Fyrverkeri för en mästare – Härdevik Norström tog hem SM-guldet i Västerås

Väntan är över. På lördagseftermiddagen blev Kolbäckssonen Niclas Härdevik Norström äntligen bäst i Sverige i rallycross. Han blev det genom att vinna i stor stil på hemmabanan. – En helt obeskrivlig känsla, säger han jublande glad till Västerås Tidning direkt efter SM-guldet.

  • Publicerad 20:13, 7 okt 2017

Väntan har varit lång. Niclas Härdevik Norström har tillhört Sverigetoppen i många år i rallycrossens Supernationella klass 2. I år gör han sin nionde säsong.

Två SM-brons har det blivit tidigare.

Men säsongen 2017 skulle visa sig bli den bästa i karriären.

40-åringen inledde med seger i Strängnäs, sedan har han hållit sig i toppen i varje tävling frånsett i Piteå där en trasig oljepump gav en nolla i protokollet.

– Det känns helt osannolikt att jag står här som vinnare nu efter det som hände i Piteå, säger Härdevik Norström.

Efter Piteå återstod bara två deltävlingar – Strängnäs och finalen i Västerås.

Men Härdevik Norström tog sig samman och upp i SM-ledning efter en stark insats i Strängnäs för två veckor sedan.

Och på lördagen – på den ”geografiska hemmabanan” Västerås – försvarade Kolbäckssonen sin topposition efter imponerande körning hela dagen och nådde den absoluta höjdpunkten i sin långa karriär.

Efter ett starkt kval hade Härdevik Norström guldläge redan inför semifinalen.

Han förvaltade det på bästa sätt. Vann sin semifinal i stor stil, och när värste konkurrenten Michael Olander, Team Westom Arvika, misslyckades så var saken klar: Niclas Härdevik Norström är svensk mästare i rallycross 2017 i Supernationella klass 2.

Glädjen var stor i depån efteråt och glädjetårarna flödade i samma takt som regnet tilltog runt banan. Alla ville krama om och gratulera guldkillen.

Men för att ytterligare understryka att guldet så gick MSK Hammaren-föraren någon halvtimme senare ut och vann även finalen. För säkerhets skull.

– Det är en helt obeskrivlig känsla, sa en rörd och jublande glad Niclas Härdevik Norström direkt efter finalheatet.

Guldet firas på lördagskvällen på plats på Västerås Motorstadion tillsammans med ett 70-tal inbjudna gäster. Det var planerat oavsett om det skulle bli guld eller inte idag, eftersom Niclas Härdevik Norström fyller år i början av nästa vecka.

– Jag hade fest här även efter finalen förra året för att fira att jag fyllde 40. Nu finns det annat att fira, sa han med ett garv.

För Kolbäckspolaren och klubbkompisen Fredrik "Fidde" Avelin blev lördagen inte lika succéartad i klass 1. Efter ett starkt kval hade han knappat in fyra av de fem poängen han låg bakom Piteås Linus Westman. Men efter att ha snurrat i finalen förstördes silverchansen. "Fidde" fick nu nöja sig med bronspengen under sin comebacksäsong efter att ha vunnit SM-guldet i samma klass 2015. Ändå en mycket stark prestation med tanke på att det är första säsongen i hans nybyggda Lexus IS200.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

Årets Tomte 2017

Vem ska bli Årets Tomte 2017?

Vem ska få den ärofyllda titeln i år: Thomas, Fredde, Hussein eller Olivia?

Klicka här för att rösta på din favorit – senast 10 december!

SMAKFULLT

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

Olika menyer varje vecka – i sex år

SMAKFULLT Med magnifik utsikt över Västerås centrum och Mälaren äter man god mat på Djäknebergets restaurang. Att maten håller hög klass ansvarar köksmästaren Rifet Secic för. – Jag vill servera mat med extra...måndag 16/10 13:19

RÄTT RÄTT

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

Mästerkocken tipsar inför lördagsmyset: De bästa nya chipssmakerna

En av höstens mest spännande nyheter är Estrellas chips med smak av Äppelpaj. Annorlunda, konstig och väldigt spännande. Det är klart mästerkocken Amir Kheirmand ska testa dem. Han passade också på...lördag 30/9 19:36

QUIZ

Känner du igen dig i gamla Västerås?

QUIZ: Vecka 19. Testa dig själv! Här är ett antal bilder från gamla Västerås. Se om du känner igen dig.fredag 12/5 9:39

E-TIDNING