Nu på lördag 9 december hålls det första svenska mästerskapet i taekwondo i Västerås. Foto: Mostphotos

Historisk SM-tävling i Västerås på lördag

För första gången någonsin kommer ett svenskt mästerskap i OS-grenen taekwondo att avgöras i Västerås. – Jättekul, klubben har verkligen slutit upp kring det här, säger arrangerande Team One Taekwondos huvudinstruktör Jacob Asp.

  • Publicerad 12:18, 6 dec 2017

Blev OS-gren i Sydney 2000

Taekwondo har sitt ursprung i Korea – där utövades sporten redan för 2000 år sedan. Taekwondo är ett självförsvarssystem som förädlats till en kampsport. Alla rörelser är ursprungligen uppbyggda i en defensiv anda, då man sedan urminnes tider som underordnad i det feodala samhället förbjöds vapeninnehav, men på något sätt ändå tvingades att freda sig mot övervåld. Kampsporten har varit känd under flera olika namn, som taekyon och subak, men fick sitt officiella namn taekwondo 1955. De första mästerskapen hölls ett år senare. Internationella taekwondo-förbundet bildades 1973 och samma år hölls de första världsmästerskapen. OS-debuten skedde på hemmaplan i Seoul 1988 men då bara som uppvisningssport. I Sydney 2000 blev taekwondo en tävlingssport på OS-programmet.

Omkring 450 deltagare väntas till Bombardier Arena nu på lördag för att vara med och tampas om de totalt 32 SM-tecken som ska delas ut i den koreanska kampsporten taekwondo.

Taekwondo är uppdelad i två delar under tävling – kamp (kyorugi) och mönster (poomse), varav kampdelen är den olympiska delen.

Till SM kommer omkring 300 deltagare till start i kyorugi och ungefär hälften så många i poomse.

SM pågår endast under lördagen. Men det blir likväl taekwondo för hela slanten under helgen i Bombardier. På söndagen avgörs nämligen nystartade Västerås Open, en tävling för nybörjare.

– Det ligger på den förening som arrangerar SM att även ha en nybörjartävling i anslutning för att öka intresset för sporten, säger Jacob Asp.

Årets SM blir lite extra festligt då det i år är 20-årsjubileum sedan sporten blev ett eget förbund under Riksidrottsförbundet.

Arrangör är alltså den relativt nystartade föreningen Team One Taekwondo i Västerås. Klubben var tidigare en del av KSA Västerås, men bröt sig ut och startade egen verksamhet i november 2014 på Bäckby.

– Vi gick isär eftersom vi ville satsa mer på fightingdelen, säger Jacob Asp.

Men det är absolut ingen osämja mellan klubbarna, flera från KSA är med och hjälper till med SM-arrangemanget.

Utvecklingen har gått snabbt under de här tre åren för Team One Taekwondo.

– Vi är idag 280 medlemmar.Vi har ett koncept som är byggt på träning för hela familjen, vilket har lockat många.

Nu sluter medlemmarna upp för att få SM att bli så lyckat som möjligt.

– Det har varit en jättebra uppslutning bland medlemmarna. Det känns jättekul och vi är förstås stolta över att få arrangera SM i taekwondo för första gången någonsin i Västerås.

På tävlingsfronten finns det också stora förhoppningar. Totalt ställer hemmaklubben upp med sex deltagare på SM.

– Vi har ett par deltagare som är klara guldkandiadater, säger Jacob Asp.

Flera internationella domare som var med och dömde på senaste OS i Rio de Janeiro 2016 kommer att finnas på plats och döma under SM.

Fotnot: KSA Västerås ställer upp med totalt fyra deltagare under SM.

Fyra av sex hemmahopp. Team One Taekwondo har totalt sex deltagare med på SM. Här ses från vänster: Nelly Asp, Justin Laloknam, Jesper Laloknam och Hanna Asp. I bakgrunden klubbens huvudinstruktör Jacob Asp. Saknas på bild som SM-deltagare: Isabell Malki och Hamid Afzali. Foto: Team One Taekwondo

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SMAKFULLT

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

Olika menyer varje vecka – i sex år

SMAKFULLT Med magnifik utsikt över Västerås centrum och Mälaren äter man god mat på Djäknebergets restaurang. Att maten håller hög klass ansvarar köksmästaren Rifet Secic för. – Jag vill servera mat med extra...måndag 16/10 13:19

RÄTT RÄTT

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

Mästerkocken tipsar inför lördagsmyset: De bästa nya chipssmakerna

En av höstens mest spännande nyheter är Estrellas chips med smak av Äppelpaj. Annorlunda, konstig och väldigt spännande. Det är klart mästerkocken Amir Kheirmand ska testa dem. Han passade också på...lördag 30/9 19:36

QUIZ

Känner du igen dig i gamla Västerås?

QUIZ: Vecka 19. Testa dig själv! Här är ett antal bilder från gamla Västerås. Se om du känner igen dig.fredag 12/5 9:39

E-TIDNING