Förbundet tar upp kampen för bättre idrottskultur

Västmanlands idrottsförbund har dragit igång en ny kampanj med namnet #idrottskampen. Syftet är att barn och unga ska trivas bättre och stanna längre inom idrotten. – Det måste vara roligt att idrotta, säger distriktschef Maria Engelfeldt.

  • Publicerad 09:40, 16 apr 2017

Maria Engelfeldt, distriktschef Västmanlands idrottsförbund.

Föräldrar som beter sig illa på läktarna, hot mot domare, tidiga toppningar, klubbar som behandlar tjejer annorlunda än killar. Det finns många problem inom idrotten som gör att unga slutar tidigt.

Det menar Västmanlands idrottsförbund som, tillsammans med SISU idrottsutbildarna och Sörmlandsidrotten, startat kampanjen #idrottskampen.

– Vi vill få igång en debatt kring hur vi skapar en bra miljö inom idrotten där det är roligt att vara. Vi vill ju att ungdomar ska stanna längre inom idrotten, helst genom hela livet. Då måste det vara roligt, säger distrikschef Maria Engelfeldt.

Redan runt 11-årsåldern kan man se en minskning av ungdomar som är föreningsaktiva. Maria Engelfeldt menar att det finns mycket som fungerar bra inom idrottens värld och hyllar alla duktiga ledare och föräldrar.

– Men det finns för många fall där det inte fungerar. Därför måste vi få igång debatten, menar hon.

– Jämställdheten inom idrotten är ett exempel. Där går det för långsamt. Tjejer får ofta färre träningstider än killar, samtidigt som killar hetsas till att prestera i tidigare ålder. Fler och fler barn börjar också väldigt tidigt, när man kanske istället bara ska vara ute och leka.

Arbetet med #idrottskampen kommer bestå av utbildningar och föreläsningar, men också att få igång en debatt i mötet med idrottsföreningarna.

– Sen vill vi lyfta de här frågorna i media. Föreningarna får gärna ta kontakt med oss om man behöver hjälp. Vi finns till för dom, säger Maria Engelfeldt.

Vad har ni fått för respons på kampanjen?

– Väldigt positiv! Vi har fått flera mejl och många tack för att vi lyfter frågan. Det verkar behövas, avslutar hon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

Årets Tomte 2017

Vem ska bli Årets Tomte 2017?

Vem ska få den ärofyllda titeln i år: Thomas, Fredde, Hussein eller Olivia?

Klicka här för att rösta på din favorit – senast 10 december!

SMAKFULLT

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

Olika menyer varje vecka – i sex år

SMAKFULLT Med magnifik utsikt över Västerås centrum och Mälaren äter man god mat på Djäknebergets restaurang. Att maten håller hög klass ansvarar köksmästaren Rifet Secic för. – Jag vill servera mat med extra...måndag 16/10 13:19

RÄTT RÄTT

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

Mästerkocken tipsar inför lördagsmyset: De bästa nya chipssmakerna

En av höstens mest spännande nyheter är Estrellas chips med smak av Äppelpaj. Annorlunda, konstig och väldigt spännande. Det är klart mästerkocken Amir Kheirmand ska testa dem. Han passade också på...lördag 30/9 19:36

QUIZ

Känner du igen dig i gamla Västerås?

QUIZ: Vecka 19. Testa dig själv! Här är ett antal bilder från gamla Västerås. Se om du känner igen dig.fredag 12/5 9:39

E-TIDNING