Ekeby BK – Niko Ljevar och Thommy Gustafsson tillsammans med några av de ungdomar som numera tar cykeln till Eklidens IP. Foto: Anette Franson, Västmanlands Idrottsförbund

Lokala föreningarna som prisas för sitt miljöengagemang

Sedan början av 2017 har projektet Svett & Watt genomfört en tävling på Instagram, med syftet att föreningar i länet ska lyfta goda exempel och inspirera varandra gällande klimatsmarta åtgärder. Nu är vinnaren utsedd, eller vinnarna, för det blev faktiskt två.

Publicerad

Svett & Watt är ett projekt som vänder sig till idrottsrörelsen med syftet att öka kunskapen om förnybar energi, minska energianvändningen samt utsläpp av växthusgaser. Det handlar om idrottsfastigheter, arbetsmaskiner men även traner till och från träning/tävling och beteendeförändringar. Förbundet Agenda 21 i Västmanlands län och Västmanlands Idrottsförbund samarbetar i projektet, som finansieras av Naturvårdsverkets program Klimatklivet. För tävlingen på Instagram genomförs även ett samarbete med Stiftelsen Klackbergsgården. Sedan början av 2017 har projekt Svett & Watt genomfört en tävling på Instagram, med syftet att föreningar i länet ska lyfta goda exempel och inspirera varandra gällande klimatsmarta åtgärder. Tävlingen avslutades den 30 november och nu är det dags att presentera vinnarna.

Förstapris går till Kungsörs Ridklubb, som vinner ett träningsläger i Västmanland med inslag av miljötema värt 40 000 kronor.

Motiveringen lyder:

”Med allt från miljövänliga mars till jakten på grön oktober har Kungsörs Ridklubb gjort #svettochwatt till en naturlig del av föreningen och medlemmarnas vardag. På Instagram har de visat allt från hur de pantar burkar, väljer att ta cykeln istället för bilen till stallet och serverar vegetarisk mat i cafeterian. Föreningen har dessutom skapat ett eget klädbibliotek samt gjort en energiinventering av anläggningen. Kungsörs Ridklubb har visat ett fantastiskt klimat- och miljöansvar, både i smått och stort, vilket genomsyrar hela föreningen.”

Stina Holgersson är ridskolechef och ridlärare på Kungsörs Ridklubb:

– Vi är överväldigade! Det här priset visar att hjälps man åt går det klara vad som helst. Det går att göra skillnad även med små resurser.

På andra plats hittar vi Ekeby BK från Hallstahammar, med följande motivering:

”Ekeby BK har skippat skjutsen och istället köpt in begagnade cyklar till de nyanlända ungdomar som börjat träna med föreningen. Cyklarna har spelarna fixat i ordning på egen hand i en tillfällig cykelverkstad på Ekliden, där spelarna både får prata svenska och känna sig behövda. Över 32 cyklar har renoverats och två av dem har skänkts till en Hallstahammarbo som blev bestulen på sina. En insats för både klimatet, närmiljön och samhället. Ekeby BK har arbetat flitigt med det material som tagit fram i projektet #svettochwatt och bland annat lärt mer om sopsortering. En energikartläggning har gjorts av anläggningen.”

Niko Ljevar är ledare i Ekeby BK:

– Vi är glada för priset. Det är först i efterhand som vi förstått att vi påverkar miljön positivt. Först handlade det bara om att grabbarna kan ta sig till och från träningen. Sedan var det flera andra som tyckte det var kul. Det är fler som förstod att det också är viktigt för miljön. Poängen är att man kan göra saker för miljön omedvetet. Vi är stolta för det vi gjort.

Även Ekeby BK vinner ett träningsläger i Västmanland med inslag av miljötema, men för summan 30 000 kronor.

Vinnarna kommer att uppmärksammas på Kungsörs Ridklubb den 17 december, då det blir en gemensam prisutdelning.

Kungsörs RK – Stina Holgersson och Sofia Levin från Kungsörs Ridklubb tillsammans med Eric Söderberg, projektledare för Svett och Watt. Foto: Anette Franson, Västmanlands Idrottsförbund
Powered by Labrador CMS