Elin Cederroos efter sitt avslutande träningspass i hemmaringen inför proffsmatchen på fredag i spanska Valencia. Foto: Jonas Bergkvist

BK Rapid-stjärnan redo för sin tuffaste utmaning hittills som proffs

På fredag smäller det igen. Då går Västeråsboxaren Elin Cederroos proffskarriär in i rond tre. Mot en georgisk motståndare inför tv-kameror på en stor gala i spanska Valencia. – Jag är laddad, säger den hittills obesegrade BK Rapid-stjärnan.

Publicerad

Marschen mot världstoppen i supermellanviktsklassen går vidare för Elin Cederroos.

Provet hon ställs inför på fredag i Valencia blir 33-åringens tuffaste och hittills största under den drygt ettåriga proffskarriären.

Tuffaste då Elene Sikmashvili från Tbilisi i Georgien är den överlägset mest erfarna boxaren hon ställts mot och att matchen blir den på förhand längsta över åtta ronder.

Största då det handlar om en tv-sänd proffsgala med en trolig titelmatch som avslutning på kvällen.

– Det blir nog lite mer show runt omkring än tidigare, säger Elin Cederroos när vi träffas efter det avslutande träningspasset i BK Rapids träningsläger inför avresan till Spanien.

Vad vet du om motståndet?

– Inte så mycket mer än att hon varit proffs länge, gått 16 matcher mot starka motståndare och varit högre rankad än vad hon är just nu (18).

Elin Cederroos är däremot på väg uppåt på rankingen. Efter segern mot tjeckiskan Ester Konečná i december rankas hon nu som nia i världen i sin klass, supermellanvikt (76 kilo).

Då som nu är det på spansk mark som proffsäventyret går vidare på.

– Vi har bra kontakter därnere. Det här känns som en lämplig motståndare. Jag skulle gått en match redan i mars men var tvungen att ställa in då efter att varit sjuk en längre period, säger Elin Cederroos, som lämnade Västerås för sydligare breddgrader idag med sitt tränarteam från Rapid.

Hur är formen nu?

– Den är jättebra. Jag har kunnat tränat på hårt nu en längre period. Ja, längre sett till att man ju är småbarnsförälder och är drar på sig sjukdomar ganska ofta, säger hon med ett skratt.

Fajten i Valencia nu på fredag blir alltså över åtta ronder.

– Jag har stegat upp snabbt från fyra ronder i debuten till sex ronder senast och nu åtta. Vi känner att det passar mig bra med min fysik.

Men desto fler ronder, desto mer utmaning också.

– Ja, det går inte bara att gå ut och plöja järnet. Även om jag sparrar så många ronder, så är det något helt annat att gå match lika många ronder.

Du siktar på tredje raka proffssegern?

– Absolut! Det här kommer att gå bra. Sedan hoppas jag att hon vill och kan boxas så att det blir många bra ronder. Det är ju erfarenhet jag behöver, det är det handlar om som proffs.

Uppladdningen har i alla fall varit av högsta världsklass.

En av svensk damboxnings främsta stjärnor Mikaela Laurén har starka Västeråskopplingar och la sitt träningsläger inför sin IBO-titelmatch mot tyskan Verena Kaiser i Sundsvall på lördag i BK Rapids träningslokaler förra veckan. Och sparrade mot bland andra Elin Cederroos.

Återstår att se om det bidrar till att båda kan gå segrande ur sina strider i helgen.

Här utropas Elin Cederroos som segrare i sin senaste proffsmatch i början av december förra året mot tjeckiskan Ester Konečná. Från Rapid Promotiopns livesändning från matchen. Foto: Rapid Promotions
Powered by Labrador CMS