Festivalsugna. Erik Magnusson, Robin Widell och Ted Hammarling samt det ärbara priset som tilldelas "Bästa film". Vinnaren av priset går vidare till finalen på Novemberfestivalen i höst. Foto: Sandra Fonnisson

Länets bästa unga filmskapare ska koras

På lördag hålls Guldmisteln på Folkets bio Elektra. Filmfestivalen är Västmanlands uttagning till årets Novemberfestival, Sveriges största tävling för unga filmskapare.

  • Publicerad 21:11, 12 maj 2017

Två av de 10 tävlande regissörerna är Erik Magnusson och Ted Hammarling båda elever på Tärna filmarbetarprogram.

– Min film heter R248 och handlar om en polis som håller förhör med en man misstänkt för våldtäkt. Under förhörets gång kryper den misstänkte gärningsmannen in under huden på den kvinnliga förhörsledaren och väcker obehagliga minnen hos henne, berättar Erik Magnusson.

Vidare berättar Erik att filmen är ett kriminaldrama, en genre hans pappa fick honom gilla redan som barn. Kurskamraten Ted Hammarlings film har en helt annan karaktär, den är en Marvelinspirerad actionkomedi om tre antihjältar.

– Min film Heros on the edge handlar om tre stycken vardagshjältar som träffas genom en slump. Så måste de lära sig att samarbeta för att stoppa mannen som råkade sammanföra dem, förklarar han.

Gått samman

Novemberfestivalen startade i Trollhättan 1996 och varje riksfinal föregås av 19 regionala deltävlingar. För att kunna delta i uttagningen på lördag behöver filmregissören vara mellan 16 och 26 år samt ha en Västmanlands anknytning.

Nytt för i år är att Tärna folkhögskola är medarrangör för Guldmisteln tillsammans med Bio Elektra och Region Västmanland.

– Vi slog ihop Tärnas egen filmfestival med Guldmisteln för att vi vill stärka regionens filmskapande ytterligare och förhoppningsvis behålla talangen här, berättar Robin Widell filmlärare tillika en av de sex jurymedlemmarna som bedömer bidragen i helgen.

– Hur filmerna bedöms beror på i vilken kategori de tävlar, om det till exempel är i Bästa foto eller Bästa klippning. När det gäller Bästa film så ser jag mycket till helheten i filmen. Hur väl hänger alltihop, om det finns en symbios i berättandet eller om historien spretar för mycket. Det är en konst att berätta en film i sin helhet och det är ofta där det fallerar på någon liten punkt.

Både Erik Magnusson och Ted Hammarling har förutom att skriva manus och regisserat även stått för scenografi, ljud samt agerat framför kameran. Så filmskaparna har lagt ned mycket arbete på sina filmer. Festivalen startar klockan 16.00 och det är gratis inträde för filmsugna besökare.

Vad är era förväntningar inför lördagen?

– Det ska bli kul att visa filmen för en bred publik för det har jag inte gjort tidigare. Det ska bli spännande och kanske kan jag plocka hem något litet pris, säger Erik Magnusson.

– Det skulle vara jätteroligt att ta hem Bästa film men om jag får alla att skratta en gång så har jag lyckats. Jag känner mig jättestolt över min film, för om jag får säga det själv blev den väldigt bra, avslutar Ted Hammarling nöjt.

Filmskaparna

Namn: Ted Hammarling

Ålder: 24

Från: Emmaboda

Drömyrke: Regissör

Bästa film: Marvell Avengers I

*********

Namn: Erik Magnusson

Ålder: 19

Från: Göteborg  

Drömyrke: Manusförfattare

Bästa film: Tillbaka till framtiden I.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

Årets Tomte 2017

Vem ska bli Årets Tomte 2017?

Vem ska få den ärofyllda titeln i år: Thomas, Fredde, Hussein eller Olivia?

Klicka här för att rösta på din favorit – senast 10 december!

SMAKFULLT

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

Olika menyer varje vecka – i sex år

SMAKFULLT Med magnifik utsikt över Västerås centrum och Mälaren äter man god mat på Djäknebergets restaurang. Att maten håller hög klass ansvarar köksmästaren Rifet Secic för. – Jag vill servera mat med extra...måndag 16/10 13:19

RÄTT RÄTT

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

Mästerkocken tipsar inför lördagsmyset: De bästa nya chipssmakerna

En av höstens mest spännande nyheter är Estrellas chips med smak av Äppelpaj. Annorlunda, konstig och väldigt spännande. Det är klart mästerkocken Amir Kheirmand ska testa dem. Han passade också på...lördag 30/9 19:36

QUIZ

Känner du igen dig i gamla Västerås?

QUIZ: Vecka 19. Testa dig själv! Här är ett antal bilder från gamla Västerås. Se om du känner igen dig.fredag 12/5 9:39

E-TIDNING