Patric Anderson, sommelier och Västerås Tidnings vinexpert. Foto: Jonas Bergkvist

Planera – då kommer de fina vinerna som på beställning

De viner i vinspalten som har förkortningen ”(BS)” efter artikelnumret måste man beställa via Systembolagets ”Beställnings-sortiment”.

  • Publicerad 15:56, 5 okt 2017

Många gånger finns betydligt intressantare alternativ som beställningsvara

Många gånger är det här man hittar de bästa vinerna.

Det kostar inget extra att beställa, allt ni behöver göra är att prata med personalen. Eller ännu smidigare – gå in på Systembolagets hemsida och lägg beställningen där. Sedan tar det några dagar upp till en vecka och ni kan köpa ut dem som vanligt.

De viner som finns i det ordinarie sortimentet är såklart enklare att köpa, men många gånger finns betydligt intressantare alternativ som beställningsvara. Bara man orkar planera sitt inköp några dagar innan festen.

Georges Duboeuf Beaujolais-Villages

Frankrike, Bourgogne Nr: 5003 Pris: 89:-

Om: Även om vinet inte är från beställningssortimentet, är det ändå inte säkert det finns på just ditt bolag. Utbudet varierar mellan de olika Systembolagen. Detta vin är ett trevligt ”nybörjarvin” som inte bråkar med någon. Inga uttalade tanniner, mycket färsk frukt och inte alltför mycket syra. Fungerar fint som alternativ för de som helst dricker vitt, eller till mat av det lättare slaget som köttfärslimpa med lingonsylt.

Anima de Raimat Tinto

Spanien, Costers del Segre Nr: 76594 (BS) Pris: 99:-

Om: Bara för att vinet är från beställningssortimentet behöver det inte kosta skjortan. Det finns massa bra viner som helt enkelt inte får plats på hyllorna. Här är ett exempel. Gott fruktigt vin gjort på 70 procent Cabernet Sauvignon och resten Tempranillo och Syrah. Lent och fruktigt med mjuka tanniner. Medelfylligt och passar till mycket. Älgfärsbiffar med vinbärsgelé kanske?

Joãox Ramos Alvarinho

Portugal, Vinho Verde Nr: 79909 (BS) Pris: 159:-

Om: Vinlandet Portugal har på senare år blivit väldigt intressant, speciellt med tanke på vad man får för pengarna. Till exempel detta vin som är i toppklass – det finns inte så mycket bättre från området. Och ändå inte mer än 159 kronor. Medelfylligt med härlig mogen frukt, citrus och persika. Grymt ihop med skaldjur och fisk – men hög syra, så se till att pressa färsk citron över eller gör en citronsås till.

Färna odlingar – Drickfärdig Svarta Vinbär (alkoholfritt)

Sverige, Färna Säljs på Saluhallen Slakteriet och Brynolf Bagare

Om: Man kan göra vin på vinbär, men kanske ska man hålla sig till vindruvor för att det ska blir riktig bra. Om man inte är viking. Däremot är det mycket gott och uppfriskande att dricka juice gjort på svarta vinbär. Härlig frisk syra utan att vara alltför surt, perfekt som alternativ till rött vin för den som inte önskar alkohol.

Georges Duboeuf Beaujolais-Villages

Anima de Raimat Tinto

Joãox Ramos Alvarinho

Färna odlingar – Drickfärdig Svarta Vinbär (alkoholfritt)

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SMAKFULLT

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

Olika menyer varje vecka – i sex år

SMAKFULLT Med magnifik utsikt över Västerås centrum och Mälaren äter man god mat på Djäknebergets restaurang. Att maten håller hög klass ansvarar köksmästaren Rifet Secic för. – Jag vill servera mat med extra...måndag 16/10 13:19

RÄTT RÄTT

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

Mästerkocken tipsar inför lördagsmyset: De bästa nya chipssmakerna

En av höstens mest spännande nyheter är Estrellas chips med smak av Äppelpaj. Annorlunda, konstig och väldigt spännande. Det är klart mästerkocken Amir Kheirmand ska testa dem. Han passade också på...lördag 30/9 19:36

TV: Del 3 och 4 i Amirs pizzaskola

Amir Kheirmand, med Youtubekanalen Rätt Rätt fortsätter nu med del 3 och 4 i pizzaskolan. Vad sägs om en pizza pepperoni?fredag 22/9 14:18

E-TIDNING