Tor-Arne Fredheim (till vänster) presenterades för bara en liten stund sedan som ny manager för VSK Fotboll. Här skakar han hand med vice ordförande Thomas Wallin. Foto: Stefan Lindgren

Han är VSK Fotbolls nya manager

Tor-Arne Fredheim. Där har ni mannen som ska leda VSK Fotboll mot Superettan.

Publicerad

55-åriga Tor-Arne Fredheim kommer ursprungligen från Hallstahammar.

Nu på eftermiddagen presenterades han som ny manager på en presskonferens i ABB Arena syd.

– Det är väldigt kul och det var 34 år sedan jag var här och provtränade för att spela med , men då hamnade jag istället i Norrköping. Sedan har jag varit Norrköpingsbo sedan dess även om jag varit och jobbat mycket på västkusten. Men det här känns väldigt speciellt att få komma närmare Hallstahammar där jag är uppväxt, men framför allt är det spännande att komma till en förening som har visioner att snabbt vilja komma uppåt i elitfotbollen igen. Att få vara en del av det är jätteintressant, säger Tor-Arne Fredheim.

Som spelare var Fredheim bland annat med i IFK Norrköpings guldlag 1989. Han har därefter haft ett par framgångsrika säsonger som tränare för IK Sleipner. Topparna var avancemang till division 1 2008 och en tredjeplats i division 1 södra 2009 (bara en poäng från serieseger).

2012 blev Fredheim tränare för fotbollsklubben Ljungskile SK i Superettan. 2014 förde han Ljungskile SK till en sensationell tredje plats i Superettan. I kvalet till Allsvenskan förlorade laget dock mot Gefle.

Under 2017 har Fredheim tränat FC Trollhättan i division 2 Norra Götaland.

I måndags kontaktades Fredheim av VSK Fotboll och sedan har allt gått snabbt.

– Det var i måndags som de ringde, och i tisdags träffades vi för första gången i en intervju.

Är du van att fatta så här snabba och stora beslut?

– Nja, jag är van att jobba långsiktigt men nu blev det bara ett år i Trollhättan vilket är väldigt ovanligt då jag gillar att jobba långsiktigt. Satsningen vi nu gör är långsiktig i Västerås och det känns väldigt spännande. Ibland blir det snabba kast när det känns rätt och då kan det bli snabba puckar i den har branschen. Nu var det så och det här känns rätt.

Hur ser du på din roll över tre år, har du planen klar för uppdraget?

– Det var just därför som vi kom fram till tre år. Nu är truppen nästan satt men det finns några hål som jag kan vara med att påverka. Sedan vill jag naturligtvis gå upp i Superettan så fort som möjligt, inom två år ska vi vara där. Går vi upp i Superettan vill jag snabbt att vi blir ett bra lag där. Vi måste redan nu planera för att bli ett bra Superettalag, så det inte blir att man åker ur direkt när vi går upp.

– Då ska man direkt vara med och etablera sig på övre halvan så man blir säker i Superettan. Då måste man börja med et redan nu, tänka på truppens storlek, tänka på truppens åldersstruktur, tänka truppens nycklar så man vet att de blir kvar. Det är många parametrar man måste tänka på som att jobba med ungdomssidan, jobba med tipselit så att vi får fram spelare därifrån. Det är många faktorer som måste stämma för att man ska bli en elitförening.

Har du följt VSK de senaste åren och sett vad som hänt med utvecklingen i föreningen?

– Ja det har jag gjort, jag har följt dem mer och mindre hela tiden. När jag bodde i Norrköping tittade jag på dem mera. De sista fem åren har jag varit på västkusten och då har jag tappat kontakten vad det gäller att titta på dem. Men sedan har jag naturligtvis följt VSK och läser mycket om dem men jag har inte sett dem live.

Vad ser du för möjligheter med VSK?

– Jag känner igen många spelare och sedan har de värvat många spelare med erfarenhet från Superettan. Sedan finns det många unga lovande killar också och det kittlar. De är positivt framåt och vill ha en puff till för att nå Superettan och den ska jag bidra med.

Vilken typ av fotboll kan supportrarna vänta sig när säsongen drar igång?

– Efter att ha varit i Norrköping i 16 år är jag präglad av den snabba passningsfotbollen som Norrköping alltid har bedrivit. Det är snabbt passningsspel och inte överdrivet sidledsspel utan snabbt passningsspel. Vad det gäller kunskapen i det är det väldigt viktigt att ha en individuell skicklighet, men också en strukturerade organisation på laget där alla vet sina roller tydligt annars blir man inget vinnande lag, säger Tor-Arne Fredheim.

Efter jul- och nyårshelgerna återsamlas VSK Fotboll i början av januari och då sker också den första träningen tillsammans med de nya spelarna och managern.

Powered by Labrador CMS