Nu hårdgranskas läget på arbetsmarknaden

Just nu pågår en intensiv period för Arbetsförmedlingen då mer än 12 000 arbetsgivare i hela landet ska intervjuas i årets första prognosundersökning. Arbetet pågår mellan 6 mars och 13 april och i Västerås är det 263 företag som är utvalda att delta.

  • Publicerad 08:33, 25 mar 2017

Thomas Forslund är företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Västerås och han är en av de 20-tal personer som jobbar med undersökningen i Västerås.

– Vår förhoppning är att få göra intervjuer med samtliga men ibland finns det olika orsaker till att företagen inte kan ställa upp. Förra året hade vi en svarsfrekvens på 72 procent vilket är ungefär som riket i stort, berättar han.

Väljs slumpmässigt

Företagen som är med i undersökningen väljs ut slumpmässigt från Statistiska centralbyråns företagsregister och representerar de lokala branscherna. Företag som har fler än 100 anställda är alltid med i undersökningen medan övriga alterneras varje år.

– Syfte med undersökningen är att få en prognos över arbetsmarknaden. Vilka behov som finns ute hos företagarna. Just nu är kockar är högvaluta för det råder krisläge i restaurangbranschen. Vad det beror på är svårt att sia om men intresset för att utbilda sig till kock har sjunkit de senaste åren. Något vi hoppas på att förändra genom olika projekt och utbildningar som vi kommer att starta upp i Västerås, förklara Thomas.

I måndags hölls det första mötet angående ett traineeprogram för kockar. Utbildningen är på ett år där halva tiden är en anställning på en restaurang och andra hälften är praktisk och teoretisk utbildning.

– Vi har inte urvalskriterierna klara än. Antingen kan det bli för dem som har erfarenhet av restaurangbranschen eller kanske det ska räcka med att man är intresserad. Jag hoppas att det blir intresserad, säger Thomas Forslund förväntansfullt.

Stora resurser

Det finns redan ett traineeprogram för dem som vill utbilda sig inom vård och omsorg som startat under våren. Det nya projektet för kockar förväntas dra i gång under hösten.

– Arbetsförmedlingen har stora resurser som kan vara arbetsgivare till gagn men det är många företagare som inte känner till vårt utbud. Jag som företagsrådgivare ser stora vinster med att Arbetsförmedlingen kommer ut på arbetsplatserna för då får vi en klarare bild av vad företagarna behöver. Jag brinner för att de företagare vi besöker också ska uppleva mötet som en vinst, säger Thomas Forslund.

Prognosundersökningarna utmynnar i Yrkesbarometern som släpps 13 juni där alla svar har sammanställts och analyserats.


 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

VÄSTERÅSAREN

Vem vill du ska bli Västeråsaren 2017? Lägg din röst här!

SMAKFULLT

Drinkarna som förgyller festen

Liva upp vintermörkret med lite festliga drinkar! Agnes Viklund är bartender på populära nattklubben Nya Hattfabriken i Västerås. Hon delar här med sig av sina bästa tips för att gör dig till kung...tisdag 19/12 9:45

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

KURSER & UTBILDNINGAr

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Känner du igen dig i gamla Västerås?

QUIZ: Vecka 19. Testa dig själv! Här är ett antal bilder från gamla Västerås. Se om du känner igen dig.fredag 12/5 9:39

E-TIDNING