En musikalisk föreställning om Moa Martinsson. Foto: Ines Sebalj

Starka kvinnor dominerar höstens soppteater

Imorgon dukar Västmanlands teater återigen upp soppa och scones när det är höstpremiär för den populära sopp- och afternoon teatern. Flera föreställningar är redan slutsålda.

Publicerad

Onsdagar 12.00 och varannan onsdag 15.00 hela hösten kommer Teatercaféet fyllas av sörplande soppljud och klirrande skedar.

Det blir ett brett och blandat program med allt från musik till historia. Exempelvis får publiken en sann berättelse om en transperson i Karl XII:s Sverige i föreställningen Maria Johansdotter, och en gripande musikalisk berättelse om arbetarförfattaren Moa Martinson i en föreställning med samma namn.

Fler starka berättelser om starka kvinnor ses i föreställningen ADA som handlar om Ada Lovelace som förutsåg datorns revolutionerande betydelse i framtiden.

Och i Le Serpent et la Princesse då publiken möter Oda Krogh som var banbrytande och före sin tid på många sätt. Oda blev Kristiania Bohemernas musa, en samling manliga konstnärer Oslo i slutet av 1800-talet, med radikala idéer om samhället kvinnorna och den fria kärleken.

Om man vill gå på soppteater i höst får man skynda sig att boka. Flera av föreställningarna är slutsålda eller har få biljetter kvar. Se faktaruta nedan.

Höstens sopp– och afternoon teater

13 september kl 12 – Livet på trekvart (slutsåld)

En befriande och berörande föreställning tillsammans med pianisten och kompositören Johan Alkenäs.

20 september kl 12 & 15 – Maria Johansdotter 

En sann berättelse om en transperson i Karl XII:s Sverige. Maria Johansdotter är en omvälvande historia om passion, svek och dödlig vänskap. Musik- och berättarföreställningen bygger på rättegångsprotokoll som musikern Anders Peev och berättaren Johan Theodorsson (Musikteater Unna) har grävt fram ur Riksarkivets samlingar och anpassat för scenen.

27 september kl 12 – Mysteriet Shakespeares sonetter 
Shakespeares sonetterna är sedan de kom till ett mysterium. Hyllade för sin skönhet och humor. Men vad ligger bakom? Vem är den unge vackre adelsman de är skrivna till? Och vem är The Dark Lady?

Teatermannen Hans Wigren, skådespelare, regissör, teaterpedagog. Läser ur och berättar kringShakespeares sonetter. Musikdirektör Lars Örback spelar musik från tiden.

4 oktober kl 12 & 15 – Moa – en musikalisk föreställning om Moa Martinsson (slutsåld)

En gripande föreställning om en av våra mest lästa arbetarförfattare. Med tvära kast mellan svärta och humor gestaltar Lisbeth Johansson Moa Martinsons liv till ackompanjemang av Carita Jonssons nyskrivna musik.

11 oktober kl 12 – Du är väl googlebar, lilla vän (slutsåld)

Möt Samuel Fröler i en varm komedi om den nya arbetsmarknaden, där den utbrände gymnasieläraren Birger hamnar hos en jobb-coach – ett yrke som inte ens fanns när Birger började jobba. Coachen vill ändra på hela Birgers väsen och göra honom både twittrande och googlebar.

18 oktober kl 12 & 15 – Le Serpent et la Princesse
Oda Krogh (1860-1935) var en norsk målarinna som periodvis bodde och ställde ut i Paris. Oda var banbrytande och före sin tid på många sätt. Hon blev Kristiania Bohemernas musa, en samling manliga konstnärer Oslo i slutet av 1800-talet, med radikala idéer om samhället kvinnorna och den fria kärleken…

25 oktober kl 12 – Ett gott liv förlänger skrattet (slutsåld)

Underfundiga texter till överdådiga melodier, som en blandning av en glad Ted Gärdestad och en ledsen Magnus Uggla. Genren är naivistisk förhoppningsvisa och har du tur sägs nåt roligt också.

1 november kl 12 (slutsåld) & 15  – Dödens kyss – ett sångspel om Evert Taube

Musikteaterföreställningen Dödens Kyss vill presentera en sida av Evert Taubes konstnärskap som man vanligtvis inte får möta. Att Evert högaktade den Provencalska Trubadurtraditionen vet många. Men att Evert också var mycket inspirerad av Shakespeare och brevväxlade med poeten Gunnar Ekelöf är det färre som känner till.

8 november kl 12 – Skyll inte på oss, vi kom nyss (slutsåld)
En show av och ”med” de legendariska amerikanska satirikerna Kurt Vonnegut och Tom Lehrer, gestaltade av Danny Eriksson och Mats Karlsson. Vonneguts bittert roliga humanistiska tal möter Lehrers svart humoristiska sånger.

15 november kl 12 & 15 – ADA

En föreställning om Ada Lovelace och vårt första dataspråk av Rebecca Forsberg. Ada Lovelace, föddes 1815 och är dotter till den kände poeten Lord Byron. I sin egenskap av matematiker och visionär förutsåg hon datorns revolutionerande betydelse i framtiden.

* För mer info och boka biljett se vastmanlandsteater.se.

Powered by Labrador CMS