Påfart. Aisia Nyirenda – pedagog, Jakop Yildiz – pedagog, Bernt Gustavsson – projektledare, Wasim Khalil – deltagare, Tomas Porath – platschef på Nefab, Therese Jakobsson – arbetsförmedlare och Avin Aziz – arbetsförmedlare. ×1 / 2Visa bildtextBild 1 av 2

En påfart in i arbetslivet

Arbetsförmedlingen och Västerås folkhögskola driver ett projekt ihop vars syfte är att underlätta för nyanlända att komma ut i arbete. Ett projekt som arbetar tätt tillsammans med länets arbetsgivare.

Publicerad

Arbetsförmedlingen och Västerås folkhögskola driver ett projekt ihop vars syfte är att underlätta för nyanlända att komma ut i arbete. Ett projekt som arbetar tätt tillsammans med länets arbetsgivare.

Projektet startade för 1,5 år sedan och finns på Bäckby. Wasim Khalil är en av deltagarna som började sin utbildning inom Påfart i januari. Idag har han en visstidsanställning på Nefab i Skultuna.

– Påfart gav mig hopp om framtiden. Här har jag fått verktyg som jag kan använda när jag ska söka jobb. Påfart har gett mig en riktning och de har verkligen förändrat mitt liv, berättar han.

Wasim Khalil jobbar inom produktionen på Nefab som tillverkar transportemballage för tungindustri. Nefab omsätter kring 3 miljarder om året och är en av de största aktörerna i sin bransch enligt platschef Tomas Porath som är positiv till Påfart.

– Nefab blev tillfrågat om att vara med och vi såg möjligheter med projektet. För vi behöver människor som vill jobba. Finns den viljan så finns det arbete. En hög arbetsmoral och en arbetsvilja är viktigt för oss. Resten lär man sig på plats. Vi kommer antagligen att behöva fler människor i vår produktion på sikt och Påfart är en möjlighet till nyrekrytering, säger han.

Deltagarna i Påfart får utbildning i svensk arbetsmarknadskunskap, samhällskunskap, lagar och regler samt skyldigheter och rättigheter. Kursen hålls under 16 veckor och har en uppföljning på ett år. Påfartskurserna startas löpande och har 40 deltagare vid varje tillfälle. De kriterier som ställs på deltagarna för att få vara med är de ingår i etableringsbidraget och förstår svenska så pass väl att de kan hänga med på lektionerna.

– Sverige och länderna deltagarna kommer ifrån är väldigt olika. I Syrien till exempel använder man sig inte av CV som vi gör här. Så vi vill rusta deltagarna med kunskap om vårt land och hur det svenska samhället fungerar. Det är jätteviktigt. Vi ger dem det de behöver så att de är förbereda när de träffar företagen, säger Bernt Gustavsson projektledare för Påfart på Västerås folkhögskola.

Påfartsprojekett i Västerås är unikt för här arbetar arbetsförmedlarna efter en 80/20-modell. Vilket betyder att arbetsförmedlarna i projektet finns på Bäckby större delen av arbetstiden vilket bland annat förkortar beslutsprocessen för deltagarna.

– Att vi sköter myndighetsutövningen på Bäckby gör en stor skillnad. Vi kan fixa praktik eller nystartasjobb här ute direkt. Vilket gör arbetsprocessen snabbare och effektivare, berättar Therese Jakobsson arbetsförmedlare i Påfart.

Tristess utan jobb

Påfartsdeltagaren Wasim Khalil kom till Sverige med sin höggravida fru och barn för ett år sedan. Efter att han gått en SFI-kurs började han på Påfart och har nu en visstidsanställning på Nefab till 1 juni.

– När jag inte arbetade var livet en tristess. Nu känner jag mig levande och som att jag gör nytta. Socialen hjälpte oss när jag var arbetslös men jag gillade inte det. Jag vill arbeta och göra rätt för mig. Jag gillar verkligen mitt jobb, alla på företaget respekterar varandra och arbetskamraterna är snälla. Jag ser positivt på min framtid här i Sverige, berättar Wasim Khalil stolt.

Målet med Påfart är att deltagarna aldrig ska behöva ingå i ett arbetsmarknadsprojekt igen utan de ska ha fått så mycket kunskap att de blir självgående. Sedan Påfart startades har nära 100 personer deltagit, av dessa har två tredjedelar gått vidare till arbete eller studier efter avslutad kurs.

Powered by Labrador CMS