Conny Strömberg är en av de stora hjältarna som har tagit VIK tillbaka till Hockeyallsvenskan. Foto: STEFAN LINDGREN

Krönika: Revanschens år för VIK

Det har varit revanschens år för VIK! Äntligen har det gamla epitetet ”Sämst när det gäller” suddats ut. Ikväll – och under hela avslutningen på säsongen – har nya hjältar fötts. Och gamla har väckts igen.

Nu är klubben äntligen tillbaka i Hockeyallsvenskan. Och de bortglömda och utdömda spelarna har fått sin upprättelse.

Årets trupp innehåller ett antal spelare som tidigare i karriären spelat för VIK, men som under klubbens jakt på en plats i SHL har fått lämna skutan. Spelare som Petter Mattsson, Oscar Pettersson, Kevin Weiskog och Robin Nilsson valde att inte vara bittra. Istället kom de tillbaka när klubben behövde dem som mest – och nu har de fått sin revansch.

Och när vi ändå är inne på revanscher – då måste jag även nämna Conny Strömberg. En sån hjälte! Vilken underbar spelare och karaktär han är.

Även Conny har ett förflutet i klubben. Säsongen 14/15 spelade han i den gulsvarta tröjan, men bröt kontraktet med klubben mitt under säsongen efter att ha kommit på kollisionskurs med dåvarande tränaren Martin Filander.

Redan då ansågs Conny vara (för?) gammal. Idag är han 42 år, men vad spelar det för roll när han spelar som om han vore 30?

Två andra hjältar är Fredrik Johansson och Marcus Dahlbom. Båda valde att stanna – trots degraderingen till division 1 och har klivit fram som riktiga hjältar. När det har mest behövts — då har Dahlbom och Johansson klivit fram.

• När offensiven har strulat – då har Dahlbom stängt igen.

• När matcherna har stått och vägt – då har Johansson klivit fram. Se bara kvällens drama. Vem var det som klev fram när de andra darrade? Jo, kapten Fredde!

Inför säsongen var jag lite orolig över hockeyns framtid i Västerås. Jag skrev i en krönika Därför är årets säsong den viktigaste på ”år och dar”. Om säsongen skulle bli fiasko var jag rädd för att allt hopp skulle vara ute.

Samtidigt skrev jag: ”Och börjar det gå bra, då kommer publiken också att komma tillbaka och då är vi snart en riktig hockeystad igen!”

Och sett till hur det varit på matcherna på slutet kunde jag inte ha haft mer rätt: Hockeyn är på nytt stekhet i hockeystaden Västerås.

Det kallar jag revansch – starkt jobbat gulsvart!

Powered by Labrador CMS