Ahlstrands hjulafton. Ramnässonen Jonas Ahlstrand spurtvann på lördagen Cykelvasan. Här har han precis korsat den klassiska mållinjen i Mora, Foto: Henrik Hansson×1 / 3Visa bildtextBild 1 av 3

Här spurtar Ramnässonen Ahlstrand hem Cykelvasan

Han är känd för sin starka spurtfömåga. Nu fick han bevisa det igen – på klassisk mark. Ramnässonen Jonas Ahlstrand tog hem Cykelvasan efter en rafflande spurtuppgörelse. – Det betyder jättemycket för mig, säger han.

Publicerad

27-årige Ahlstrand – som bor i Falun och förra året lämnade Västerås CK för att tävla för Falubaserade stallet Team Ormsalva – har en stark säsong bakom sig och vann bland annat tidigare i somras Vätterns GP.

Då som nu fick han chansen att visa upp sin synnerligen vassa spurtförmåga.

Det blev nämligen en dramatisk upplösning av den nionde upplagan av Cykelvasan, nio mils cykling från Sälen till Mora i Sommarsverige med drygt 13 000 deltagare

I Eldris med en knapp mil till målet i Mora närmade sig en sex man stark klunga tätgruppen – med förre landsvägsproffset Jonas Ahlstrand, Team Ormsalva, som främsta jagare.

De var då 21 sekunder bakom.

– Vi var en bra grupp där bakom. Vi slog aldrig av på tempot. Det var perfekt att vi kom ikapp där. Det blev lite rävspel, säger Jonas Ahlstrand i ett pressmeddelande.

Några kilometer senare var de ikapp tätklungan och det bäddade för spurtkanonen Ahlstrand, enligt cykelexperten Roberto Vacchi en av Europas bästa spurtare.

– Man kan inte sitta långt bak. Jag var tvåa in i näst sista kurvan och sen var det bara att gå för fullt. Jag kände att jag fick lucka ganska tidigt, berättade Ahlstrand och fortsatte:

– Jag vet vad jag kan göra. Även om jag är trött så har jag det där lilla sista.

Ahlstrand korsade till slut den klassiska mållinjen endast en sekund före tvåan och trean, och ytterligare en sekund före fyran och femman i den totalt 15 man starka klungan.

Om att vinna Cykelvasan sa Ahlstrand:

– Det betyder jättemycket för mig men mest för teamet som stöttar oss. Vi har en bra mentalitet och är ett bra gäng.

Fotnot: I dag söndag visas ett sammandrag av Cykelvasan i SVT1.

Cykelvasan, tävlingsklass 94 km Sälen-Mora, herrar

1) Jonas Ahlstrand, Team Ormsalva, 2.41,26
2) Dennis Wahlqvist, Serneke Allebike MTB, 2.41,27
3) Emil Lindgren, Serneke Allebike MTB, 2.41,27
4) Lucas Eriksson, Serneke Allebike CK, 2.41,28
5) Alexander Wetterhall, Team Tre Berg, 2.41.28

Damklassen:

1) Jennie Stenerhag, Falu CK, 3.05,26
2) Hanna Bergman, Falu CK, 3.05,27
3) Borghild Løvset, Norge, 3.05,30
4) Hildegunn Gjertrud Hovdenak, Norge, 3.09,30
5) Åsa Erlandsson, Varbergs MTB/Haibike, 3.09,42

Powered by Labrador CMS