At the Gates har fått en ny gitarrist i form av västeråsaren Jonas Stålhammar (andra från höger). Foto: Ester Segarra

Västeråsare i ett av världens största metalband

Ett av världens största death metal-band At the Gates har fått en ny gitarrist. Nämligen västeråsaren Jonas Stålhammar. Nu väntar skivinspelning och omfattande turné.

  • Publicerad 16:24, 12 sep 2017

Jonas Stålhammar

Göteborgsbandet At The Gates anses, tillsammans med bland andra In Flames, vara föregångare inom den melodiska dödsmetall som internationellt kallas "the Gothenburg sound".

Bandet är stora över hela världen. Därför blev det en stor nyhet när man i går meddelade på Facebook att man funnit en ny gitarrist. Valet föll på västeråsaren Jonas Stålhammar.

– Det känns otroligt bra! Det kommer bli en spännande tid framöver. Jag har fått mycket bra respons från fansen. Det värmer, säger han till Västerås Tidning.

Att just Jonas fick frågan är inte särskilt överraskande. Han har nämligen känt flera av medlemmarna i At the Gates i nästan 30 år, och så sent som förra året startade han bandet The Lurking fear med sångaren och trummisen.

– Jag var någon de kände redan och visste skulle passa in. När jag fick frågan tackade jag ja på stående fot, säger Jonas Stålhammar.

Nu väntar skivinspelning. I maj nästa år är planerna på att släppa uppföljaren till At War with Reality som kom 2014. Sedan inleds en världsturné.

– Men mitt första gig blir redan i mars på en festival i Holland. Sen åker vi en sväng till USA innan skivan släpps. Därefter Japan och sen festivalspelningar hela sommaren, berättar Jonas.

Några spelningar i Sverige inplanerade?

– Ja, Gävle metal-fest i juli.Resten är utomlands. Men man vet aldrig, vi kommer turnera på den här plattan långt in i 2019.

At the Gates bildades 1990 i Göteborg. 1995 släpptes deras mest klassiska album Slaughter of the Soul. Året efter splittrades dock bandet för att sedan återförenas igen 2008.

19 år efter Slaughter of the Soul kom så äntligen en uppföljare. Skivan At War with Reality släpptes 2014 och vann bland annat en Grammis för Bästa hårdrock.

Men trots att bandet splittrats en gång och haft några längre uppehåll så menar Jonas Stålhammar att man nu kommer satsa hårt under en längre tid.

– Definitivt! Alla som är kvar i bandet är väldigt peppade och vill köra på, säger han.

Jonas Stålhammar

Ålder: 44 år

Bor: Västerås, City

Familj: En 23-årig son

Yrke: Truckförare och gitarrist i fyra olika band (Bombs of hades, God Macabre, Crippled Black Phoenix, The Lurking fear)

Aktuell: Ny gitarrist i bandet At the Gates

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.