Förbundet tar upp kampen för bättre idrottskultur

Västmanlands idrottsförbund har dragit igång en ny kampanj med namnet #idrottskampen. Syftet är att barn och unga ska trivas bättre och stanna längre inom idrotten. – Det måste vara roligt att idrotta, säger distriktschef Maria Engelfeldt.

Maria Engelfeldt, distriktschef Västmanlands idrottsförbund.

Föräldrar som beter sig illa på läktarna, hot mot domare, tidiga toppningar, klubbar som behandlar tjejer annorlunda än killar. Det finns många problem inom idrotten som gör att unga slutar tidigt.

Det menar Västmanlands idrottsförbund som, tillsammans med SISU idrottsutbildarna och Sörmlandsidrotten, startat kampanjen #idrottskampen.

– Vi vill få igång en debatt kring hur vi skapar en bra miljö inom idrotten där det är roligt att vara. Vi vill ju att ungdomar ska stanna längre inom idrotten, helst genom hela livet. Då måste det vara roligt, säger distrikschef Maria Engelfeldt.

Redan runt 11-årsåldern kan man se en minskning av ungdomar som är föreningsaktiva. Maria Engelfeldt menar att det finns mycket som fungerar bra inom idrottens värld och hyllar alla duktiga ledare och föräldrar.

– Men det finns för många fall där det inte fungerar. Därför måste vi få igång debatten, menar hon.

– Jämställdheten inom idrotten är ett exempel. Där går det för långsamt. Tjejer får ofta färre träningstider än killar, samtidigt som killar hetsas till att prestera i tidigare ålder. Fler och fler barn börjar också väldigt tidigt, när man kanske istället bara ska vara ute och leka.

Arbetet med #idrottskampen kommer bestå av utbildningar och föreläsningar, men också att få igång en debatt i mötet med idrottsföreningarna.

– Sen vill vi lyfta de här frågorna i media. Föreningarna får gärna ta kontakt med oss om man behöver hjälp. Vi finns till för dom, säger Maria Engelfeldt.

Vad har ni fått för respons på kampanjen?

– Väldigt positiv! Vi har fått flera mejl och många tack för att vi lyfter frågan. Det verkar behövas, avslutar hon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.