Debutanter. Call Cat släppte sitt första album den 21 april. Från vänster till höger: Sassy Zandra, Agzy Pop, Loco Linn och Krazy K. Foto: Martin Bohm

Call Cat har släppt sin debutskiva

Västeråsbandet Call Cat som är välkända inom Sveriges Riot grrrl-scen, släppte sitt debutalbum i slutet på april. Västerås tidning ringde upp bandets sångerska Agzy Pop eller Agnes Eriksson som hon egentligen heter för att snacka skivsläpp och hur bandets 2017 ser ut.

Call Cat

Agzy Pop – Agnes Eriksson, 19 år, sång och gitarr.

Loco Linn – Linn Haraldsson, 21 år, elgitarr.

Sassy Zandra – Sandra Haraldsson, 17 år, basist.

Krazy K – Kristina Johansson, 18 år, trummor.

Skivomslag: Skapades av Hexelot.

Producent: Marcus Cederlöf från Nacksving records.

Aktuella med: Debutalbumet Call Cat Radio Hour som släpptes 12 april.

Sajt: www.callcat.se

Youtube: Call Cat

– Vi brukar kalla vår musik för Barbiepunk för att vi är aspirerande barbies som spelar punk, förklarar Agnes och avfyrar en skrattsalva innan hon fortsätter:

– Vi gillar saker som är typiskt tjejkodade som att sminka oss, mycket glitter och starka färger. Ofta tror folk att vi spelar en helt annan typ av musik, just för att vi ser ut som vi gör. För vår erfarenhet är att band som spelar hårdare musik förväntas klä sig som killar.

Tjejerna i bandet, Agnes Eriksson, Sandra Haraldsson, Linn Haraldsson och Kristina Johansson har spelat ihop i snart fem år. Systrarna Haraldsson kände Kristina sedan tidigare och på dagskollot Rebel girls för musikintresserade tjejer träffade Agnes trion. Då uppstod inte bara vänskap utan även ljuv musik. Till en början i form av indiepop toner under namnet By the way till för drygt ett år sedan då gruppen byte namn till Call Cat.

Vart fick ni namnet ifrån?

– Vi har spelat ihop sen vi var små och vårt sound har utvecklats från det som förknippades med By the way så ville vi byta namn. Vi spånade länge och fastnade för Call Cat. Det syftar lite till uttrycker ”cat call”, att ”cat calla ”någon. Som när en byggjobbare visslar efter förbipasserande kvinnor men mest ville vi ha ett namn med ett djur i.

Debutplattan heter Call Cat Radio Hour och är uppbyggt som ett radioprogram där lyssnaren guidas av Agzy Pop som påar låtarna.  

– Fler av låtarna är en känga till killar. Som Boys in club, den handlar om hur det är att träffa snubbar på krogen och varför de suger. En annan heter låter Pink Lemonad Babe och handlar om att jag vill ha en rosa dricka.

Årets nykomlingar

Call Cat för Västerås punktradition vidare med tunga basgångarna, refränger som sätter sig direkt samt intressanta texter vilka påminner undertecknad om klassiska Candy Suck. Året 2017 har börjat starkt för Call Cat med en nominering som årets nykomlingar på Manifestgalan i januari.

– Det hade vi inte alls förväntas oss, för vi hade inte hunnit släppa plattan och vanligtvis är det ju de som släppt ett album som blir nominerad. Så det kändes jättekul. Det var en bekräftelseboost och motovationshöjare, strålar Agnes Eriksson.

Riot Grrrl Sessions

Förutom att gruppen blev galanominerade är Agnes en av de 12 kvinnor som i höst kommer deltar i Riot Grrl Sessions. Ett projekt som dragits i gång av Canan Rosén gitarristen i Twin Pigs & Tiger Bell och finansieras via olika crowdfunding-kampanjer. Syftet med Riot Grrrl Sessions är att de inbjudna punkmusikerna ska skapa och spela in en platta under en helg i Stockholm för att sedan släppas 2018.

–Det är många feta namn från punkscenen som är med. Jag blev ställd när jag fick frågad eftersom det är många i lineuppen som jag sett upp till väldigt länge som till exempel Kajs Grytt. Det känns verkligen skitkul att vara med!

Vad har Västerås betytt för Call Cat?

– Det var ju här allt började i en replokal på Bäckby. Vi tragglade på och lärde oss att spela genom bandet. Vii har byggt upp både bandet och oss själva som musiker från grunden i den lokalen i industriområde på Bäckby. Det är som är synd med Västerås är att det inte finns någon levande musikscen här så det är svårt att ta sig vidare. Så de senaste åren har vi mest spelat i Stockholm och på olika festivaler men inte haft några konserter här.

Hur ser 2017 ut för Call Cat?

– För tillfället håller vi allt lite öppet. Vi får se vad som händer i dagsläget kan jag inte säga mer, säger Agzy Pop hemlighetsfullt.

Så som de säger over there: Watch this space!

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.