I täten direkt. Fredrik ”Fidde” Avelin fick en smakstart på årets säsong i rallycross-SM. Delad ledning efter premiärtävlingen i värmländska Höljes för MSK Hammaren-föraren. Här har han täten med sin Lexus IS200 i ett av heaten i lördags. Foto: Felix Sahlberg×1 / 2Visa bildtextBild 1 av 2

Avelin i delad SM-ledning: ”Med i kampen om guldet”

Jakten på SM-titeln är igång. Kolbäckssonen Fredrik Avelin fick en flygande start i Supernationella klassen och är i delad SM-ledning efter rallycrosspremiären i Höljes. – Känns bra, nu laddar vi för seger i Strängnäs till helgen, säger ”Fidde”.

Publicerad

Ambitionerna är höga efter SM-bronset i fjol – det är guld som gäller i år.

Men SM-premiärhelgen kunde dock ha börjat bättre för Team Avelin.

Under den fria träningen på fredagen upptäcktes ett illavarslande oljud.

Det visade sig vara bakaxeln på hans Lexus IS200 som var skadad och måste bytas ut.

– Som tur var hade vi en reserv-bakaxel som vi kunde montera under natten. Den var kanske inte optimal för det torra underlag som det var nu, utan mer lämpad för blött, berättar Fredrik Avelin.

Men av det märktes ingenting på banan – tvärtom. MSK Hammaren-föraren var kvalsnabbast (trea, etta, etta i de tre kvalomgångarna) och skaffade sig pole position inför finalen efter att även ha vunnit sin semifinal.

– Starterna funkade riktigt bra.

”Fidde” berättar själv om finalen, där han startade längst fram bredvid Piteå MS Linus Westman (i en Toyota Corolla):

– Jag missade lite i starten. Inte mycket, men det räckte för att Westman skulle komma om. Sedan körde vi snarlikt fort ute på banan, men jag gjorde något litet misstag på andra varvet och sedan det blev för tufft att ta ifatt.

Men om du summerar?

– Så var det en bra start, absolut. Det är ju extra viktigt i år att inte tappa något när det bara är fyra deltävlingar och nu är vi helt med i kampen om guldet. Lite finjusteringar som krävs bara så att tempot blir ännu bättre ute på banan, säger ”Fidde”, 2015 års svenska mästare i klassen.

I och med att han plockade fler poäng i kvalet (där Piteå-Westman var totalfyra) så är duon nu lika på 27 poäng inför nästa SM-rond redan till helgen i Strängnäs.

– Får ladda för seger där. Strängnäs är något av en favoritbana för mig, avslutar Fredrik Avelin.

I samma klass gjorde Västerås MS Jocke Larsson i sin Skoda Fabia en stark comeback i SM-sammanhang med att bli fyra i finalen och är delad femma totalt i SM-tabellen.

Klubbkompisen och förra årets svenska juniormästare Joacim Rollving var femte snabbast i kvalet, men tvingades bryta sin semifinal och ligger sjua totalt inför fortsättningen. Samma placering har MSK Hammarens Per-Erik Blomkvist efter att snöpligt ha missat finalen som fjärde bil i sin semifinal.

I den lägre, men till antalet större, klassen Nationell 2400 fick regerande mästaren Niclas Härdevik Norström sämsta tänkbara start.

Han blev ”nollad” efter en dag som innehöll allt tänkbart strul.

– Jag blev vänd i första starten och kom långt efter direkt. Den inledningen hängde med hela dagen, det blev lite stressigt sen för att ta igen det, säger Härdevik Norström.

Andra kvalomgången gick förvisso bättre – även om det blev en blygsam 11:e tid efter en mindre lyckad start.

– Chansen fanns ändå kvar till en semifinalplats inför sista kvalomgången, säger Härdevik Norström.

Men där spolierades alla chanser till en framskjuten placering på andra varvet.

– Jag låg tvåa och försökte ta mig förbi ettan, men det var för lite plats. Borde ha hållit mig lite kall där, så hade jag kanske grejat en semifinalplats trots allt.

Resultatet: en demolerad framvagn, svartflaggad och dagen förstörd.

Är chansen till en topplats i årets SM redan borta?

– Ja, det blir väldigt svårt i alla fall i och med att det bara är fyra deltävlingar. Men vi ska göra vad vi kan och nöta på. Får se till att ta revansch i Strängnäs direkt nu till helgen. Det är något av en hemmabana, blev etta och tvåa där förra säsongen, säger en revanschsugen Niclas Härdevik Norström, som konstaterar:

– Det kan ju inte gå mycket sämre i alla fall.

Hemmaföraren Per Berglund, Finnskoga MK, vann Nationell 2400-klassen i stor stil på maximala 30 poäng efter en prickfri dag, närmast före Bollnäs Mattias Ohlsson och Simon Claesson.

Powered by Labrador CMS