Småföretagarna i Västmanland tar med sig jobbet på semestern. Foto: Mostphotos

Småföretagarna tar inte ledigt – 9 av 10 uppkopplade på semestern

Semester innebär inte bara avkoppling för landets småföretagare. En ny undersökning från Visma visar nio av tio småföretagare i Västmanland kopplar upp sig kontinuerligt under sin ledighet, för att ha koll på verksamheten. Samtidigt uppger de flesta att de känner sig lugnare av att kunna nås under semestern.

– Med smarta digitala lösningar är det enklare än någonsin att ha ständigt koll på verksamheten. Det ger stor flexibilitet och frihet att kombinera jobb och ledighet. Men självklart är det viktigt även för småföretagare att vara lediga och koppla av, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Vismas undersökning visar att nio av tio småföretagare i Västmanland, 92 procent, har ständig kontroll över sin verksamhet under sin ledighet, genom att kontinuerligt koppla upp sig för att till exempel läsa mejl eller svara på samtal.Sett till hela landet är motsvarande siffra 77 procent. En av tre svarar att de kontinuerligt kollar av mejlen eller telefonen. Varannan småföretagare gör det minst någon gång per dag. Samtidigt upplever sex av tio småföretagare, 61 procent, att det är lugnande att vara tillgänglig och ha kontroll över verksamheten.

– Som egen företagare styr du över din egen tid. Många är aldrig lediga eftersom det finns en förväntan bland kunder, leverantörer och medarbetare att man ska vara tillgänglig jämt. Att jobba modernt och virtuellt underlättar balansen mellan jobb och familjeliv, säger Boo Gunnarson. 

Allt fler småföretagare går över till att använda digitala arbetsverktyg, visar tidigare undersökningar från Visma. Det är betydligt vanligare att ha alla sina system i molnet i dag än för bara något år sedan. Trots det är endast 11 procent av företagen på en avancerad nivå när det gäller digital teknik, enligt EU:s statistikbyrå Eurostat.

Siffran är lägre än i något annat nordeuropeiskt land och långt under det europeiska genomsnittet på 17 procent.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.