Patric Anderson, sommelier och Västerås Tidnings vinexpert. Foto: Jonas Bergkvist

Snuvade på SM-guldet – trots starkt Spanienlag

SM i spansk vinkunskap gick av stapeln för någon vecka sedan och jag deltog för lag Sommeliererna. Trots att Vinotekets mycket Spanienkunniga sommelier Daniel Sandvall ingick i laget, gick vi ändå bet på förstaplatsen.

  • Publicerad 13:53, 1 nov 2017

Det kan alla ha en åsikt om även om man inte kan ett dyft om vin

Vin och vinkunskap kan vara svårt även om man pluggar och tränar flitigt. Men vin kan också vara mycket lätt.

Gott eller inte? Egentligen är det inte krångligare än så. Det kan alla ha en åsikt om även om man inte kan ett dyft om vin. Inget av veckans viner kommer från just Spanien, men väl från länder där spanska talas. Detta då jag har tränat på spanska viner så det räcker för ett tag. Men de återkommer, för bra vin kan de göra.

Canepa Famiglia

Chile, Valle Central Nr: 6874 Pris: 79 kr

Om: Ibland hittar man viner under hundralappen som är förvånansvärt bra. Speciellt viner från Chile har tendens att vara lite billigare då förutsättningarna för att producera bra viner till låg kostnad är perfekta på många ställen. Här bjuds vi på en saftig Cabernet Sauvignon som passar alla som vill ha ett rött vin utan konstigheter. Några procent andra druvor är också iblandade för att balansera upp. Mjukt, lent, oekat, fruktigt som passar att dricka som det är eller till pasta med köttbullar och ketchup.

Susana Balbo Torrontés

Argentina, Uco Valley Nr: 92444 Pris: 159 kr

Om: Ekfatslagrad Torrontés hör inte till vanligheterna och det är för att kombon inte självklar. Druvan Torrontés är blommig, doftar mycket och brukar hamna i enklare viner. Ny fransk ek är vråldyrt och ger en rostad, rökig karaktär åt vinerna. Här har man lyckats få ihop de bägge till ett intressant och komplext vin. Kyl väl och servera till kryddigare mat som doftar och smakar mycket. Exempelvis från det indiska eller thailändska köket.

Susana Balbo Brioso

Argentina, Mendoza Nr: 91631 Pris: 249 kr

Om: Vinmakaren Susana Balbo har inte jättemånga viner i sitt sortiment då det är en relativt liten producent. Flaggskeppet Brioso är gjort på Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec och en gnutta Petit Verdot. Handplockade druvor, mycket kärlek i produktionen, 15 månaders lagring i nya franska ekfat. Detta vin borde kosta mycket mer, men vin från Argentina är förhållandevis billiga. Går fint att dricka nu, men kommer utvecklas i vinkylen. Mycket karaktär i vinet behöver mat som möter upp som mustiga, smakrika grytor.

Apple Cart Dry Hopped Cider (alkoholfritt)

Saku Brewery Nr: 11955 Pris: 13,90 kr (330 ml)

Om: Vad ska man säga om det här då? Annorlunda är ett bra ord. Ett alkoholfritt alternativ som tänker lite utanför boxen. Det är en cider med 69g/l socker men ändå inte bara sötsliskig för den har inslag av tallbarr och kardemumma tillsammans med äpplen, apelsin och honung. Att dricka den till mat kräver en mycket exklusiv gom, men om Amir bjuder på lite Estrella Äppelpajchips så kanske denna cider passar som handsken? Prova!

Canepa Famiglia

Susana Balbo Torrontés

Susana Balbo Brioso

Apple Cart Dry Hopped Cider (alkoholfritt)

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

Årets Tomte 2017

Vem ska bli Årets Tomte 2017?

Vem ska få den ärofyllda titeln i år: Thomas, Fredde, Hussein eller Olivia?

Klicka här för att rösta på din favorit – senast 10 december!

SMAKFULLT

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

Olika menyer varje vecka – i sex år

SMAKFULLT Med magnifik utsikt över Västerås centrum och Mälaren äter man god mat på Djäknebergets restaurang. Att maten håller hög klass ansvarar köksmästaren Rifet Secic för. – Jag vill servera mat med extra...måndag 16/10 13:19

RÄTT RÄTT

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

Mästerkocken tipsar inför lördagsmyset: De bästa nya chipssmakerna

En av höstens mest spännande nyheter är Estrellas chips med smak av Äppelpaj. Annorlunda, konstig och väldigt spännande. Det är klart mästerkocken Amir Kheirmand ska testa dem. Han passade också på...lördag 30/9 19:36

QUIZ

Känner du igen dig i gamla Västerås?

QUIZ: Vecka 19. Testa dig själv! Här är ett antal bilder från gamla Västerås. Se om du känner igen dig.fredag 12/5 9:39

E-TIDNING