"Det måste vara den största affären kommunen har gjort"

Storföretaget Amazon Web Services, som är en del av den amerikanska IT-jätten Amazon, kommer att etablera sig i Sverige. En av städerna blir Västerås. – Det måste vara den största affären kommunen har gjort, säger Magnus Edström, ordförande i Fastighetsnämnden.

  • Publicerad 13:44, 4 apr 2017

Efter stort hemlighetsmakeri och ett års arbete från kommunens sida kunde man igår gå ut med nyheten. Västerås blir en av tre svenska städer där Amazon Web Services, en del av Amazon.com, kommer att etablera sig.

Företaget är världsledande inom så kallade moln-tjänster och etableringen innebär att fyra serverhallar kommer att byggas i Västerås. Exakt hur många arbetstillfällen det kommer innebära är oklart i dagsläget.

– Men långsiktigt kommer det betyda många kvalificerade arbetstillfällen till Västerås. Den typen av arbetstillfällen inom digitalisering och IT som vi är intresserade av att dra till staden. Det kommer ge en riktig boost för vår tillväxt, säger stadsdirektör Bo Dahllöf.

Varför väljer man att etablera sig i Västerås?

– Jag tror att vi har kunnat leverera vad de vill ha både av mark och infrastruktur. Sen har de som jobbat med detta inom staden gjort ett jättejobb att svara upp mot de krav som företaget haft. Det har varit en krävande resa, men den är i mål. 

Affären innebär konkret att Västerås stad sålt två stora fastigheter till Amazon Web Services för sammanlagt 59 miljoner kronor. När bygget av serverhallarna sätter igång vet man inte på kommunen idag.

Fastighetsnämndens ordförande, Magnus Edström, menar att detta är den största affären kommunen någonsin har gjort.

– Inte i kronor och ören bara som fastighetsförsäljning. Men digniteten på affären, med en sådan här global och världsledande aktör. Det måste slå allting, säger han.

– Vad detta kan leda till för Västerås på några års sikt är jättesvårt att överblicka. Men nu går vi in i den digitala eran på ett väldigt konkret sätt. Det här blir fabriksgolvet för digitaliseringens utveckling.

Tar kommunen några risker med affären?

– Det finns ju alltid risker med alla typer av fastighetsförsäljningar. Att det händer något som gör att de inte kommer bygga serverhallarna. Då har vi sålt marken till nån som inte utvecklar den och på så sätt missat andra utvecklingsmöjligheter. Men jag känner mig trygg med kontraktet vi tecknat. Vi märker att de är angelägna att komma igång, säger Magnus Edström.

Måste bygga inom fem år

Västerås stad har lagt in en klausul om byggnadsskyldighet i kontraktet med Amazon Web Services. Den innebär att de måste bygga inom fem år annars leder det till vite.

Även om arbetet med att få storföretaget till Västerås har tagit tid, togs själva beslutet rekordsnabbt. Fastighetsnämnden fattade beslut i måndags och en enig Kommunstyrelse klubbade sedan affären under gårdagen.

Kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck (S) var väldigt nöjd efter att beslutet tagits.

– Långsiktigt innebär detta en del arbetstillfällen, men framför allt betyder det mycket för Västerås profil som ett digitaliseringscenter. Så det är en etablering som ligger mitt i prick för oss, säger han.

Hur säker är du på att det här kommer bli av?

– Jag är 100 procent säker. 

Hur kan du vara det?

– Jag tycker det finns sådana garantier både i avtalen och när vi träffat dom. Det kan alltid finnas nån osäkerhetsrisk, så jag säger 99 procent då (skratt). 

Fastigheterna där serverhallarna kommer byggas ligger på området som kallas Kvastbruket, vid infarten till Hökåsen. Amazon Web Services är själva förtegna om storleken på satsningen, men Amazons nordenchef Darren Mowry säger till SVT:

– Vi väljer städer som Västerås för möjligheten att fortsätta bygga ut i den staden. Det är mycket troligt att vi kommer att utöka vår verksamhet på sikt.

Amazon Web Services

Amazon Web Services är en del av Amazon.com. Verksamheten handlar bland annat om molnbaserade plattformstjänster, och företag som IKEA, Telenor, Husqvarna Wireless Car (Volvo) använder sig av företagets tjänster.

Etableringen i Sverige blir den första i Norden och förutom Västerås kommer serverhallar att byggas i Katrineholm och Eskilstuna. Detta för att de ska ligga tillräckligt nära varandra för att inte påverka svarstider, men tillräckligt långt ifrån varandra för att kunna ha olika reservplaner så att till exempel större strömavbrott inte ska sänka alla tre samtidigt. 

Investeringen i Sverige är en del i Amazon Web Services globala strategi där man i konkurrens med till exempel Microsoft, Google och Oracle storsatsar för att bygga ut sin geografiska täckning.
 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

VÄSTERÅSAREN

Vem vill du ska bli Västeråsaren 2017? Lägg din röst här!

SMAKFULLT

Drinkarna som förgyller festen

Liva upp vintermörkret med lite festliga drinkar! Agnes Viklund är bartender på populära nattklubben Nya Hattfabriken i Västerås. Hon delar här med sig av sina bästa tips för att gör dig till kung...tisdag 19/12 9:45

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

KURSER & UTBILDNINGAr

Karriärväxling gav ny tjänst och en inspirerande vardag

Petra: Jag har aldrig ångrat mitt val Att göra en karriärväxling blir för många ett startskott till en nytändning i arbetslivet. En som vågade ta steget är Petra Kolsvik. Efter nästan 20 år som handläggare på Försäkringskassan tog hon...söndag 14/1 9:00

Över 100 utställare – redo att rekrytera

Årets Rekryteringsmässa hålls på ACC 13 februari Den 13 februari är det dags för årets Rekryteringsmässa – en plats där arbetsgivare, utbildningssamordnare och arbetssökande möter varandra. Mässan arrangeras samtidigt i Västerås och Eskilstuna. Med...lördag 13/1 15:00

Här är yrkena som gynnas av den starka konjunkturen

Analytikern: Det krävs för att få ett jobb under 2018 Gymnasieutbildning är fortfarande en nödvändighet för att få jobb i Västmanland trots att Arbetsförmedlingens prognos för kommande år visar på att det kan bli över tusen nya jobb i Västmanland 2018.lördag 13/1 13:00

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Känner du igen dig i gamla Västerås?

QUIZ: Vecka 19. Testa dig själv! Här är ett antal bilder från gamla Västerås. Se om du känner igen dig.fredag 12/5 9:39

E-TIDNING