Nu hårdgranskas läget på arbetsmarknaden

Just nu pågår en intensiv period för Arbetsförmedlingen då mer än 12 000 arbetsgivare i hela landet ska intervjuas i årets första prognosundersökning. Arbetet pågår mellan 6 mars och 13 april och i Västerås är det 263 företag som är utvalda att delta.

  • Publicerad 08:33, 25 mar 2017

Thomas Forslund är företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Västerås och han är en av de 20-tal personer som jobbar med undersökningen i Västerås.

– Vår förhoppning är att få göra intervjuer med samtliga men ibland finns det olika orsaker till att företagen inte kan ställa upp. Förra året hade vi en svarsfrekvens på 72 procent vilket är ungefär som riket i stort, berättar han.

Väljs slumpmässigt

Företagen som är med i undersökningen väljs ut slumpmässigt från Statistiska centralbyråns företagsregister och representerar de lokala branscherna. Företag som har fler än 100 anställda är alltid med i undersökningen medan övriga alterneras varje år.

– Syfte med undersökningen är att få en prognos över arbetsmarknaden. Vilka behov som finns ute hos företagarna. Just nu är kockar är högvaluta för det råder krisläge i restaurangbranschen. Vad det beror på är svårt att sia om men intresset för att utbilda sig till kock har sjunkit de senaste åren. Något vi hoppas på att förändra genom olika projekt och utbildningar som vi kommer att starta upp i Västerås, förklara Thomas.

I måndags hölls det första mötet angående ett traineeprogram för kockar. Utbildningen är på ett år där halva tiden är en anställning på en restaurang och andra hälften är praktisk och teoretisk utbildning.

– Vi har inte urvalskriterierna klara än. Antingen kan det bli för dem som har erfarenhet av restaurangbranschen eller kanske det ska räcka med att man är intresserad. Jag hoppas att det blir intresserad, säger Thomas Forslund förväntansfullt.

Stora resurser

Det finns redan ett traineeprogram för dem som vill utbilda sig inom vård och omsorg som startat under våren. Det nya projektet för kockar förväntas dra i gång under hösten.

– Arbetsförmedlingen har stora resurser som kan vara arbetsgivare till gagn men det är många företagare som inte känner till vårt utbud. Jag som företagsrådgivare ser stora vinster med att Arbetsförmedlingen kommer ut på arbetsplatserna för då får vi en klarare bild av vad företagarna behöver. Jag brinner för att de företagare vi besöker också ska uppleva mötet som en vinst, säger Thomas Forslund.

Prognosundersökningarna utmynnar i Yrkesbarometern som släpps 13 juni där alla svar har sammanställts och analyserats.


 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.