Patric Anderson, sommelier och Västerås Tidnings vinexpert. Foto: Jonas Bergkvist

Lådvin – nästan aldrig detsamma som på flaska

Vi ska ta det här med lådvin. Bag-in-box. Är det verkligen samma vin som man får i flaska? Nästan aldrig.

  • Publicerad 11:27, 10 nov 2017

Dock kommer inga rekommendationer på lådvin att dyka upp i denna vinspalt. Så var det med det.

Det har att göra med den geniala förpackningen som inte släpper in luft och gör att vinet då håller längre i öppnat skick.

Men för att säkerställa att det inte blir dåligt, så tillsätter man också mer svavel som skyddar mot bakterier. Sen är det ytterst få vinbönder som använder sina bästa druvor, de går till finvinerna på flaska och det som blir över packas i låda. Men visst är literpriset tilltalande om det är sus i mössan man är ute efter.

Dock kommer inga rekommendationer på lådvin att dyka upp i denna vinspalt. Så var det med det.

Dal Tralcetto Pecorino

Italien, Abruzzo Nr: 70297 Pris: 89 kr

Om: Vita viner från Italien är inte lika omskrivna som de röda, men de är ofta mycket drickvänliga. Ett lysande exempel är viner gjorda på druvan Pecorino (finns också en ost med samma namn). Mycket frukt, inte för mycket syra, varmt, medelfylligt och härligt gyllengult i färgen. Producenten Cantina Zaccagnini lyxar dessutom till det med en trädkvist på flaskan, därav namnet ”pinn-vin”. Gillar man vita viner som inte har uttalad frisk syra är Pecorino ett säkert kort. Bra till mat med lite söta inslag som fläsklägg med rotmos.

Baron de Saint Jean

Frankrike, Languedoc-Roussillon Nr: 2228 Pris: 119 kr

Om: ”Fruktigt, smakrikt vin med inslag av hallon, blåbär, viol, lakrits, körsbär och färska örter” skriver Systembolaget om detta vin och jag är benägen att hålla med. Dock vill jag lägga till ungdomlig, frisk syra. Regionen har haft ett taffligt rykte då många producenter satsar på enklare bordsviner. Men långt ifrån alla. Druvsorterna är de samma som i exempelvis Chateauneuf-du-Pape och påminner mycket om dessa viner till ett lägre pris. Ugnsbakade rotfrukter med timjan och rosmarin, stekt halloumi och crème fraîche.

Irony Pinot Noir

USA, Monterey Nr: 6694 Pris: 149 kr

Om: Mycket olik vinerna från Bourgogne fast de är gjorda på samma druva. Har mycket mer varm, mumsig frukt och lägre syra. Mogna jordgubbar är en bra beskrivning och fatkaraktären är knappt märkbar. Jag gillar den här typen av viner även om de franska kusinerna är mer eleganta och komplexa. Gott att dricka som ett glas vin och bra lättare maträtter, gärna med inslag av röda bär. Kör en grillad fläskkarré med getost- och jordgubbssallad och du har en kombo av sällan skådat slag.

Ekfatslagrad Äppelmust Cox Orange (alkoholfritt)

Sverige, Köping Säljs i Bondens butik i Saluhallen Slakteriet

Om: 25 cl exklusiv must gjort på äppelsorten Cox Orange. En torr, ofiltrerad must med balanserad sötma. Kolatoner, äppelpaj, julkryddor och med en lätt rosa färg. Musten har legat på ekfat som ger en antydan till strävhet som gör musten komplex och intressant. Ännu en ypperlig ersättning alkoholhaltiga drycker som funkar både till något söta efterrätter eller mat med tydlig sötma. Rotfrukter som morötter, potatis, jordärtskocka eller rödbetor, stekt lök, kokos och skaldjur. Använd fantasin och sno ihop något gott.

Dal Tralcetto Pecorino

Baron de Saint Jean

Irony Pinot Noir

Ekfatslagrad Äppelmust Cox Orange (alkoholfritt)

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

Årets Tomte 2017

Vem ska bli Årets Tomte 2017?

Vem ska få den ärofyllda titeln i år: Thomas, Fredde, Hussein eller Olivia?

Klicka här för att rösta på din favorit – senast 10 december!

SMAKFULLT

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

Olika menyer varje vecka – i sex år

SMAKFULLT Med magnifik utsikt över Västerås centrum och Mälaren äter man god mat på Djäknebergets restaurang. Att maten håller hög klass ansvarar köksmästaren Rifet Secic för. – Jag vill servera mat med extra...måndag 16/10 13:19

RÄTT RÄTT

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

Mästerkocken tipsar inför lördagsmyset: De bästa nya chipssmakerna

En av höstens mest spännande nyheter är Estrellas chips med smak av Äppelpaj. Annorlunda, konstig och väldigt spännande. Det är klart mästerkocken Amir Kheirmand ska testa dem. Han passade också på...lördag 30/9 19:36

QUIZ

Känner du igen dig i gamla Västerås?

QUIZ: Vecka 19. Testa dig själv! Här är ett antal bilder från gamla Västerås. Se om du känner igen dig.fredag 12/5 9:39

E-TIDNING