Foto: Stefan Lindgren×1 / 2Visa bildtextBild 1 av 2

Långläsning: Tor-Arne om första tiden i VSK

Strax innan jul skrev Tor-Arne Fredheim på för VSK Fotboll. Nu har ca tre månader passerat och Västerås Tidning har tagit ett längre snack med den nye managern som inte haft en lätt start på sitt nya uppdrag.

Publicerad

– Under den första tiden var det att sätta sig in i och lära känna alla. I och med att jag ansvarar för hela verksamheten, både ner mot ungdomsleden och a-laget med alla spelare och ledare gällde det att snabbt göra en analys om vad som behövdes förstärkas. Sedan började jag att titta på förstärkningar och förändringar, både praktiska och andra förändringar som vi har gjort. Vi var tvungna att sätta dem rätt snabbt och det var en massa småsaker, säger Tor-Arne Fredheim till Västerås Tidning och fortsätter.

– Sedan var det att försöka få spelarna hela, friska och tränade, för de hade rätt dålig uthållighet. Men jag kan inte säga att det har gått allt för bra, en förkylningsperiod kan alla lag ha och det har nästan gått igenom alla spelare.

På skadelistan nämner Tor-Arne spelare som, Karwan Safari (gjorde sina första pass på plan nu i veckan), Filip Tronét, Robin Blommé, Emir Smajic, Fredrik Lundqvist och några till.

– Som mest har det varit 8–9 spelare inne på rehab, som minst 4–5. Det har slitit enormt på truppen, det går bra att jobba så i 2–3 veckor. Men blir det i en matchperiod som vi också har haft ihop med tuff träning så blir det för tuff belastning.

Det måste vara svårt för dig att få en helhetsbild av vad truppen kommer att gå för när alla är tillgängliga, hur frustrerande är det för dig?

– Det har inte varit bra, men istället har jag fått sett nästan alla utom Tronét och Karwan. Robin såg jag i 1,5 månad, men inte så mycket i matchspel, men i träning. Dem har jag fått sett nu och nästan alla som varit friska och hela har fått minst 1,5 match. Det har varit viktigt för mig att få se alla så mycket, säger Tor-Arne och fortsätter.

– Tittar man uthållighetsmässigt har vi försökt att spela så mycket som vad de har uthållighet för, annars har vi haft ännu mer skador. På de som varit friska och hela har vi inte fått några överbelastningsskador på. Det är Simon Johansson som fått ett genomtramp, Jonas Hellgren har haft en liten sväng, Carlos Gaete Moggia har varit borta i tre veckor för en överbelastning. Men annars har det inte varit så mycket överbelastningar, det är mest sådant som varit dåligt sedan innan.

Vad kan det bero på att det finns en sådan skadehistorik?

– Tronét har haft en lång skadeperiod, Karwan har haft problem med sin rygg i flera år. Sedan är det många andra som haft skadehistorik innan. Sedan har det nog gjort sitt till att det varit en kall vinter, de har gjort att det är mycket lättare att få skador som bristningar med mera när det är kallt. Så jag tror att det kan ha en del i det. Sedan har vi fått belasta en för liten grupp i match och träning. Normalt spelar inte spelarna 90 minuter så mycket som de har gjort. Tittar man till det har Douglas Karlberg överraskat, han är ny och har kommit från division 2. Man ser att han har bättre uthållighet än alla som är här. Det är Birahim Sarr, Ravy Tsouka, Brian Span, Simon Johansson och ”Dogge” som har bäst uthållighet, och då är alla nya utom Simon och det är inte bra.

Vad har du gjort för att ta tag i de där bitarna?

– Det gäller att skynda långsamt så att de inte blir skadade när de kommer tillbaka. Vi har satt krav utifrån en profil som vi sätter och spelarna får matchtid efter den, det är för att vi inte ska få fler skador.

En spelare som fått mycket speltid som följd av den uppsatta profilen är anfallaren Douglas Karlberg.

– Dogge som har kommit från division 2 har kanske fått mer speltid än han skulle ha fått, men han har bäst uthållighet och skulle ha haft den speltiden ändå, han har tagit chansen. Det är svårt att säga var de andra står men han kommer ändå från division 2 och har gjort det bra och är redan i den fysiken. Det kanske inte är så konstigt att han är före de andra och orkar hålla längre pass, säger Tor–Arne och fortsätter.

– För några dagar sedan hade vi vårt bästa pass över 90 minuter, då hade vi varit lediga över helgen och då var alla återhämtade och kunde hålla i 90 minuter, så jag ser en ljusning. Men det har varit tufft och nu har vi några veckor kvar som vi måste vara försiktiga med.

Finns det några förhoppningar på att få tillbaka någon av de skadade inför seriepremiären?

– I nästa vecka kan vi vara 18+2 i träning, det har vi inte varit i närheten av. Det har märkts under veckans träningar att det börjar att närma sig. Om det inte kommer något nytt inför nästa vecka har vi nog bara två spelare borta. Sedan ska spelarna hinna komma ifatt och det tar lite tid.

Vad ser du för möjligheter med det här lagbygget?

– Vi har länge diskuterat om en ytterforward men vi hoppas långt in att vi kanske bara ska ha en eller två spelare borta av våra forwards, då skulle vi klara oss i varje fall. Förhoppningsvis landar vi där och då blir det bra konkurrens. Vi har även möjligheten att flytta på spelare, och vi har en bra bänk. Det gäller att ha pigga och fräscha spelare, men med kvalité så att vi inte behöver spela med mer än en spelare som inte är redo för 90 minuter.

– Problemet med dem som inte har tränat så mycket med oss har inte fått varit med och jobbat med det som vi ska jobba med. Därför har jag väntat länge med sätta ut en färdig taktik, för jag vill se allas kvalitéer. Nu har vi satt ett 4–3–3 system som de lite fritt har fått jobba med, ibland har det sett jättebra ut, ibland sämre. Vi har sagt att så här vill vi att det ser ut och det har inte varit för styrt. Under den senaste veckan började vi att styra upp det mera och vi ska ha en lagteori och sätta allt nu när vi vet hur truppen ser ut. Nu kan även de som varit på rehab vara med ute på planen, det blir så galet att när inte alla har kunnat vara med. Det kommer att se lite annorlunda ut mot vad det gjort hittills.

Hur nöjd är du med träningsmatcherna som ni har avverkat?

– Det har varit bra halvlekar här och där. 60 minuter var bra mot Hammarby, andra halvlek mot Brage och mot Linköping var hela matchen bra. Mot Forward och Karlslund var det mycket upp och ner. Nu har vi två matcher att titta på allt och det känns att det kommer att bli bra.

Ni har två träningsmatcher kvar, Sandviken (hemma idag) och Åtvidaberg på bortaplan. Ser du matchen mot Åtvidaberg som det stora genrepet?

– Nu ska vi sätta de här två matcherna så mycket som möjligt. Jag tittar bara på de som jag har till mitt förfogande för stunden, jag kan inte titta på något annat för det skulle vara ett önsketänkande. Nu ska vi sätta hur vi ska spela och då spelar de som är bäst för stunden, och så kommer det att vara. Nu har alla fått visa upp sig och nu matchar vi de som är bäst för dagen i de här två sista matcherna, avslutar Tor–Arne Fredheim.

Powered by Labrador CMS