Emma Linnman, delprojektledare Jobba i Västerås, Pamela Ernlund HR-chef Addiva, Wivecka Ljungh HR-chef Mimer, Isabelle Pettersson, representant för skoltjejerna i Bussen, Ted Radgren, projektledare Jobba i Västerås.

Bussen – ett projekt som ska få tjejer intresserade av teknik

Teknik är framtiden, och inte bara för killar. Allt mer i vår värld styrs av teknik och även traditionella områden som ekonomi och vård blir mer och mer tekniska och automatiserade och därigenom ökar behovet av ingenjörer stadigt.

Publicerad

Samtidigt som behovet ökar är det bara 16 procent tjejer som läser på teknikprogrammet i Sverige detta läsår. Tjejer väljer ofta bort utbildningar som leder till tekniska yrken då de anser att andra utbildningar är bredare, och att man tycker att matte är jobbigt.

För att förändra tjejers inställning till teknik har ett projekt inletts där man vill locka unga tjejer till tekniska yrken. Projektet Bussen som drivs av Jobba i Västerås är ett nytt sätt att få unga tjejer intresserade av teknik genom att låta tjejerna själva styra vilken typ av information de vill ha. I projektet kommer tjejer från klasser på Jensens gymnasium och Thorens business school att åka ut och besöka olika teknikföretag.

När teknikföretag presenterar sitt företag och de arbetsuppgifter de har anser Ted Radgren projektledare på Jobba i Västerås att de ofta missar målgruppen unga tjejer och genom det missar en stor del av de unga som ofta väljer bort teknikutbildningar.

– Antingen väljer företagen att vända sig till redan teknikfrälsta, ungdomar som redan går tekniska utbildningar, eller så missar de helt att attrahera målgruppen tjejer genom tråkiga powerpointpresentationer och fakta om företaget framförda av medelålders män, säger Ted.

– Med Bussen kommer allt att vändas. Istället för att vi som företag berättar det vi tror de vill veta, kommer tjejerna ut till oss och tar reda på mer om vad de anser är viktigt, säger Wivecka Ljungh, HR chef på Mimer.

– Och vi får chansen att lära oss hur vi ska anpassa vårt budskap. Vi utgår oftast från tekniker och berättar saker som oinvigda inte riktigt förstår. På det här sättet får vi lära oss om vad unga tjejer lockas av, säger Pamela Ernlund HR chef på Addiva.

– Idag handlar teknik inte bara om att jobba på verkstadsgolvet utan finns med i det mesta vi gör och dagens ungdom har redan ett försprång då de till exempel dagligen använder sig av datorer och mobiltelefoner, säger Emma Linnman, delprojektledare i projekt Bussen.

Isabelle Pettersson är en av tjejerna som kommer att delta i projektet Bussen.

– Många av oss tjejer har ingen bild av vad det innebär att vara ingenjör. Vi tänker att det är ett yrke för killar och att det inte är något för oss. Själv valde jag att gå en, vad jag trodde, bred utbildning, samhällsvetenskap, för att jag inte visste vad jag ville göra sen, trots att jag valt att lägga till matte och tycker det är roligt. Men jag tror att det är viktigt att visa vad teknikyrken verkligen har att erbjuda, inte att det bara handlar om matte, utan att det kan vara så mycket mer.

Deltagande arbetsgivare:

Mimer

Addiva

ABB Enterprise Software

Region Västmanland - Medicinteknik

Kadesjös

Voith

Bombardier

Motion Control

Fibra

ABB Robotics

Level 21

Mälarenergi

Care of Haus

Fjärrvärmebyrån

Fakta

Smart industri i Östra Mellansverige är ett ESF-projekt som genom att bryta könsstereotypa normer ska bidra till en bättre matchning mellan arbetsmarknadens behov av arbetskraft och utbildningsväsendets utbud. Målet med projektet för Västmanlands del är att är att testköra en, eller flera, metoder(-er) för hur man kan öppna upp teknikbranschen för ungdomar med hänsyn till underrepresenterat kön, kompetens och/eller bakgrund och syftet är att påbörja skapandet av en struktur för samordning gällande praktik hos tekniska arbetsgivare.

Isabelle Pettersson.

Deltagande arbetsgivare:

Mimer

Addiva

ABB Enterprise Software

Region Västmanland - Medicinteknik

Kadesjös

Voith

Bombardier

Motion Control

Fibra

ABB Robotics

Level 21

Mälarenergi

Care of Haus

Fjärrvärmebyrån

Fakta

Smart industri i Östra Mellansverige är ett ESF-projekt som genom att bryta könsstereotypa normer ska bidra till en bättre matchning mellan arbetsmarknadens behov av arbetskraft och utbildningsväsendets utbud. Målet med projektet för Västmanlands del är att är att testköra en, eller flera, metoder(-er) för hur man kan öppna upp teknikbranschen för ungdomar med hänsyn till underrepresenterat kön, kompetens och/eller bakgrund och syftet är att påbörja skapandet av en struktur för samordning gällande praktik hos tekniska arbetsgivare. 

Powered by Labrador CMS