Årets Simmarsöndag var de 101:a öppet vatten-simningarna som arrangerades på Västeråsfjärden. Foto: VSS×1 / 2Visa bildtextBild 1 av 2

Så var årets Simmarsöndag i Västerås

Årets Lögastrandsimning avgjordes under gårdagen. Bästa hemmasimmare blev Lukas Steiner och Frida Berggren.

Publicerad

Årets Simmarsöndag var Västerås Simsällskaps 101:a upplaga av vad som numera kallas Open Water tävlingar. Tävlingarna började redan 1916 och hette fram till 2013 Elbasimningen. Numera består Simmarsöndagen av fyra lopp som alla simmas utmed stranden vid Lögarängen.

Huvudloppet, Lögastrandsimningen, som är över 3000 meter fick i år nya segrare i såväl herr- som damklassen.

Tävlingsförhållandena bestod av mulet väder med lite kyliga vindar, men 19-gradigt och relativt lugnt vatten. I herrklassen stred tre simmare hela loppet om segern, men till slut drog Kristian Kron från Helsingborg ifrån fjolårssegraren Simon Wanna från Karlstad och vann med sex sekunders marginal på tiden 32.56.

Lukas Steiner från Västerås blev tredje man i mål ytterligare ett knappt tiotal sekunder senare. Lukas blev dock för fjärde året i rad främste VSS:are, med sin hittills bästa tid 33.11.

I damklassen stod striden mellan Åsa Annerstedt från Falun och Frida Berggren från Västerås. Åsa höll undan för Frida och vann med ca tiosekunders marginal på tiden 37.27 (tangering av fjolårets segrartid och hittills bästa). Frida Berggrens tid, 37.37, är den snabbaste VSS-damtiden vid Lögastrand. Tredje dam blev Cornelia Eklund från Väsby.

Lögastrandsimningen ingår i Svenska Simförbundets Tävlingsserie Open Water Trophy under sommaren, med nio olika deltävlingar.

Simmarsöndagen bestod förutom Lögastrandssimningen av några motionslopp. VSS-simmarna Jonathan Holmberg var snabbast över 1500 meter, Filippa Sterling snabbast över 750 meter och den korta, så kallade Lilla Lögastrandsimningen, vanns av Amalia Mowafy.