Här på Factor Functional Gym på Sigurdsgatan spenderar Rikard Robbins majoriteten av sina dagar. Foto: Josefine Wijkström

Så lyckas du med din träning – Factor-Rikards tre bästa tips

Han beskriver sig som driven, målmedveten och älskar att lära sig nya saker. Att se när andra utvecklas inom träningen tycker han är väldigt givande. Rikard Robbins är coach och delägare på Factor Functional Gym. För Västerås Tidnings Träning berättar den före detta landslagsspelaren om hur den amerikanska fotbollen tog honom till Västerås, intresset för crossfit och dessutom delar han med sig av sina bästa tips för att se kroppsliga resultat.

  • Publicerad 14:53, 26 jan 2018

På Factor tränar man för livet. För att kunna röra på sig, leka med sina barn, hålla sig aktiv, undvika skador och hålla sig hel helt enkelt.

Det här är Rikard Robbins

Ålder: 28 år

Familj: Sambo och en son på åtta månader

Bor: Herrgärdet

Uppvuxen: Sundsvall

Gör: Coach på Factor Functional Gym

Visste du att… Rikard har varit med och tävlat i två EM i amerikansk fotboll

Det är på Factor Functional Gym på Sigurdsgatan som Rikard spenderar majoriteten av sina dagar. Gymmet är inget för den som vill träna i maskiner och vara en i mängden. Här finns det mesta – bland annat skivstänger, kettlebells, medicinbollar och fria vikter – förutom just maskiner.

– Vi tänker på hur kroppen kan röra på sig. Många får skador eller ont i ryggen för att man rör på sig för endimensionellt. Det är sällan de flesta tränar på att röra sig åt sidan eller framför allt, att vrida på sig, berättar Rikard och fortsätter.

– På Factor tränar man för livet. För att kunna röra på sig, leka med sina barn, hålla sig aktiv, undvika skador och hålla sig hel helt enkelt.

Innan Rikard kom till Västerås och öppnade Factor Functional Gym hade han en lysande karriär inom amerikansk fotboll. Det var via den som han kom i kontakt med de andra delägarna till Factor, Pelle Sundström och Frank Angelini. Fotbollskarriären började som 18-åring i födelseortens Team Sundsvall Flames. Sedan blev han rekryterad till Carlstad Crusaders, där han spelade i högsta divisionen, för att till slut hamna i Västerås Roedeers.

– Först flyttade jag från Sundsvall för att spela i Karlstad, där jag spelade i högsta divisionen. Sedan flyttade jag från Karlstad till Västerås för att Västerås hade en jättebra satsning på gång. Via amerikanska fotbollen kom jag i kontakt med Pelle, som är delägare nu, säger Rikard med ett leende.

”Vi var lite tidiga”

Factor Functional Gym öppnade för nästan precis sex år sedan, i januari 2012. När de öppnade kunde det vara svårt att förstå vad medlemmarna gjorde där – eftersom det inte fanns några maskiner. Träningen kan beskrivas som crossfit, där man med hjälp av funktionella övningar stärker kroppen med en högintensiv träning.

– Crossfit började slå igenom i Sverige hösten 2012. Vi var lite tidiga, kan man säga. Eftersom vi inte heter crossfit var det kanske svårt att förstå vad vi gjorde till en början. Säger man att man bara är crossfit så förväntar sig människor att man bara gör saker som man gör på till exempel crossfit-tävlingar, säger Rikard.

Ville lyfta fria vikter

Innan han var med och grundade Factor Functional Gym arbetade han som personlig tränare på andra träningsanläggningar. Då såg han att många ville lyfta fria vikter istället för att sitta i maskiner. Han märkte även att många medlemmar ville ha hjälp med korrigeringar i övningar, tips på kost och så vidare.

– Jag såg att det var många som ville lyfta fria vikter och att många inte visste hur man skulle göra. Som personlig tränare kan jag inte riktigt gå runt och peta på alla på gymmet helt gratis. Med pass med 12 deltagare, som det är på Factor, har vi möjlighet att se alla och korrigera alla.

Pass med 12 personer som han nämner, har sin förklaring. På Factor finns det begränsat antal medlemsplatser. Anledningen till det är att det inte ska bli så lång kö till passen. Fördelarna med begränsade platser inom gymmet är också att det blir en speciell gemenskap bland medlemmarna.

– Grejen hos oss är gemenskapen. Vi vill att alla ska kunna prata med varandra så det blir väldigt familjärt hos oss. Lär man känna fem, sex personer som kör samma träning blir det mycket lättare att fortsätta och bli sporrad. Tanken är att man ska få personlig träningskänsla fast till ett bättre pris och i gruppform för att sporra varandra, säger Rikard innan han försvinner iväg för att visa dagens övningar för en grupp träningssugna medlemmar.

Tipsen värda att tänka på

Rikard Robbins, coach och delägare av Factor Functional Gym, ger sina bästa tips för hur man lyckas med träningen och får se kroppsliga resultat.

1.Mental träning

Mental träning hjälper dig bryta mönster och ge dig verktyg till att se saker på andra sätt. Genom att bryta mönster och fundera på varför du gör eller tänker på ett visst sätt blir du medveten om hur du fungerar.

– Tänker du ”åh, vad jobbigt det här är” så blir det inte bra. Gör små förändringar hela tiden. Till slut blir det en livsstil av det hela. Tro att det fungerar, ge det en chans.

2. Börja träna

Sätt inte höga krav på dig själv. Med ett krav, eller ett måste, tröttnar du fort och känner dig omotiverad. Börja med ett eller två pass i veckan den första månaden. Istället för att lägga till fler pass och ha träningsvärk i flera dagar, lägg fokus på kosten.

– Sätt rimliga mål som går att uppnå. Kör ett eller två pass i veckan, fixar du fler så är det en bonus. Känn att du kan göra mer istället för att bli överväldigat av höga krav.

3. Ändra kostvanor

Äter du som förut är det svårt att se kroppsliga resultat. Kosten kan betyda mer än träningen när det gäller att forma kroppen. Det allra bästa är mat som tar tid att äta, så som morötter eller broccoli.

– Äter du en gräddig pastalunch en tisdag blir det inte mycket gjort på jobbet, jämfört med om du äter en köttbit, sallad och två potatisar. Då kan du fortfarande vara produktiv istället för att ha matkoma.

Två problem – två lösningar

”Hinner inte laga mat”

Förbered matlådor som du kan äta i veckan. Har du tid, så laga två till tre maträtter i storkok i veckan. Portionera ut matlådor, ställ in i frysen och ta fram när du inte hinner eller kan laga mat. Nyckeln till att lyckas med kosten är förberedelse.

– Om du verkligen inte hinner laga mat – köp en grillad kyckling, koka upp vatten och släng i bönpastan medan du hackar upp grönsaker. På en kvart har du fixat maten.

Sockerberoende

På eftermiddagen kan du känna dig trött och hängig. Istället för att äta något sött, ta ett glas vatten – du kan vara uttorkad. Är du ändå sötsugen, skriv ner det du vill ha på ett papper. Välj en dag då du får äta de söta sakerna, tänk konceptet lördagsgodis.

– Jag tror inte på att förbjuda saker, som godis till exempel. Om du låter bli den första impulsen och låter det gå 15 minuter, då är tanken på godis inte lika attraktivt längre.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BYGGA NYTT

TRÄNING

Här är PT-tipsen som får dig att lyckas

”Inget träningspass är onödigt” Träning är ett oslagbart sätt för att må bra i vardagen. Har du som mål att komma igång, bli starkare, smalare eller bara må bra? Här kommer fem handfasta tips från de tre erfarna personliga tränarna...fredag 26/1 15:08

Så lyckas du med din träning – Factor-Rikards tre bästa tips

”Sätt inte höga krav på dig själv” Han beskriver sig som driven, målmedveten och älskar att lära sig nya saker. Att se när andra utvecklas inom träningen tycker han är väldigt givande. Rikard Robbins är coach och delägare på Factor...fredag 26/1 14:53

SMAKFULLT

Drinkarna som förgyller festen

Liva upp vintermörkret med lite festliga drinkar! Agnes Viklund är bartender på populära nattklubben Nya Hattfabriken i Västerås. Hon delar här med sig av sina bästa tips för att gör dig till kung...tisdag 19/12 9:45

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

KURSER & UTBILDNINGAr

Karriärväxling gav ny tjänst och en inspirerande vardag

Petra: Jag har aldrig ångrat mitt val Att göra en karriärväxling blir för många ett startskott till en nytändning i arbetslivet. En som vågade ta steget är Petra Kolsvik. Efter nästan 20 år som handläggare på Försäkringskassan tog hon...söndag 14/1 9:00

Över 100 utställare – redo att rekrytera

Årets Rekryteringsmässa hålls på ACC 13 februari Den 13 februari är det dags för årets Rekryteringsmässa – en plats där arbetsgivare, utbildningssamordnare och arbetssökande möter varandra. Mässan arrangeras samtidigt i Västerås och Eskilstuna. Med...lördag 13/1 15:00

Här är yrkena som gynnas av den starka konjunkturen

Analytikern: Det krävs för att få ett jobb under 2018 Gymnasieutbildning är fortfarande en nödvändighet för att få jobb i Västmanland trots att Arbetsförmedlingens prognos för kommande år visar på att det kan bli över tusen nya jobb i Västmanland 2018.lördag 13/1 13:00

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Nu har 2018 års Melodifestival dragit igång! Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin...lördag 3/2 20:16

E-TIDNING