Västerås Roedeers damlag fick en flygande start på säsongen i Superserien Norra. Klar seger i premiären hemma mot danska Copenhagen Tomahawks. Foto: Tomas Lindgren×1 / 4Visa bildtextBild 1 av 4

Drömstart för Roedeers i nya Superserien

SM-semifinal de senaste fyra åren. Det har minst sagt börjat lovande i år också. När nya Superserien drog igång i helgen fick Västerås Roedeers damlag bästa tänkbara start. Odiskutabla 20–0 i premiären mot långväga nykomlingen Copenhagen Tomahawks. – Vi tror att det blir en riktigt bra säsong, säger en av lagets veteraner, Natalia Edlund.

Publicerad

Förra säsongen föll Roedeers amerikanska fotbollsdamer mot blivande svenska mästarna Örebro Black Knights i semifinalspelet.

Till i år har högsta serien bytt namn till Superserien Dam och dessutom blivit uppdelad i en norr- och en söderserie.

Roedeers återfinns i den norra och där väntar förutom premiärmotståndaren Copenhagen Tomahawks – som fått dispens att spela i svenska Superserien då det saknas en damliga i Danmark – även 2016 års SM-finalist Arlanda Jets och Stockholm Mean Machines.

Det började alltså på bästa möjliga sätt för Västeråsklubben.

– Fast vi bara var 15 ombytta spelare mot deras 20 så lyckades vi vinna. Vi sprang tills vi kräktes – på riktigt, säger Natalia Edlund med ett flin.

Även om årets trupp är något tunnare än fjolårets så finns just inställningen kvar som en av Roedeers främsta styrkor.

– Vi kör på pannbenen!

Roedeers har dessvärre ett par tunga tapp till årets säsong.

Bland andra supertalangerna och landslagsspelarna Moa Toll (flyttar till Uppsala och Arlanda Jets på grund av studier) och Vilma Olsson (satsar helhjärtat på styrkelyft).

– Det är ett par tunga avhopp givetvis, men samtidigt har vi fått in flera nya som ser starka ut och det finns alltid nya som kliver fram. Så det här kan nog bli riktigt bra ändå, säger Natalia Edlund, som nu går in på sin femte säsong.

– Jag hade vissa planer på att ”pensionera” mig, men jag kör vidare, säger 39-åringen.

Hon och ett par till bidrar med erfarenheten, sedan finns det yngre som bidrar med andra viktiga delar i spelet.

– Det är verkligen en bra bredd i laget.

En som imponerade i premiärmatchen mot Copenhagen Tomahawks var runningbacken Elenor Hallin med två touchdowns och två extrapoäng.

– Hon var grymt snabb, berömmer Edlund.

En annan viktig spelare som visade styrka direkt i premiären var quarterbacken Sara Göranzon. Hon passade för en touchdown och sprang in en på egen hand.

– Hennes arm ser riktigt bra ut i år, säger Natalia Edlund.

Hon berättar att hela den offensiva linjen har klivit upp ett snäpp till den här säsongen.

– De är både tyngre och har tränat ihop sig mer.

Vad har ni för målsättning med säsongen?

– Även om vi är ganska få – vilket gör att det är tufft att orka ända till slutet i de långa matcherna – så är vårt mål absolut att ta oss till slutspel igen, för femte året i rad.

Efter bortamatch denna helg mot Stockholm Mean Machine på Zinkensdamm väntar nästa hemmamatch på Arosvallen mot Arlanda Jets 29 april.

– Vi ser gärna att flera kommer och testar på sporten och det är alltid öppet att komma ner och besöka oss på Arosvallen, avslutar Natalia ”Natta” Edlund.

Fotnot: Mer info och kontaktuppgifter finns på: www.roedeers.se/lagen/Damlaget

Här är Västerås Roedeers-laget som som vann premiären mot danska Copenhagen Tomahawks med klara siffror. Foto: Privat
Powered by Labrador CMS