Flink vet hur en guldmedalj smakar. Foto: Privat

Fyller 22 år i juli

Namn: Sofi Flink.

Ålder: 21 (fyller 22 i juli).

Bor: Oxbacken, Västerås.

Från: Hallstahammar.

Klubb: Västerås Friidrott.

Meriter i urval: JVM-guld 2012, JEM-guld 2013, VM-final 2013, EM-final 2014, två SM-guld, innehavare av det svenska rekordet med 61,96 meter.

Stora tävlingar i år: Junior-EM i Polen i juli, senior-VM i London i augusti.

Aktuell: Drar igång tävlingssäsongen på torsdag i samband med lag-SM i Sätra

Resultatutveckling

2010 48,15 

2011 54,83 

2012 61,40 

2013 61,96 

2014 58,44 

2015 56,76 

2016 59,16 

2017 ?

Fem år har nu gått sedan Sofi Flink som 17-åring slog igenom internationellt med sitt JVM-guld och svenska rekord för att året därpå förbättra rekordet, ta sig VM-final i Moskva och kasta sig in i svenska folkets vardagsrum.

Sedan kom motgångarna. 

Comebacksäsongen förra året efter två års kämpande mot en axelskada blev inte vad Flink hade hoppats på med bland annat missat OS i Rio.

Säsongen 2016 slutade i moll i september efter en misslyckad Finnkamp på Ratina stadion i Tammerfors. 

– Jag är väldigt, väldigt besviken. Kroppen är trött nu, huvudet om möjligt ännu tröttare, sa hon till Västerås Tidning då.  

Sedan dess har mycket hänt.

Nu är det en pigg och harmonisk Sofi Flink vi träffar i hemmahallen Westinghouse Arena i Västerås.

Hallstahammars och Västerås spjutstolthet ser med tillförsikt fram emot en spännande säsong – med nyfunnen glädje till sitt kastande.

En starkt bidragande orsak: halverad träningsdos.

– Förra hösten och vintern tränade jag galet mycket. Det blev en sorts stress för att komma tillbaka efter skadorna och jag vet att jag tänkte att ”om jag inte skulle träna så här mycket, hur dåligt skulle det inte gå då?”.  

Nu under uppbyggnadsperioden har hon istället tränat betydligt mindre. 

– Ungefär hälften mot tidigare, sex pass i veckan. 

Det har gett resultat. 

– Det har bara sagt pang i kroppen! Det har känts jättebra, jag har blivit mer avslappnad. Nu får kroppen återhämta sig och jag känner en jättestor skillnad på en dag när jag är utvilad. 

Hon har hunnit byta tränare också. Från Petteri Piironen – som nu blivit förbundskapten för det finska spjutlandslaget – till Kari Kiviniemi, som även tränar svenska herrstjärnan Gabriel Wallin.

– Det har fungerat jättebra. Vi har känt Kari länge, han har funnits med på ungdomsmästerskapen under åren och eftersom han även är sjukgymnast har han hjälpt mig med de svårigheter jag har haft också. Han kan vara med på flera tävlingar, vilket är bra. Pappa (Vesa Jämsä) finns också med väldigt mycket, som alltid. Han ska vara med! Han och Kari är bra på att snacka ihop sig.

Mycket av fokus under vintern har legat på fart.

– Det har alltid varit min styrka att kunna utnyttja farten. Det gick inte i fjol. Jag kunde kasta långt med kort ansats, men kom inte mycket längre med full distans. Så ansatslöpningen har jag jobbat jättemycket med, och det ser jättemycket bättre ut också. Tittar jag på mitt säsongsbästa förra året på 59 meter så tycker jag att det ser skitdåligt ut mot hur det känns nu. Sen gäller det att hitta tajmingen och känslan också givetvis, att få till det i kastögonblicket. 

Hur är känslan inför årsdebuten nästa torsdag? 

– Jag har en bra känsla. Fortfarande lite nervös och osäker inför en ny säsong. Kommer jag att komma upp på den nivå jag vill, eller inte. Innan alla problem körde jag bara på. Nu tänker jag lite mer. Men känslan är verkligen bra.

Säsongsstarten sker i Sätra i samband med lag-SM, där Sofi Flink finns med i Västerås Friidrotts trupp.

– Det är klart man vill ställa upp för klubben. Det är kul att åka iväg tillsammans så här. Blir en speciell känsla.

Senare under säsongen finns siktet inställt mot betydligt större arenor – framför allt VM i London i augusti.

– Dit ska jag bara ta mig, säger Flink.

Vad krävs för att komma dit?

– Kvalgränsen är satt till 62 meter. Jag känner att det är något jag kan fixa.

Det är fyra centimeter över hennes bästa kast i karriären från 2013, och som fortfarande är gällande svenskt rekord.

Formtoppen är tänkt att infinna sig till junior-EM i Polen i mitten av juli.

– Men jag klarar gärna kvalgränsen innan dess, säger hon med ett leende.

Du känner dig förhoppningsfull?

– Mm, det gör jag verkligen. Tänker jag tillbaka på hur det kändes i fjol vid den här tiden så är det en jättestor skillnad. Nu vill jag bara komma igång och börja tävla.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

VÄSTERÅSAREN

Vem vill du ska bli Västeråsaren 2017? Lägg din röst här!

SMAKFULLT

Drinkarna som förgyller festen

Liva upp vintermörkret med lite festliga drinkar! Agnes Viklund är bartender på populära nattklubben Nya Hattfabriken i Västerås. Hon delar här med sig av sina bästa tips för att gör dig till kung...tisdag 19/12 9:45

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

KURSER & UTBILDNINGAr

Karriärväxling gav ny tjänst och en inspirerande vardag

Petra: Jag har aldrig ångrat mitt val Att göra en karriärväxling blir för många ett startskott till en nytändning i arbetslivet. En som vågade ta steget är Petra Kolsvik. Efter nästan 20 år som handläggare på Försäkringskassan tog hon...söndag 14/1 9:00

Över 100 utställare – redo att rekrytera

Årets Rekryteringsmässa hålls på ACC 13 februari Den 13 februari är det dags för årets Rekryteringsmässa – en plats där arbetsgivare, utbildningssamordnare och arbetssökande möter varandra. Mässan arrangeras samtidigt i Västerås och Eskilstuna. Med...lördag 13/1 15:00

Här är yrkena som gynnas av den starka konjunkturen

Analytikern: Det krävs för att få ett jobb under 2018 Gymnasieutbildning är fortfarande en nödvändighet för att få jobb i Västmanland trots att Arbetsförmedlingens prognos för kommande år visar på att det kan bli över tusen nya jobb i Västmanland 2018.lördag 13/1 13:00

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Känner du igen dig i gamla Västerås?

QUIZ: Vecka 19. Testa dig själv! Här är ett antal bilder från gamla Västerås. Se om du känner igen dig.fredag 12/5 9:39

E-TIDNING