Västerås MK-föraren Danne Karlsson gör i dag lördag VM-debut i motocross. Nästa helg tävlar han på hemmabana när årets näst sista SM-deltävling avgörs på Malmabanan. ”Drömmen vore att få vinna mitt första SM-heat på hemmabana”, säger 18-åringen. Foto: Nelliesfoton

Motocrosstalangen gör VM-debut idag

I Varberg i juli kom första pallplatsen på ett senior-SM. Av bara farten fick han en biljett till helgens VM-deltävling i Uddevalla. – Jag ska bara försöka ha kul, säger VMK:s crosstalang Danne Karlsson inför sin VM-debut.

Publicerad
”Jag håller på dig Danne Kärlsån, så!" Rikskända karaktären Ingemar Andersson från humorgruppen Småstadsliv talar om VMK-föraren Danne Karlssons chanser på SM på Malmabanan nästa helg i ett Facebook-klipp inför tävlingarna. Ingemar kommer själv att finnas på plats under tävlingarna på söndag.

Motocrosslivet leker för 18-årige Tärnsjösonen Danne Karlsson för tillfället.

Han gör sin bästa säsong i karriären och ligger sensationellt på fjärde plats i MX2-klassen i SM.

– Det går bra … Nej, men det känns jättebra. Allting fungerar ihop, känns som att det går åt rätt håll hela tiden.

Denna helg, med kval i dag och finaler i morgon, är det alltså dags för VM-debut.

Hur kom det sig att du fick ett ”wild card” till Uddevalla?

– Man kan anmäla sitt intresse att man vill köra och det gjorde vi. Sedan är det förbundet som godkänner ansökan.

Vilka chanser trodde du att du hade?

– Jag trodde väl kanske att jag skulle få köra, men jag visste ju inte. Riktigt roligt att det blev så.

Vad är känslan nu inför VM?

– Försöka ha kul bara, och köra så bra jag kan. Jag har inga speciella mål. Bara ta det som en bra och nyttig erfarenhet. Det kommer bli riktigt tufft.

Känner du till banan?

– Ja, jag har kört några SM här. Den är lite mer som banorna ute i Europa, bredare och med större hopp. Lite klurig. Men det är kul att hoppa.

Det var vid SM-deltävlingen i Varberg tidigare i somras som VMK:s supertalang fick sitt riktiga genombrott och tog sig upp på pallen för första gången, vilket säkert också bidrog till förbundets VM-beslut.

Andraplatsen säkrades efter otroligt jämn och bra körning över de tre heaten som gav en fjärdeplats följt av två raka andraplatser.

– Det gick verkligen jättebra, allt klaffade. Lite synd bara att jag inte fick vinna ett heat för första gången också, jag blev omkörd på sista varvet …

Även om han klarar sig alldeles utmärkt på egen hand var det laget som lockade honom till Västerås Motorklubb för två år sedan.

– Jag såg chansen att få köra Elitserien och lag-SM. Där samlas ju de flesta stora i Sverige, bra erfarenhet.

VMK:s största stjärna Viktor Björklund (skadad för tillfället) hade också del i Danne Karlssons byte till den blåvita klubbdressen.

– Han är riktigt vass, där finns mycket att lära. Framför allt är han otroligt bra på starterna.

Flytten till Sveriges främsta motocrossklubb VMK visade sig lyckat. Det har gett två lag-SM-guld och fortsatt stadig utveckling.

Nästa helg tävlar Danne Karlsson på hemmaplan när SM körs på Malmabanan.

Han är det stora namnet och den bland hemmaförarna det pratas om inför tävlingen.

Bland annat upphaussad och hyllad av humorgruppen Småstadslivs karaktär Ingemar Andersson på sociala medier.

– Haha, det var kul. Riktigt cool. Jag visste ingenting förrän Danne (Söderqvist, VMK-ordföranden) ringde och berättade att den fanns ute på klubbens Facebooksida. En överraskning.

Karlsson har ett SM-brons från USM-tiden på en 125:a.

Nu kan han alltså, endast 18 år gammal, få kliva upp på ”stora” SM-pallen.

Han ligger fyra med klar häng på bronsplatsen inför deltävlingen i Västerås som är säsongens näst sista, avslutningen går i Finspång i slutet på september.

Hur ser du på dina chanser att ta en SM-medalj?

– Ja, det var ju ingenting jag hade siktat på från början direkt, men nu finns det ju en chans. Jag ska fortsätta köra så bra jag kan så får vi se. Att vinna ett SM-heat är en dröm, vore häftigt att lyckas på hemmabanan. Riktigt nära i Varberg sist, då blev jag omkörd på sista varvet.

Din styrka som motocrossförare annars?

– Jag matar på, ger mig aldrig. Det gäller att vara smart i sin körning.

Det har tagit Danne Karlsson en bra bit hittills.

Fotnot: Här hittar ni klippet med Ingemar Andersson en bit ned på VMK:s Facebooksida. https://www.facebook.com/vasterasmk/?fref=ts

Powered by Labrador CMS