Rekordåret. När Magnus Uggla gästade festivalen 2012 drog han publikrekord med 10 400 personer i publiken. Foto: Kristoffer Hasselberg×1 / 2Visa bildtextBild 1 av 2

Folkfest – i 25 år

I år fyller en av Västeråssommarens höjdpunkter 25 år. Det ska givetvis firas med gratis tårta. På lördagen blir det kalas för besökarna på Cityfestivalen.

Publicerad

I år fyller en av Västeråssommarens höjdpunkter 25 år. Det ska givetvis firas med gratis tårta. På lördagen blir det kalas för besökarna på Cityfestivalen.

– Ja, med anledning av vårt jubileum kommer vi att bjuda på tårta. Men exakt vart och när har vi inte bestämt ännu, berättar Alf Westerdahl, festivalgeneral, apropå årets jubileumsfestival 29 juni–1 juli.

Folkfesten startade 1992 under namnet Arosfestivalen. Det namnet hängde med tills eventet flyttade ned till Lögarängen 2004. Anledningen till flytten var att kommunen ville befästa Västerås som Mälarstaden och i linje med det hölls festligheterna nere vid vattnet. Under den här perioden hette festivalen Vattendraget som sedermera blev en del av Mälarveckorna. Det blev i folkmun även namnet på festivalen. 2009 flyttade festivalen tillbaka till stadskärnan eftersom både butiksägarna i city och de hitresta knallarna önskade att Mälarveckorna blev en stadsfestival igen.

– Västeråsarna hittade inte ned till Lögarängen, så det var ekonomiska faktorer som spelade in vid flytten tillbaka till centrum. Då bytte vi namn igen till Cityfestivalen, ett namn vi haft de senaste åtta åren, säger Alf Westerdahl.

Uggla ett starkt festivalminne

En av festivalens uppskattade attraktioner är Mimerscenen på Fiskartorget. Redan i januari börjar arbetet med artistsbokningarna inför sommarens spelningar och under de 25 åren som gått har flera stora namn gästat Västerås. Bland andra har västeråsare och hitresta besökare kunnat njuta av Miss Li, Daniel Adams Ray, September, Carola och Thomas Di Leva.

– Extra roligt är det att vi lyckats pricka in rätt Melodifestivalvinnare både då Loreen och Måns Zelmerlöw vann. Det är vi självklart stolta över, säger Alf Westerdahl, och fortsätter:

– Ett av mina starkaste festivalminnen är från 2012 då Magnus Uggla gästade Mimerscenen. Då var det 10 400 personer i publiken på Fiskartorget och det var helt magiskt!

Vidare berättar han att Cityfestivalen har som mål att vara tillgänglig för alla, så förutom de olika musikscenerna och marknadsstånden finns det flera andra aktiviteter för besökarna. Bland annat brukar Regnbågsområdet finnas på Sigmatorget och barnområdet brukar inta i Stadsparken.

Mind Kaos, hiphop-gruppen som är något av en klassiker i sammanhanget, kommer i år att ha en Ungdomsscen på Stora gatan där man bland annat kör Street battles. Mind Kaos har figurerat i en form eller en annan under festivalhistorien och i år är de med för tjugonde gången.

Förra året gästades festivalen av 162 000 besökare under de tre dagarna. Hittills i år är Miriam Bryant det enda artistnamnet som står med på hemsidan men den 27 mars avslöjas resten av programmet samtidigt som biljetterna till festivalen släpps.

Cityfestivalens historia

1992 Arosfestivalen – hölls i city och var ungdomsinriktad.

2004 Vattendraget – flyttade ned till Lögarängen.

2006 Västerås Mälarveckorna – var samlingsnamnet på flera events som hände under sommaren men blev i folkmun namnet på festivalen.

2009– Cityfestivalen – festivalen flyttade tillbaka till stadskärnan och bytte namn till nuvarande Cityfestivalen. 
Mer: vasterascityfestival.se

Powered by Labrador CMS