Festijazz-fixare. Claes Tillander säger i och med årets 25:e upplaga av Fest i jazz adjö. Foto: Lasse Blom×1 / 2Visa bildtextBild 1 av 2

Slutet nära för Festijazz

Snackas det jazz i Västerås hamnar ofta Claes Tillander i fokus. Inte konstigt då Claes varit ordförande för Jazzens vänner i 29 år och frontat Festijazz sedan starten för 25 år sedan. – Nu har vi i Jazzens vänners styrelse bestämt att årets Festijazz blir den sista som Jazzens vänner arrangerar, säger Claes Tillander.

Publicerad

Som så mycket annat handlar det om pengar. De senaste Festijazz arrangemangen har gått back.

– Vi kan inte driva ”Ebberöds bank” hur länge som helst, menar Claes Tillander. På sikt äventyrar det hela Jazzens vänners verksamhet. Vi drar i handbromsen och säger stopp. Troligtvis kommer jag att fälla ett par tårar efter sista konserten.

Jazzens vänner fortsätter som vanligt med de populära jazzkvällarna i Västerås Konserthus under kommande säsonger.

Claes Tillander är född värmlänning men efter 48 år i Västerås kan Claes titulera sig västmanlänning utan att skämmas. Jazzintresset startade i hemmet i slutet av 1940-talet då Claes äldre bröder rattade in amerikanska radiokanaler med jazzmusik.

– När min far köpte familjens första radiogrammofon i början av 1950-talet och jag fick Duke Ellingtons Newportplatta blev jag såld på riktigt, fortsätter Claes Tillander. Sedan dess har jag njutit av jazz under många timmar. Jag har drygt 3000 jazzplattor hemma i bostaden.

Efter några år i Västerås upptäckte Claes Tillander Jazzens vänner som hade bildats 1975.

– Jag blev medlem och hjälpte till med olika sysslor och ryckte i där det behövdes ett handtag. Ofta på Bryggargården där föreningen arrangerade jazzkvällar. Efter att ha ”pryat” i fem-sex år fick jag frågan om jag ville ta över ordförandeposten och tackade ja. Nästa år blir det 30 år som ordförande och jag fortsätter gärna om föreningen vill och jag får behålla hälsan.

För 25 år sedan kläckte Claes Tillander idén med en jazzfestival i Västerås.

– För mig är jazz högtid och fest och vi döpte arrangemanget till Festijazz. Det blev succé från första året och en av höjdpunkterna var 1996 när Svend Asmundsen som nybliven 80-åring deltog. Det blev även ett svårslaget publikrekord med 1 250 besökare i Aros Congress Centers stora scen.

Fina jazzminnen för Claes Tillander och hans kollegor inom Jazzens vänner i Västerås.

Idag är publiken mer svårflörtad, de gamla stora svenska namnen inom jazzen är borta sedan länge.

– Jag har inte tjänat en spänn, men haft väldigt roligt under alla år med Festijazz avslutar, Claes Tillander. Jag kommer även att sakna den härliga publiken och alla underbara musiker.

Fakta Claes Tillander

Född: 1941.
Plats: Kristinehamn.
Utbildning: Kulturgeograf Uppsala universitet 1969.
Första jobb: Statistikkontoret Västerås stad.
Familj: Gift, två döttrar och sex barnbarn.
Äter helst: Lågkalorikost.
På fritiden: Fota i naturen, lyssna på jazz och hålla kurser i jazzens historia på senioruniversitet och spela jazzfavoriter i Närradion.
Husgudar: Stan Getz och Chet Baker.

Powered by Labrador CMS