Radarparet Jonathan Lundkvist (till vänster) och Patrik Ytterberg låg bakom IBF Västerås seger i seriefinalen mot Lockerud Mariestad. Foto: Stefan Lindgren×1 / 9Visa bildtextBild 1 av 9

IBF Västerås starkast i seriefinalen

När toppmötet stod och vägde som mest klev IBF Västerås veteran Patrik Ytterberg fram och avgjorde seriefinalen i innebandyns division 1 västra Svealand med sitt tredje mål i matchen. IBF Västerås vann över serietvåan Lockerud Mariestad med 8–6 och utökade serieledningen.

Publicerad

IBF Västerås startade matchen svag och Lockerud tilläts att ta kommandot i seriefinalen i Bombardier Arena. Hemmalaget stod inte att känna igen då man uppträdde ängsligt och en aning nervöst. Man ska vara glada att Lockerud endast ledde matchen med 2–3 efter 20 minuters spel.

– Det var en riktigt svag inledning, men vi jobbade oss in i det, säger Patrik Ytterberg.

I den andra perioden kom Västerås ut med energi och tog tag i spelet med rejäla löpningar, tuffa närkamper och ett rappt passningsspel. Resultatet lät inte vänta på sig utan Västerås vände underläge till en 5–4 ledning inför tredje perioden.

– Vi sa efter första perioden att vi var tvungna att börja springa mera och göra jobbet och upp och pressa lite mera. Vi stod stilla med forwards så vi satte mer press på deras backar och då hände det lite grejer och det gav utdelning.

Lockerud kom tillbaka i tredje perioden då man kvitterade till 5–5. Tio minuter in i perioden tog Västerås tillbaka ledningen efter en delikatess av firma Jonathan Lundkvist och Patrik Ytterberg där Lundkvist satte 6–4 efter en fin framspelning av Ytterberg. Lockerud visade varför man är ett topplag då man fixade en ny kvittering innan det var dags för Patrik Ytterberg att sätta det matchavgörande 7–5 målet framspelad av Lundkvist. Västerås gjorde även 8–6 när det återstod två sekunder av matchen då Linus Mild satte sitt andra mål i matchen.

– Det är inte ofta Jollyn levererar, men idag gjorde den det. De är på och tjatar att jag ska skjuta direkt, och det var bara att skjuta. Sedan var det lite stolpe in, säger Ytterberg efter att ha gjort tre mål i seriefinalen.

Ditt tredje mål i matchen var både psykologiskt viktigt och matchavgörande, vad säger du om målet?

– Det var i ett viktigt läge och det var skönt att få in det. Det var psykologiskt och jag vet själv hur tufft det är att få ett sådant mål mot sig.

Vad säger du om samarbete i din femma och er insats i matchen?

– Det går bra och jag tror vi är uppe i tre eller fyra matcher utan att vi har släppt in något mål i spelet fem mot fem. Det har tuggat på bra och idag fick vi in Jakob Brisback i femman och det har sett bra ut i veckan och bollen rullar som den ska.

Ni är inne i ett riktigt flow, vad betyder den här segern för laget?

– Vi sa innan att man går på plumpen någon gång, det gör man. Men fortsätter vi så här är det jättebra. Vi har haft stolpe in ganska länge nu och haft ett bra flow i spelet. Det är skönt att vi kommit in i det nu när vi möter topplagen, avslutar Patrik Ytterberg.

MATCHFAKTA

IBF Västerås – Lockerud Mariestad 8–6 (2–3, 3–1, 3–2)

Målskyttar IBF Västerås: Patrik Ytterberg 3, Linus Mild 2, Jakob Phalm, Kevin Holmberg Moreno, Jonathan Lundkvist

Powered by Labrador CMS